FOTO Târgu-Neamț: Rromii la muncă, românii ba

pietricica turism

Marți, 17 octombrie, zeci de rromi din cartierul Tăbăcari-Humulești, beneficiari ai ajutorului social, au fost scoși la curățenie, pe malul stâng al Ozanei, până aproape de granița cu cartierul Blebea. Din partea Direcției de Asistență Socială (DAS), instituția care organizează acțiunile, au fost prezenți Bogdan Sava și Bogdan Miltiade. Din totalul de 146 de beneficiari ai ajutorului social, 108 sunt și apți de muncă. De asemenea, 84 sunt români și doar 62 sunt rromi. Atât la acțiunea de joia trecută, cât și la cea de astăzi au fost prezenți doar rromi. Nici picior de român. Unii dintre rromi chiar ne-au semnalat că mare parte din gunoiul aruncat este al românilor.

“Românii aruncă gunoiul doar noaptea. Eu și cu alți de-ai noștri am prins un român într-o noapte, care a aruncat gunoiul aici lângă casele noastre. L-a adus cu un cărucior. L-am întrebat de ce aruncă gunoiul aici la noi, lângă casele noastre. I-a dat unul dintre noi un capac de palmă la ureche de l-a aruncat în gunoi. L-am pus să-și încarce gunoiul și să-l ducă în altă parte. El stă departe de zona asta. Stă pe lângă socrul lui Petcu, de la Poliție, de la Criminalistică. Tocmai de acolo a adus gunoiul ca să-l arunce la noi. În zona asta sunt și români care iau ajutoare sociale, dar recunosc că și ei muncesc. Românii muncesc la biserica preotului Răducu din Bejeni. Acolo prestează ei orele de muncă. Adevărul că acolo e muncă. Să ne dea și nouă primăria containere de alea mari așa cum sunt în oraș, prin spatele blocurilor. Cu pubelele astea mici nu ai ce face. Sunt prea mici. Eu am un ajutor social de 150 lei. Atât”, ne spune un rrom din Tăbăcari.

“În zona asta vin țigani și din Vânători cu căruțele la furat iarbă. Un polițist Florin îi fugărește pe malurile Ozanei. Recunosc, și noi furăm iarbă, dar iei un braț sau două de iarbă și fugi. Dar ăia de la Vânători vin cu căruțele și le încarcă pline de iarbă. Aici trebuie ca primăria să pună camere video. Este nevoie, mai ales să se știe cei care conduc fără permis. Unul de-ai noștri conduce mașina și nu are permis. Într-o zi a călcat un câine pe aici și l-a omorât. Dar dacă era un copil în locul câinelui? E bine că s-a închis drumul care duce pe sub podul Ozana, dar să se pună și camere video”, spune alt rrom.

La un moment dat, una dintre femeile rrome care strângea gunoaiele se apropie și zice: “Să tăiați ajutorul social celor care nu au venit azi la muncă. Eu am venit, chiar dacă am acasă un copil bolnav. Nu am mâncat nimic azi și m-am mai și rănit la un picior mai devreme”.

Cei doi reprezentanți ai DAS din cadrul primăriei ne-au spus că acei care beneficiază de un ajutor social de doar 142 de lei pe lună vor presta două zile de muncă pe lună. Însă au fost și două persoane care nu au prestat nicio zi de muncă în această lună și dacă nu vor veni la muncă trei luni de zile la rând vor pierde ajutorul social. De anul trecut și până acum, s-ar fi tăiat ajutorul social la 30 de persoane. Interesant ar fi să aflăm dacă cei 84 de români, care sunt scutiți medical, deci nu mai prestează muncă în folosul comunității, au obținut o adeverință medicală conformă cu realitatea de la medicul de familie. (C.T. STURZU)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.