VACANȚE MUZICALE 2017 Andrei Gologan și Pop Goes Jazz în ziua a II-a

Vacanțe Muzicale, ediția a 44-a, programează, luni, 3 iulie, două evenimente artistice. De asemenea, în aceeași zi se va consemna și debutul celor două cursuri de măiestrie – muzică de cameră, coordonat de Verona Maier și flaut, condus de Ion Bogdan Ștefănescu. La începutul serii, de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, publicul pietrean are ocazia de a se reîntâlni cu pianistul Andrei Gologan, fiul al urbei. Apoi, la ora 21:00, sub secularul turn al mărețului Domn Ștefan vor concerta, într-o formulă rodată în multe alte concerte, jazzmanii George Natsis, Nicu Patoi, Vlad Popescu și Adrian Mircea Flautistu. Prezentări ale artiștilor oferite de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”:

ANDREI GOLOGAN

S-a născut la Piatra-Neamț, în 1992, într-o familie care, deși nu activa în domeniul muzical, a încurajat iubirea sa pentru muzică, precum și talentul său. A primit primele lecții de pian la vârsta de 5 ani. Șase luni mai târziu interpreta deja piesele lui Czerny, Beethoven și Schumann pe scena școlii de muzică din orașul său natal. În anii următori, și-a perfecționat educația muzicală prin studii cu pianistul Iulian Arcadi Trofin și a câștigat numeroase premii la concursuri pianistice de nivel național și internațional. La vârsta de 14 ani, Andrei și-a făcut debutul orchestral alături de instrumentiștii Filarmonicii din Bacău. Au urmat numeroase spectacole solo și de muzică de cameră susținute în România, Italia, Scoția, Croația, Ucraina, Ungaria, Elveția, Austria și SUA. În 2009, la doar 16 ani, a devenit student al Universității „Mozarteum Salzburg”, la clasa de concert a profesorului Pavel Gililov. După absolvirea liceului, în 2011, și-a început studiile de licență. Andrei Gologan este câștigătorul a numeroase concursuri internaționale de pian, precum ”International Piano Competition in Memory of V. Horowitz” – Kiev, International ”Piano Campus” Competition – Paris, International ”Sigismund Thalberg” Competition – Napoli, ”Lions European Piano Competition”- Istanbul. Andrei este bursier al Academiei Internaționale de Muzică din Principatul Liechtenstein și participă la cursurile și activitățile intensive ale Academiei.

POP GOES JAZZ

“Pop goes jazz”, redefinește ideea ”importului” tematic în jazz din alte perimetre stilistice ale muzicii.  Nu este o opțiune nouă, însă originalitatea concertului vine din simultaneitatea stilurilor personale ale protagoniștilor, asamblate sincron în reformulări constructive ”jazzy” de secol XXI. Va fi o seară a alchimiei sonore, cu riffurile chitarei electrice completând ermetic soundul jazz în teme celebre.

GEORGE NATSIS este un muzician complex, cu un statut reformulat continuu și exemplar în majoritatea aparițiilor sale artistice, deopotrivă în calitate de pianist, de orchestrator, de compozitor sau dirijor. Notorietatea lui, atașată spectrului ”jazzy-pop” al muzicii de calitate, se probează ireproșabil într-un discurs pianistic foarte concentrat, robust, așezat bine în timp, cu migală, mediat de un cumul de experiențe profesionale avut pe scena Sălii Radio, ca membru al Big Bandului Radio ori în alte formule jazz sau pop.

VLAD POPESCU este inițiatorul Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Cultural și Orchestrele și Corurile Radio, „arhitectul ritmicii” de la teatrul „Act”, un artist promovator asiduu al tinerilor muzicieni, pe care îi îndrumă în calitatea sa de asistent universitar doctor al Departamentului Jazz și Muzică Ușoară, al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, a Universității Naționale de Muzică din București. Se exprimă artistic cu dezinvoltura tipică percuționiștilor valoroși, posedă o dinamică a ritmului foarte eficientă în genurile abordate, o tehnică instrumentală surprinzătoare, subtilitate armonică și, în plus, nu ezită să experimenteze spațiile ”noi” ale  percuției de secol XXI.

ADRIAN MIRCEA FLAUTISTU este unul dintre cei mai incisivi contrabasiști ai momentului, cu o spontaneitate aparte  în dezvoltarea improvizatorică, cu sunet rotund, clar și foarte prompt în tempouri. Adrian Mircea Flautistu și-a construit stăruitor propria viziune artistică, colaborările sale, alături de mari muzicieni de jazz din România, indicându-l drept cel mai solicitat contrabasist al momentului pe scena de jazz de aici.

NICU PATOI, un muzician care a mai cântat (alături de Berti Barbera) la „Vacanțe Muzicale”, este unul dintre  puținii chitariști autohtoni cu polivalență stilistică remarcabilă. Construiește sonorități surprinzătoare, indiferent de genul pe care îl abordează. Este un muzician rafinat, apreciat pentru proiectele sale artistice, un ”trotter” al stilurilor adaptate chitarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.