ANALIZĂ Pipirig – locul unde alegerile se fac doar pentru statistici

Comuna Pipirig nu a părut foarte deranjată în duminica alegerilor din 11 iunie. Intrată pe lista localităților cu alegeri parțiale de organizat după ce Marcel Prună a fost condamnat cu suspendare, într-un dosar care a lovit trei primari (cel de la Bălțătești, plus fostul primar din Pipirig, Popa Gheorghe, ambii condamnați cu executare), Pipirig a trecut cu seninătate peste eveniment.

Singura necunoscută a fost numărul de voturi din dreptul lui Vasile Dorneanu, candidatul PSD, fiindcă nimeni nu și-a pus problema că acesta ar fi putut pierde alegerile. Ideea a fost expusă cu sinceritate de un vajnic reprezentant al forțelor de ordine: ”Oamenii îl voiau pe cel care a candidat la PNL. Acum, dacă el a trecut la PSD, e și mai bine așa, nu va fi nicio problemă”.

Vasile Dorneanu

Dincolo de biografia politică a învingătorului, rămâne un fapt care trebuie consemnat. Candidatul PSD a putut veni în fața alegătorilor cu lucruri concrete, pentru că în comună s-au făcut niște lucruri, chiar deosebite pe ce înseamnă drumuri. Cel spre școala din Pluton și cel din Boboiești sunt exemple de cum ar trebui realizate astfel de lucrări; sunt mai de calitate decât majoritatea drumurilor din Piatra Neamț. Iar oamenii asta așteaptă. Așa că n-a mirat pe nimeni că, în campanie, localnicii s-au arătat dispuși să asculte și să urmeze îndemnurile de la însuși fostul primar Marcel Prună, care n-a lipsit în momentele importante ale campaniei.

Vasile Dorneanu, cu Ionel Arsene în stânga și Marcel Prună în dreapta

Votul s-a desfășurat cuminte, fără incidente, cu oameni veniți la vot chiar de la distanțe mari. E drept, au circulat și niște mașini pe post de taxiuri, dar cine mai bagă în seamă astfel de fleacuri, mai ales că acolo nu și-au dat ghies nici prea mulți jurnaliști, nici prea mulți observatori externi. Toți cei din comisii, bine instruiți, l-au privit parcă a milă pe reporterul venit să întrebe de procesul de votare. ”Totul este normal, va fi normal, de ce vă agitați”, păreau a spune toți. Un polițist, aflat în fața primăriei, care găzduia biroul electoral local, era sincer mirat la a doua vizită a reporterului nostru, când l-a prins vorbind la telefon: ”Au venit a doua oară de la presă la noi. Ce vor? Că doar nu se întâmplă nimic?”.

A avut dreptate, nu s-a întâmplat nimic deosebit. A câștigat omul care împăca pe toată lumea, profesorul Vasile Dorneanu.

* Date comparative la Pipirig

Ultimele două campanii electorale pentru alegerea unui primar la Pipirig l-au avut în centru pe Marcel Prună. În 2012, acesta a câștigat clar alegerile, pe lista APEL (alianța formată și condusă de Culiță Tărâță și Gheorghe Ștefan), nu pe cea a USL, care unea, la vremea aceea, PSD cu PNL. A fost un semn că dl. Prună a considerat că acolo are protecție mai mare, pentru că deja se vorbea despre dosarul penal care i-a dat cariera de primar pe ”Pauză” măcar pentru câțiva ani. În plus, Culiță Tărâță era favoritul la președinția Consiliului Județean.

Revenind la dl. Prună, cu 2.076 de voturi, acesta l-a învins pe fostul primar și ulterior coleg de dosar penal, Gheorghe Popa, care candida din partea PP-DD. Dl. Popa n-a luat decât 842 de voturi, dar adversitatea dintre ei avea să crească, încet, dar sigur, odată cu numărul plângerilor penale.

În 2016, deși se cunoșteau foarte bine problemele pe care le avea cu justiția, Marcel Prună a ajuns iar candidat, de data aceasta pe lista PSD. Între timp, partidul preluase șefia Consiliului Județean, așa că n-a mirat pe nimeni că un primar bine orientat precum dl. Prună s-a urcat în căruța social-democrată. A câștigat clar alegerile, cu 1.916 voturi, dar asta nu l-a ajutat la proces și la păstrarea mandatului de primar. Disputa din 2016 a avut-o cu un candidat încă de pe atunci un bun competitor, profesorul Vasile Dorneanu, care candida din partea PNL și obținea 1.037 de voturi, scor foarte bun, excelent raportat la cum era condusă comuna atunci. Rămâne certitudine că anul trecut a fost o campanie electorală dură, iar Vasile Dorneanu a devenit o figură obligatoriu de luat în seamă.

Parțialele au adus PSD în situația de a găsi un candidat nu doar care să aducă voturi, ci și capabil să conducă Pipirig, comună importantă prin poziționare, potențial și număr de votanți. Nemaivorbind despre interese strategice locale – gaze naturale, pădure, posibilități de dezvoltare turistică și, implicit, imobiliară, terenuri, etc. Discuțiile cu oamenii, sondajele de opinie empirice, relațiile personale i-au convins pe cei din PSD că dl. Dorneanu este cel mai bun candidat și că trebuie convins să plece din PNL. Nu se știe cât de grele au fost negocierile, dacă a existat acceptul obligatoriu al dlui Prună, dar e clar că alegerea a fost inspirată, din punctul de vedere al rezultatului. Mai rămâne de văzut cum va reuși dl. Dorneanu să lucreze cu echipa dlui Prună și cât va fi dispus să asculte de fostul primar.

* Declarații postelectorale

Le mulțumesc și le sunt recunoscător tuturor concetățenilor, pentru încrederea și sprijinul pe care mi le-au acordat cu ocazia alegerilor pentru funcția de primar al comunei Pipirig. Votul lor categoric – două mii de voturi – mă onorează, dar, în același timp, mă obligă și mă responsabilizează încă o dată. Sunt conștient de faptul că oamenii din Pipirig și-au pus speranțele în mine și vreau să îi asigur că voi depune toate eforturile pentru a face a o administrație eficientă, transparentă și performantă. Ușa mea va fi deschisă tuturor și voi fi un primar apropiat de oameni, un primar care să îi asculte și să găsească soluții la problemele comunității, un primar care știe ce înseamnă munca, modestia, încrederea și respectul. De asemenea, vreau să-i mulțumesc domnului Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, domnului deputat Dan Andrușcă și întregii echipe, precum și tuturor oamenilor de bună-credință care m-au susținut în această perioadă. Mă rog ca Bunul Dumnezeu să-mi dea înțelepciune și putere de muncă, pentru a putea reuși, astfel încât comuna să se dezvolte, să se modernizeze în continuare, iar cetățenii din Pipirig să fie mândri că trăiesc în aceste locuri binecuvântate și că alegerea pe care au făcut-o a fost una corectă” – Vasile DORNEANU, primarul de Pipirig.

  • M-a dezavantajat numărul mare de tineri plecați în străinătate. Eu mi-am făcut datoria. Nu sunt supărat de rezultat. L-am felicitat pe noul primar, adică pe colegul meu, pentru că suntem, amândoi, profesori la același liceu. I-am urat succes. Am fost încântat de numărul mare de voturi pe care l-am obținut, ținând cont că sunt foarte tânăr. Prezența la vot a tinerilor a fost mai mare decât la celelalte scrutinuri din comună. Aș fi luat și mai multe voturi, dacă mulți tineri din comună nu ar fi plecați la muncă în străinătate. Respect și felicit pipirigenii pentru decizia lor” – Ciprian Diaconu, candidatul PNL Pipirig.

FOTO: Facebook/ Ionel Arsene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.