FOTO Serviciul de salubrizare european se împuțește românește la Durău

pietricica turism

Comuna Ceahlău și Stațiunea Durău tind să devină cele mai mizerabile localități din județ. Firma Edil Industry SRL, care ar trebuie să ridice gunoiul din platformele amplasate pe domeniul public, n-a mai prestat acest serviciu. Pe 11 septembrie, un reprezentant al societății respective a dus la primărie ultima factură, care ar fi trebuit să se alăture celorlalte 3, valoarea totală pentru 4 luni fiind de 50.000 de lei. Primarul nu era în localitate.

”Era doar viceprimarul, care n-a vrut să semneze de primire pentru factură și i-a spus domnului în cauză, domnul Ionuț de la Tașca, să aștepte să vin eu, ca să discutăm”, ne-a declarat Dan Dumitru Coroamă, primarul de Ceahlău. ”A doua zi, pe 12, gunoiul n-a mai fost ridicat. A trecut o săptămână, dar nici marți 19 septembrie, când iar era zi de ridicat gunoiul, nu s-a atins nimeni de europubelele și de sacii adunați în țarcuri. Eu nu am de unde să plătesc asemenea sumă, nu pot nici să fac un contract cu altcineva să ridice gunoiul, pentru că nu ar fi legal, și mă aflu într-un blocaj. E o situație aparent fără soluții. Conform contractului, ridicarea deșeurilor de pe spațiul public ar trebui să se facă gratuit. A greșit firma, care n-a mers să facă contracte cu fiecare om în parte și cu fiecare agent economic. Cei care n-au contracte duc gunoiul menajer în țarcuri, iar firma ni l-a facturat nouă”.

Ionuț Rîpanu, șef de serviciu pe zona 4, susține că nu este nicio legătură între faptul că firma n-a încheiat contracte cu sătenii și tonele de gunoi menajer pe care le găsește în locurile în care deșeurile ar trebui să fie selectate. ”Noi nu mai prestăm serviciul nu pentru că nu ni s-au plătit facturile, ci pentru că ultima nici nu a fost confirmată. N-au vrut să discute cu mine domnii de la primărie. Este singurul UAT, din 12, cu care am aceste probleme. Dacă pe platforme am găsi în fiecare container hârtie, plastic, sticlă și fier, pe categorii, ar fi gratuit, dar am găsit oase de animal în containerul albastru și zeci de saci cu deșeuri menajere. Primăria nu s-a implicat deloc să le explice oamenilor cum funcționează proiectul”.

Între aruncarea pisicii din curtea primăriei, în curtea firmei colectoare de deșeuri, și retur, aspectul stațiunii și al comunei în ansamblu este expresia vie a unui proiect, care, după numai 4 luni de la debut, deja se împuțește. (C.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.