Constantin Ciubotariu-cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț

Pictorul Constantin Ciubotariu va primi titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Orașului, din luna septembrie. Constantin Ciubotariu este soțul Tincuței Ciubotariu, președintele Fundației Filantropice „Omenia” și doamna costumului popular de la Târgu-Neamț.

Constantin Ciubotariu s-a născut în anul 1940, în cartierul Țuțuieni, așa cum îi place să spună. După absolvirea liceului, a urmat Școala Sanitară din Iași, ca să le facă pe plac părinților, care doreau să devină medic, apoi a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din Iași. Pasionat de pictură de la o vârstă fragedă, Constantin Ciubotariu a vândut iconițe prin Piața orașului Târgu-Neamț, înainte de a pleca la Iași. A fost șef de promoție și a primit catedră la Casa Pionierilor din Iași. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și a fost prezent cu lucrările sale la mai multe expoziții din Iași, Suceava și București. După ce s-a căsătorit cu Tincuța Ciubotariu, în anul 1971, a revenit la Târgu-Neamț, unde a activat o perioadă la Casa Culturii, apoi la Școala Nr. 5, unde a și pictat peretele de la intrare, cu domnitorii țării noastre.

tg constantin ciubotariu 01
tg constantin ciubotariu 02
tg constantin ciubotariu 03 sotia
tg constantin ciubotariu 04 fiica
tg constantin ciubotariu 05 familia
tg constantin ciubotariu 06 diapazon

Printre operele sale care încă se mai află la Târgu-Neamț, se numără lucrarea „Cumpăna vremii”, din curtea vechiului sediu al primăriei, mai multe picturi în incinta Casei Culturii „Ion Creangă”, diapazoanele de la ieșirile din oraș, cum mergi spre Pașcani și Piatra-Neamț, lucrările din fața Motelului „Casa Arcașului” (dispărute, între timp), machetele personajelor lui Ion Creangă de la Muzeul de Istorie și Etnografie. De departe, cea mai însemnată realizare a sa pentru orașul Târgu-Neamț este macheta Gării orașului, de care Maria Gheorghe, fostul prim-secretar al județului Neamț de dinainte de 1989, a fost deosebit de impresionată.

„Mulțumesc conducerii primăriei pentru că s-a gândit la soțul meu, să-i ofere acest titlu, pe care îl merită cu prisosință. Eu am o vorbă, când e vorba de soțul meu și de orașul Târgu-Neamț. Soțul meu nu este un om al orașului, ci Târgu-Neamț este un oraș al omului Constantin Ciubotariu.Toată viața a fost dedicat artei și acestui oraș, căruia i-a dăruit multe, mai ales dragoste”, ne spune Tincuța Ciubotariu.

„Am considerat oportun ca domnul Constantin Ciubotariu să primească acest titlu. Are merite deosebite în promovarea orașului nostru, iar lucrările sale ne fac cinste și fac parte din istoria culturală și socială a urbei”, ne-a declarat primarul Daniel Harpa. (C.T. STURZU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *