Gheorghe Ștefan devoalează Sistemul: ”Companiile de stat se negociau între PDL și PSD”

Gheorghe Ștefan a fost audiat în instanță, ca martor, în dosarul în care Vasile Blaga e judecat pentru trafic de influență privind finanțarea ilegală a PDL, dosarul în care fostul primar de Piatra Neamț a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Potrivit Hotnews, care citează news.ro, avocatul lui Ștefan a cerut ca procesul să fie judecat în ședință secretă, însă judecătoarea Claudia Cipariu a respins solicitarea.

În fața instanței, martorul Gheorghe Ștefan a spus că își menține declarațiile date până acum în acest dosar și a povestit cum s-au derulat lucrurile după parlamentarele din 2008, cum și-au împărțit PSD și PDL – pe atunci, împreună la guvernare – portofoliile ministeriale și companiile de stat.

La Guvern a avut loc o negociere – 9 ministere la PSD și 9 ministere la PDL. Companiile de stat se negociau și ele între PDL și PSD. Având rezultat bun în județul Neamț, doream să propun un director la Transelectrica, la Teletrans, mai exact, o subsidiară a societății. În 2009, a fost numit Horia Hăhăianu, după o discuție cu ministrul Adriean Videanu. Am avut o întâlnire cu Dan Constantin Grigoriu, recomandat de Roberta Anastase ca un om de afaceri serios. (…)După instalarea lui Hăhăianu Horia, la un hotel, m-am întâlnit cu acesta, cu Dan Grigoriu și cu Horațiu Berdilă, reprezentatul SC Romsys. Am convenit ca firma indicată să contribuie la finanțarea partidului cu bani după ce va încheia contracte cu SC Teletrans SA. PDL avea două sedii – unul central și altul al organizației municipale, unde avea biroul Blaga. După înțelegerea de la restaurant, martorul Grigoriu mi-a cerut să mă duc cu el la secretarul general Vasile Blaga pentru a lua la cunoștință despre înțelegerea încheiată cu Berdilă de la Romsys SRL”, a povestit Gheorghe Ștefan, adăugând că, ulterior, în mai 2009, a mers cu Grigoriu la Blaga, în Aleea Modrogan, unde acesta i-a și dus 50.000 de euro pentru finanțarea PDL, iar apoi alte două tranșe, de 50.000 și 100.000 de euro au fost duse tot la sediul central al partidului. ”Banii nu i-au fost dați direct lui Blaga, ci au fost dați unei secretare, bani destinați finanțării partidului. O secretară era Sanda Dean și alta Dana. Asta s-a întâmplat după ce s-au încheiat contracte între Teletrans SA și Romsys SRL. A doua tranșă, de 50.000 de euro, am dus-o cu Grigoriu Dan la aceeași adresa, tot în mai, iunie 2009.  A treia tranșă, de 100.000 de euro, am dus-o la aceeași adresă și cu același martor, în toamna lui 2009, înainte de alegerile prezidențiale. Blaga mi-a recomandat câte una dintre secretare pentru a preda banii. După alegerile prezidențiale, partidul a rămas cu datorii. La o discuție cu Blaga, mi-a reproșat că aripa Stolojan nu finanțează suficient partidul. I-am cerut lui Grigoriu o sumă mai consistentă pentru plata datoriilor”, a mai spus Ștefan. El a precizat că, atunci când sumele de bani erau mai mici, erau date în bancnote de 500 de euro și nu cerea chitanță justificativă. ”Probabil avea o agendă în care nota secretara”, a adăugat el.

Articolul integral al Hotnews, aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *