Chitic poate visa: are majoritatea în Consiliul Local

Ședința Consiliului Local Piatra Neamț din 29 iunie a bătut în cuie o nouă majoritate, formată din PNL și PMP. Măcar până la următoarea ședință, când revine în județ șeful PSD. Majoritatea a fost concepută după discuții Eugen Tomac – Dragoș Chitic, a continuat într-o ședință extraordinară, pentru ca, acum, totul să fie consfințit prin vot.

Ședința a avut de toate: a bătut recordul la durată, a avut un moment de un penibil total, în sală n-a fost aer condiționat, s-a discutat, iar, despre piață fără să existe obiectul muncii, s-au făcut bancuri cu PMP-iști, cu cei de la ALDE, s-a chibițat cu privire la votul pe Adunările Generale ale Acționarilor, unde pesediștii au fost scoși și înlocuiți cu cei de la PNL și PMP.

Momentul penibil al ședinței

Înainte de primul proiect la ordinea de zi, despre Piața Centrală, i s-a dat cuvântul lui Andrei Carabelea, în tripla calitate pe care o are – de cetățean, că are buletin de Piatra Neamț, de fost candidat PACT, că l-a luat Burduja junior la remorcă, și de autointitulat reprezentant al societății civile locale. În esență, el avea sarcină, pe linie de corectitudine politică și viitoare colaborări cu PNL, să pună presiune pe consilierii PSD-ALDE, să voteze cum dorește dl. Carabelea (nu îl bănuim pe Dragoș Chitic că are vreun amestec, deși suntem în pericol de a părea naivi). Vorbitorul s-a umplut de ridicol când a început de la prestația fostului premier Grindeanu și a ajuns, într-un târziu, la îndemnul hotărât adresat consilierilor de a da drumul la piață. Evident, președintele de ședință PMP-istul Sauciuc, acum pro-liberal, i-a dat cuvântul înainte de proiect, probabil pentru a trasa cadrul discuțiilor. Tot peste rând a vorbit și primarul Chitic, care a preluat creator discursul lui Carabelea. În replică, Luminița Vîrlan a promis presei că, după ședință, ne va lămuri care este poziția adopată de PSD în această problemă.

Piața centrală – generatoare de minciuni și discursuri populiste

Despre piață s-a vorbit de data aceasta mult mai elevat. Am aflat, din nou, că avem o piață nouă. Că ea, de trei luni, stă degeaba. Și că niște consilieri răi nu vor să o dea Urbanului, care este o societate comercială bună, în insolvență ca atâtea altele, care să facă ce trebuie pentru a pregăti tăiatul panglicii inaugurale.

Ce nimeni nu a explicat este că piața, cu orice vot s-ar fi dat, nu poate fi deschisă, pentru că nu e semnat protocolul la București, la ministerul doamnei Shhaideh. “În noul context politic (sic!), probabil că se va semna în cel mai scurt timp”, a zis doamna Vîrlan, de parcă doamna ministru a devenit, brusc, o simpatizantă a liberalilor pietreni, pe modelul PMP-ului local. Printre dinți, un consilier zicea ceva de lipsa curentului electric, dar astea sunt clar amănunte, dacă societatea ajunge la Urban, care va găsi soluții rapide, eficiente, de a funcționa chiar și fără curent, că doar e vară și avem lumină naturală.

Singurul pas înainte ar fi că se dă drumul la caietul de sarcini și s-ar putea să înceapă, într-un viitor apropiat, procedura de atribuire către un administrator. Dacă ar fi să dăm un pronostic, protocolul va fi semnat exact atunci când vom avea un câștigător al licitației, nu înainte, ca să nu fie vorbe. Mai ales că avem un nou context politic în PSD, bazat pe eficiență și un nou program de guvernare.

AGA, mon amour

Visul oricărui primar când are majoritate este să poată conduce (in)direct societățile Consiliului Local. Cum Chitic a primit majoritatea dorită, a fost servit și cu noi agamani, care vor purcede la schimbarea consiliilor de administrație, după care urmează puricatul și schimbatul directorilor. Primul vizat va fi în mod sigur Jănel Iosub, care îl are acum în AGA de la Locativ Serv pe consilierul Ciobanu, pe care l-a acuzat de incompatibilitate. Probleme ar putea exista și la Publiserv, dacă nu cumva se va considera că e totuși bine să existe un canal de comunicare deschis cu PSD-ul. Interesant a fost și votul, secret, de unde au ieșit niște rezultate care arată că, la secret, consilierii PSD-ALDE au multe simpatii liberale, din moment ce s-au dat voturi pentru cei propuși de oamenii lui Chitic.

Cum, în PSD, vremea analizelor va veni de luni încolo, după ce se va întoarce Ionel Arsene de la București, rămânem cu subiectul în suspendare. La PNL, e o bucurie reținută, în timp ce consilierii PMP, alții decât vicele Gavrilescu, au jucat în ședință doar la exerciții impuse, cu vădită stânjeneală, sub amenințarea retragerii sprijinului politic.

Proiecte trase pe linie moartă

Propunerile consilierului Cătălin Misăilă, de reducere a tarifelor de la Parking și de gratuitate pentru un loc de veci pentru cei care nu au un venit mai mare de 1.000 lei pe membru de familie, au picat cu brio la vot. A existat și un moment mai tensionat, în care directorul Parking, Alin Ionuț Moroșanu, l-a contrat pe inițiatorul proiectului. Când acesta a invocat interesul public, Moroșanu l-a întrebat dacă tot în interes public mai mulți consilieri au fost cu soțiile în vizită oficială la turci, moment în care toată lumea și-a dat seama că proiectul e îngropat, subiectul fiind mult mai sensibil decât costul pe oră al unei parcări la Piatra Neamț. (V.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.