Prădători la Piața mare

Fură. Nu sunt hoți la drumul mare, ci la Piața Mare. Fură flori din cimitir, fură vișine din pomii de la blocuri, flori de tei, fură tot ce se poate fura, apoi vin în piață și o ocupă. Oferă marfa cu agresivitate, femeile stând pe trotuar cu plozii de câteva luni și hrănindu-i direct de la sân. Fac mizerie în piață, fac scandal, urlă, țipă, iar cine nu e atent rămâne fără telefon, portofel, sacoșă sau orice li se pare lor că poate fi valorificat.

În jurul lor miroase a de toate, a alcool în primul rând. Acționează în haită.

De cele mai multe ori, adulții sunt băuți, iar copii sunt trimiși la cerșit. Tot cu agresivitate. Dacă vreun om face greșeala să le atragă atenția, are toate șansele să fie scuipat, să-i fie lovită mașina sau chiar să fie bătut.

Partea frumoasă a lucrurilor este că Piața Centrală, unde-și fac veacul de dimineața până seara acești vandali, este foarte bine administrată de societatea Urban și foarte bine patrulată de tot felul de polițiști locali.

Cei de la Urban sunt invizibili din punctul de vedere al asigurării ordinii, ei vin doar atunci când încasează banii. Cei din grup sunt privilegiați, nu plătesc nimic. Putem spune că au facilități.

Polițiștii, oameni pașnici, liniștiți, de obicei mai în vârstă, cu copii și nepoți acasă, predispuși la dialog și perfecți în rolul de mediatori. Nu-și pun mintea cu ”comercianții” onorabili de mai sus, că doar n-o să se certe ei pentru niște nimicuri. Au lucruri mult mai importante de făcut: trebuie să dea femeile cu ciuperci de pe trotuar, ca să aibă loc să stea acolo privilegiații care vând flori, ace, brice și alte alimente specifice pieței din Piatra Neamț.

Gupul din fotografie, care este mult mai mare, se cunoaște foarte bine cu polițiștii și coabitează perfect în piață. Dimineața, chiar se intersectează în zona ”rușilor”, unde un tonomat de cafea este centrul rețelei de socializare.

Cum s-ar spune, Piatra Neamț, orașul toleranței și al tuturor posibilităților!

Valentin BĂLĂNESCU

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.