Ploaie record la Cazaci: 5 găleți de apă pe metrul pătrat de pământ

pietricica turism

În seara de 7 iunie a plouat torențial în câteva localități din județul Neamț, recordul absolut fiind la Cazaci, Tarcău, unde s-a înregistrat un nivel al precipitațiilor de 49,6 l/mp. La Leghin/Ozana au fost, însă, 8,2 l/mp (24 h); la Dumbrava/Ozana – 22,7 l/mp (24 h) și la Păstrăveni/Topolița – 9,8 l/mp (24 h). La atâta apă au apărut, inevitabil, și probleme. Conform Instituției Prefectului efectele s-au văzut pe 100 de metri liniari de drum din comuna Tarcău, 2 podețe din satele Cazaci și Tarcău (comuna Tarcău), 25 case și anexe gospodărești (19 în satul Cazaci, o curte în satul Tarcău, o curte la Tîrgu Neamț și 5 din beciuri Topolița-Grumăzești. Vor urma, firesc, evaluările și despăgubirile, unde există asigurări la locuințele personale.. Dar accentul cade pe comunicare.

”Județul Neamț se află în continuare sub avertizare de cod galben de ploi și de inundații și de aceea le cer tuturor primarilor să asigure permanența astfel încât să avem o comunicare eficientă atunci când situația o impune. Și noi, la nivelul Instituției Prefectului Neamț, am instituit imediat permanența pe toată durata codului meteo și hidrologic. Este important să putem interveni imediat în situații de urgență. Viața oamenilor este cea mai importantă, dar și salvarea bunurilor acestora”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Primii care au intervenit au fost pompierii militari, care au evacuat apa din două curți din Târgu Neamț, dintr-o gospăodărie din Topolița, Grumăzești și din alta din Cazaci, Tarcău.

C.M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.