Primiți, vă rog, atât voi, cât și cititorii, aceste rânduri dedicate ajungerii „Mesagerului” la puterea 300. Vechiul marginal „Rătăciți în tradiție” cred că se potrivește de minune. (Viorel COSMA)
Cu aproape 3 ani în urmă, când „Mesagerul” împlinea 3 ani, scriam un bilanț al încăpățânării noastre și aduceam un omagiu celor mai serioși parteneri, cititorii. Încheiam comentariul de atunci în felul următor: „Cum noi ne încăpățânăm să scriem, ei se încăpățânează să ne citească. Ei sunt premiul nostru, de altul n-avem nevoie. Când auzi „Așa scrie în «Mesagerul»” ca argument, nu-ți trebuie niciun alt compliment, altă recunoaștere. Politicieni, conducători, patroni vin și pleacă. Noi rămânem. Iar noi înseamnă ”Mesagerul” și cititorii”. Relația a rezistat, astăzi i s-ar zice binom. De bună seamă, unul cinstit, la vedere.
Ce altceva a rămas cinstit, la vedere în viața publică locală? Greu de spus direct, simplu și sec, fără argumentații solide, din moment ce și cele sfinte-s marcate în prezent de șubrezenie, de îndoială. E indiscutabil mai ușor să te oprești asupra „pieselor” necinstite, plasate/desfășurate în văzul tuturor. Dintre acestea, ca un blestem letal, ne macină activitățile și deciziile publice care, în pofida unei măști de corectitudine, se dovedesc necinstite – ba și criminale! – prin efecte.
Dacă în viața de zi cu zi românul mediu statistic glisează între obișnuință și resemnare, pe partea de presă ajungi să iei foc, să explodezi. Te umplu de draci, de indignare marile manevre naționale, dar de cocoșat te cocoșează asupritorii din autorități și partide la nivel local. Fie la putere, fie în opoziție sau pe nicăieri, și-au consolidat în ultimii trei ani o singură trăsătură comună: obrăznicia. Nemțeanul mediu statistic, inert prin tradiție, s-a transformat într-un supus cu minime speranțe de vindecare. Eradicarea exploatatorilor și paraziților de partid e bine descurajată atâta vreme cât poartă pecetea de adevărată misiune imposibilă. Iar politicienii degenerați, adevărați mutanți, nu ezită să transforme pecetea în blazon.
Periodic, îi auzi pe câte unii de-ăștia cu gura mare – în Neamț și mai cu seamă la Piatra Neamț – făcând vorbire despre cum te-așteaptă partidele cu ușa deschisă să te înrolezi, să activezi cu bună credință, să-ți construiești o carieră. Musai în slujba interesului public și a interesului publicului, căci nu-s totuna!? Degeaba bucuria că te-ai dumirit la timp și n-ai înghițit oferta mincinoasă – imediat primești verdictul de vinovat fiindcă nu te implici. Despre demnitatea de-a refuza să legitimezi, prin munca și banii tăi, atrocitățile săvârșite la întocmirea oricăror liste de candidați rămâne aproape exclusiv în sarcina presei să comenteze. Și e degeaba, de fiecare dată-i degeaba. Libertatea de-a opta pentru figuri politice de calitate e blocată de dreptul legiferat al partidelor de a fabrica liste închise. Până la parlamentari, e suficient să te uiți la cine populează consiliul local și pe cel județean. În plus, la halul în care a degenerat disciplina de partid, n-ar fi exclus să auzim într-o zi o originală propunere de „optimizare” a cadrului legislativ. Inițiativa poate porni perfect natural de la obraznicii ăștia reuniți. Astfel, pentru o închipuită eficiență, de ce n-ar fi suficienți liderii de grup politic, să spună fiecare câte voturi reprezintă? Ca-n afaceri, în cazul ședințelor cu acționari, doar aleșii au certe apucături de proprietari peste urbe și județ… E dureros de recunoscut, însă obrăznicia și disprețul față de noi, ranforsate prin operațiuni de intimidare, își pregătesc triumful ireversibil. Partidele consacrate au dezvoltat mecanisme de autoîntreținere și impunere a găștilor în așa măsură de perfide încât, la rigoare vorbind, nu știi pe strici votul. La putere, în opoziție sau pe nicăieri, dai de aceleași caractere și de extensiile lor dinastice ori de gașcă, deseori distribuite și redistribuite între partide după reguli specifice mafiei și rețelelor de crimă organizată. Schimbul lor de generații e gata pregătit. Transmiterea ștafetei în cadrul unor veritabile ritualuri oculte puțin mai are și rang de utilitate publică va obține.
Ce-i de făcut, totuși? Ce soluții sunt? E o discuție lungă. Acoperă ușor alte 300 de ediții ale „Mesagerului”. În plus, e musai s-avem grijă să nu fim încadrați la defăimare și ofensă adusă vieții de partid și de stat. Nu-s în Codul Penal? Nicio problemă, ca mâine vor fi. Și din acest motiv, sau sub spectrul acestei amenințări, cine se hotărăște să nu trăiască degeaba poate începe cu aprofundarea gândurilor filosofului Mihai Șora: „Când țara ta este confiscată de hoți și impostori, văduvită de ceea ce are ea mai valoros – mințile strălucite și brațele vrednice -, când țara ta se prăbușește sub cozi de topor, a-i descuraja pe tinerii care aleg să rămână acasă ori pe cei cărora, din exil, încă le pasă, a-i îndemna să plece ori să nu se mai întoarcă vreodată devine o formă de cinism iresponsabil, periculos și grosolan.
Iresponsabil – pentru că stă sub semnul unei generalizări absurde, fără legătură cu ființele umane (reale și irepetabile).
Periculos – pentru că ceea ce poate trece drept un „sfat“ nu este decât cultivarea resentimentelor și frustrărilor celor care oricum ar fi nemulțumiți, în orice fel de împrejurări și în orice țară s-ar fi născut.
Grosolan – pentru că jignește tocmai inteligența și talentul celor care chiar fac ceva bun pentru țara lor, rămași acasă ori aflați în exil, și o fac fără emfază, de cele mai multe ori în mod tăcut, anonim și nerăsplătit la justa măsură”.
Coincidența (?) face ca acest superb manifest să fi fost publicat pe 3 mai. De Ziua Mondială a Libertății Presei.
Nota redacției: Mesagerul nr. 300 e ajunul festiv al celei de-a șasea aniversări. Ca un promo la ce va să vie și o aducere-aminte a ceea ce a fost, primul material publicat de dl. Viorel Cosma în prima ediție a Mesagerului de Neamț, săptămâna 3-10 iunie 2011. A fost o onoare și, în egală măsură, o lecție. Între timp, la fel ca vinul de colecție, cu toții ne-am făcut mai buni. Și încă ne mai facem! (D.O.)
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2017/05/pagina-v-cosma-msg-nr.-1.pdf
Un comentariu
Bună ziua,
Vă citesc zi de zi și, va apreciez nespus munca și imparțialitatea!
Cu stimă,
Când mai vin prin PN, vă caut….!!!!!