Indignarea viceprimarului Luminița Vîrlan și Târgul ”Libris”

În organizarea Camerei de Comerț și Industrie, perioada 14-18 septembrie, la Piatra Neamț, va avea loc Târgul de Carte Libris 2017. Ca repere aniversare, vor fi marcate împlinirea a 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă și a 100 de ani de la moartea lui Calistrat Hogaș.

Conferința de presă dedicată evenimentul nu a ieșit din tipic. Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, a stabilit importanța evenimentului – ”Unul dintre cele trei evenimente majore din Neamț, alături de Festivalul de Teatru și de Vacanțe Muzicale” -, a amintit cât de greu este să-l organizezi – ”Este tot mai greu să asiguri suportul financiar” -, în condițiile în care Camera de Comerț investește bani în eveniment, nu cheltuiește și a încheiat cu o declarație de intenție – ”Cât timp voi mai fi la Camera de Comeț și Industrie, chiar dacă voi investi din resurse proprii, Târgul de carte se va ține”.

În prezentare, a fost subliniată contribuția financiară a Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Piatra Neamț, a Bibliotecii ”G.T. Kirileanu” și a celor implicați direct în fenomen, precum Cristian Livescu, Lucian Strochi, plus toate editurile participante.

Ca noutăți, vor fi mai multe întâlniri între elevi și scriitori, va exista un stand de promovare a literaturii franceze, plus multe conferințe. Editurile mari vor avea, fiecare, program separat, cu prezentări de carte în prezența autorilor.

Referitor la contribuția financiară a autorităților, a surprins anul acesta cuantumul de doar 4.000 de lei, venit din partea Primăriei și Consiliului Local Piatra Neamț. Prezentă în prezidiu, Luminița Vîrlan, viceprimar, a răspuns cu o declarație interesantă la rugămintea venită de la Mesagerul de Neamț, de a pune în balanță salariul primarului sau viceprimarului și contribuția instituției la un eveniment cultural: ”Indignarea mea nu o pot face publică așa cum o puteți face dumneavoastră, care puneți întrebarea. Este o sumă extrem de mică, sper ca celelalte lucruri pe care le facem să compeseze acest lucru. În anii trecuți, am avut o contribuție mai importantă și sper ca în anii viitori să avem o surprize plăcute”. (V.B.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *