Ședință ca un șpriț de vară la Consiliul Județean Neamț

Cu 25 de consilieri prezenți din 34 în funcție și vicepreședintele Ion Asaftei pe post de maître de cérémonie, cu o întârziere de fix 45 de minute față de ora anunțată, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț. Cele trei sferturi de oră academice au permis consilierilor județeni să mai socializeze între ei. O parte dintre liberali, de exemplu, după ce și-au rezolvat oareșce schimburi financiare cu dl. Florin Hopșa, liderul de grup, s-au mutat sub castanul din curte, la umbră și o consultare ad hoc. La umbra paravanului de plexiglas, alți consilieri, între care Adrian Bourceanu și Mihai Afloarei, ambii de la PSD, cu Iulian Luca de la ALDE, au inițiat o discuție lejeră, la o țigară, apropo de preotul-cântăreț Pomohaci, concluzia fiind că ”în definitiv, e treaba fiecăruia cu cine se duce în pat și ce face acolo”, dar și că ”e păcat, că se lovește într-o instituție cum e Biserica”.

În sala de ședințe, după ce a mers ca tractorul pe arătură, aparatul de aer condiționat și-a redus turația. Consilierul Dan Vasile Constantin (PSD) a ajuns cu locul și eticheta cu numele fix în dreapta vicelui Laurențiu Dulamă (PMP). Să fie, oare, vreun semn? Alt consilier, Miron Radu Tudorel, tot de la PSD, afișează o mână într-o orteză și explică unui coleg că i s-a tras de la un eveniment rutier. E mâna stângă; să fie și acesta vreun semn?

La jumătate de oră de când ar fi trebuit să înceapă ședința, dar tot nu începuse, Dan Vasile Constantin produce rumoare și agitație: își varsă cafea pe tabletă și bagă în fibrilație personalul de serviciu. Momentul se soluționează pozitiv într-un final. La 12.44 fix, apare secretarul județului, Daniela Soroceanu, iar un minut mai târziu, dl. Asaftei încearcă să se facă auzit peste discuțiile libere dintre consilieri. Îi iese, în cele din urmă, mai ales când anunță un moment de reculegere în memoria lui Gabriel Pavăl, consilierul județean care s-a stins din viață zilele trecute.

La ședință absentează președintele Ionel Arsene, vicepreședintele Laurențiu Dulamă și consilierii Dragoș Andoni, Monica Anton, Mădălina Ciubotaru, Mircea Ciudin, Eduard Corduneanu și Mihaela Isciuc. Cu 25 din 34, ședința e legal constituită și se trece la treabă, sub vigilenta prezidare a dlui Asaftei, care anunță suplimentarea ordinii de zi cu două proiecte – deci, 8 în total -, unul fiind o rectificare a unei hotărâri care modifica altă hotărâre legată de taxele și tarifele stabilite de CJ, celălalt fiind rectificarea bugetului județului Neamț pe 2017. Ordinea de zi se aprobă cu unanimitate, dar dl. Florin Hopșa adresează rugămintea ca proiectul cu rectificarea să fie retras, că n-a avut când să-l studieze. Dl. Hopșa spune să-l retragă inițiatorul, numai că inițiatorul nu e prezent la ședință. Nu i s-a explicat chiar așa, dar secretarul județului l-a lămurit totuși că e vorba de cele 22,77 milioane de lei alocate de Guvern în ședința de ieri, pentru complexul de servicii ce va să fie ridicat de CJ la Dragomirești.

În același registru procedural, după ce s-a lămurit dl. Hopșa, secretarul de județ atrage atenția consilierilor să nu voteze proiectele în care au interese patrimoniale, că încalcă legea. Dl. George Triboi își anunță neparticiparea la votul pe proiectul 3. La momentul votului, procesul verbal avea să consemneze că proiectul 3 s-a votat cu 25 din 25, dar acestea sunt detalii…

Cu avânt și intonație, dl. Asaftei dă citire proiectelor. S-au aprobat:

  1. Tarif de 59.20 lei/tonă, fără TVA, pentru activitatea de eliminare a deșeurilor de la depozitul județean de la Girov, începând cu 1 iulie. Anterior, în 2015, tariful fusese stabilit la 44,92 lei/tonă, iar în ianuarie 2017, odată cu celebra taxă de salubrizare, a fost fixat la 154,51 lei/tonă. Acum, după ce taxa a fost supendată, s-a modificat iar tariful, nu la nivelul inițial, că, între timp, a crescut salariul minim pe economie.
  2. Asocierea cu Societatea Română de Televiziune – TVR, care, pentru 10.700 de lei, va face în județul Neamț emisiunea ”Pulsul Zilei”, în perioada 24-28 iulie, cu difuzare în direct, de luni până vineri, între orele 18.30-20. Cei 10.700 de lei de la județ vor asigura cazarea celor de la TVR (12 camere duble și 2 single, 6 nopți de cazare, în perioada 23-29 iulie).
  3. Modificarea și completarea Strategiei de dezvoltare a județului pentru perioada 2014-2020, în sensul actualizării ei cu o componentă de reducere a emisiilor de CO2, pentru că județul pregătește 6 proiecte pentru finanțare POR pentru clădiri publice și e un demers obligatoriu. Sunt vizate reabilitări termice la Spitalul de psihiatrie Roman, la Spitalul Județean Neamț, la Centrul Militar Județean (pavilionul B), la Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, la Biblioteca județeană și la clădirea Inspecției de Prevenire – Protecție Civilă.
  4. Asocierea cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Neamț, care, cu 85.000 de lei de la județ, va organiza pe 29 iulie Gala Demonstrativă RFX 27 Next Fighter. Gala este organizată de DJTS Neamț în parteneriat cu clubul ”Scorpion Shindokai-Kan”, care pune, la rândul său, 222.250 de lei.
  5. Atribuirea unei licențe de transport către Pristyl SRL pe traseul Roman-Girov-Piatra Neamț.
  6. Atribuirea mai multor licențe de transport public județean prin curse regulate speciale, în Roman și Piatra Neamț.
  7. Rectificarea hotărârii prin care s-au stabilit taxele, tarifele și amenzile din competența de aprobare a CJ Neamț.
  8. Rectificarea bugetului județului pe 2017, în sensul introducerii în buget a banilor dați de Guvern – 22,77 milioane de lei – pentru viitorul centru de servicii de la Dragomirești.

În acest punct al votului, PNL a cerut 5 minute pauză de consultări, după care a venit și a votat. Toate proiectele au trecut cu 25 din 25, mai puțin rectificarea, care a trecut cu 26 din 25, că, între timp, apăruse Mircea Ciudin.

La diverse n-a vrut nimeni să intervină. Doar dl Asaftei a ținut neapărat să se audă vorbind despre axialul de la Durău, despre ”toate Casandrele care au înfierat cu cerbicie” intențiile anunțate oficial (doar de dl. Asaftei), despre ”drumul pelerinului”, care i-a picat, tot lui, ca idee după ce, zilele trecute, a făcut un tur pe la mănăstirile Văratec, Sihla, Sihăstria și Agapia, ”care sunt ca un șirag de perle” (mănăstirești?) care, în opinia dlui Asaftei, merită asfalt pe drum, astfel încât ”vom avea și noi un drum peste munte, vom putea intra în competiție cu Suceava”. Acestea fiind zise, ședința s-a închis. Cu 6 minute mai târziu decât trebuia.

Dana OSTAHIE

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *