Hidroelectrica și Hidroserv Neamț sub lupa DNA

Hidroelectrica Sucursala Bistrița SA pare să fie din ce în ce mai mult în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Dacă până de curând doar se vorbea despre contracte cu dedicație și despre subcontractări, iată că un comunicat al DNA Bacău devoalează o părticică din acest sistem relațional. Un inginer cu funcție de răspundere îl determină pe un executant al unor lucrări să subcontracteze o parte a lucrărilor exact către firma pe care o controla. Conform DNA Bacău, Neculai Catană, care era „la data faptelor” (anul 2010) șef laborator Urmărirea Comportării Construcțiilor Hidrotehnice din cadrul S.C. Hidroelectrica Sucursala Bistrița S.A. „a lăsat să se înțeleagă că are influență pe lângă angajați din cadrul S.C. Hidoelectrica – Sucursala Bistrița S.A., precum și pe lângă angajați din cadrul societăților afiliate S.C. Hidroelectrica S.A. (respectiv S.C. Hidroserv Bistrița S.A. și S.C. Hidroserv Slatina S.A.) și a pretins de la administratorul unei societăți comerciale ca, în schimbul atribuirii unor contracte de mentenanță la obiective hidroenergetice, să fie subcontractate o parte din lucrări către o societate pe care inculpatul o controla în mod direct”.

Societatea respectivă este Finico Invest SRL, care a încheiat 6 contracte cu S.C. Hidroserv Bistrița S.A. și S.C. Hidroserv Slatina S.A., beneficiar final fiind S.C. Hidroelectrica – Sucursala Bistrița S.A., în baza cărora a încasat suma totală de 2.368.784 lei. Din acești bani, încasați pentru reabilitări interioare, exterioare și platforme, refacere protecție maluri, defrișări vegetație, 2.186.860,69 lei au fost virați către SC Alexdom Grup din Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, firmă la care în perioada derulării contractelor Neculai Catană ar fi avut calitatea de administrator împuternicit. Acum, Neculai Catană este trimis în judecată pentru trafic de influență, se află sub control judiciar, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri din proprietatea sa, pentru recuperarea prejudiciului.  Dosarul se va judeca la Tribunalul Neamț, unde deja s-a programat pentru luni, 7 august, „verificarea măsurii preventive”, urmând ca instanța să decidă dacă menține măsura controlului judiciar în privința lui Neculai Catană.

Probabil că, pe timpul procesului, vom afla explicații la nivelul Hidroserv Bistrița S.A. de ce au fost acceptate asemenea contracte și dacă nu cumva oameni din conducerea Hidroservului au acceptat încheierea lor pentru a putea la rândul lor să încheie contracte asemănătoare cu propriile firme.

 

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.