PSD+PNL=LOVE și se reface, oficial, USL în Neamț?

pietricica turism

Judecând după multele ieșiri, semi-oficiale, care au tot avut loc în ultima vreme, pare-se că există o dorință arzătoare în acest sens, vizibilă dinspre una din grupările PNL ( gruparea Romel Bîrjoveanu plus eventuali “trădători” dintre promovații lui Mugur Cozmanciuc la Consiliul Județean), care, acum, a găsit teren propice și în zona lui Ionel Arsene, care înseamnă PSD Neamț.

Directivă nu s-a dat nici de la centru și nici nu ar fi dictată de oareșce interese ideologice. Pur și simplu, fiecare parte vrea să-și arate mușchii față de PMP, mai exact față de Laurențiu Dulamă, considerat acum buturuga de care se împiedică fericirea celor două părți mai sus-numite.

Romel Bîrjoveanu – care deja conduce PNL Piatra Neamț și așteaptă nerăbdător ca Eugen Țapu-Nazare să preia organizația județeană, după o ipotetică ”promovare” a lui Mugur Cozmanciuc pe un post mai mult sau mai puțin decorativ la centru – este deranjat de prea multele avantaje pe care le are PMP de pe urma voturilor date pentru a obține majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamț (director la Salubritas, director la Parking, viceprimar care se înțelege bine cu Chitic, dar și cu directorul de la Publiserv), avantaje care ar sta foarte bine în curtea PNL. Logica lui este simplă: negociere cu PSD, adicătelea cu Ionel Arsene, fără ca PNL să dea ceva de la sine, ci, mai degrabă să dea o parte din ce e acum la PMP, dar să obțină un post de viceprimar – pentru cine, oare? – la Piatra, în locul lui Bogdan Gavrilescu. Urmând firul logicii liberale de sub Pietricica, Laurențiu Dulamă ar fi schimbat de la județ, oricum se obține ceva de la Arsene, că și-așa PNL n-are nimic acolo. Deci, toate bune, frumoase și ușor aromatizate.

Terenul s-ar putea dovedi propice pentru asemenea discuții, mai ales după ședința extraordinară a Consiliului Județean de vineri, 15 septembrie, când PMP, în lipsa consilierilor PNL și cu câteva absențe de la PSD, a fost în măsură să asigure cvorumul. Cei doi de la PMP au votat proiectele pe care PSD trebuia să le treacă rapid, cu studii de fezabilitate la Spitalul Județean, cu documentațiile pentru drumuri, cu prelungirea mandatelor directorilor de la instituțiile de cultură. Nu a trecut, însă, un proiect legat de vreo 200.000 de lei pentru Spitalul din Târgu Neamț, pentru că Laurențiu Dulamă a făcut un amendament – probabil, gest electoral – ca toate spitalele din județ să primească bani de la CJ, deci și la Bicaz, la Roman și Piatra Neamț. Cu Ionel Arsene absent, a fost sarcina celorlalți consilieri PSD să-i atragă atenția lui Dulamă că i se va crăpa pământul la picioare și-i vor cădea munții Neamțului în cap, că n-a votat cum trebuia.

După ședință, au urmat niște telefoane care vin să întărească din flancuri întrebarea privind refacerea oficială a iubirii politice dintre PSD și PNL, recte USL. Un consilier local PNL a sunat la PMP și a spus, clar și răspicat, că se va alia cu PSD, ca să-l dea jos pe Dulamă și să facă o nouă majoritate la Piatra Neamț. Nu se știe cum au decurs lucrurile între Arsene și Dulamă, dar este greu de crezut că liderul PSD va cădea în capcana grupului de la PNL și va accepta discuții pe această temă, indiferent cine le-ar putea mijloci.

Politic, indiferent de ce majorități se vor face, PSD nu are nimic de câștigat, chiar dacă i s-ar oferi câteva posturi la Piatra Neamț. Singura modalitate practică prin care s-ar face asemenea manevre și fiecare parte să aibă, apoi, posibilitatea unor justificări cât de cât coerente, ar fi să apară propuneri de schimbare a viceprimarului sau vicelui de la județ și, pe negocieri clare, să se pice la votul secret: câțiva de la PNL să voteze la județ cu PSD și câțiva de la PSD să voteze împotriva PMP la Piatra.

Chiar și așa, daunele de imagine – cel puțin la nivelul celor interesați de administrația locală – ar fi greu de dus, deși, aici, depinde dacă politicienii locali mai țin cont de așa ceva.

La fel de adevărat este că și PMP trebuie să se decidă cu cine își așterne să doarmă. O fi plăcut dormitul cu Chitic et Comp. în zilele de frupt și cu Arsene et Comp. în zilele de post, dar, pe termen lung, s-ar putea să pice din ambele așternuturi.

Valentin Bălănescu

1 COMENTARIU

  1. Daca vă uitați pe pagina de Facebook a lui Barjoveanu veți vedea că e cel mai vehement împotriva PSD. Și pSD i-a oferit funcția de viceprimar ca sa se răzbune pe PMP și a ieșit public și a spus că nu negociază nimeni de la PNl cu PSD. Asa că mă îndoiesc deele scrise mai sus. Dar este un personaj in interiorul PNL care își dorește o înțelegere cu Arsene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.