Omul care a schimbat trei primari

Nea Lică, așa cum îl știu toți angajații din Primăria Târgu Neamț, dar și cetățenii urbei, este cel mai vechi angajat din instituție. Lucrează în primărie din 1992, iar de la 1 ianuarie 1993 a fost angajat cu acte în regulă, pe postul de muncitor.

Nea Lică este bun la toate, de la mici reparații sau retușuri pe ici, pe colo, până la a fi electrician sau mecanic. Vasile M. Ignat, cum ar putea fi strigat la catalog, are 62 de ani. Este mândru de cei patru copii ai săi, dar mai ales de cei trei nepoți.

Dincolo de ce face și desface toată ziua, parte a muncii sale, ce-l deosebește pe nea Lică de majoritatea angajaților din primărie este faptul că… a schimbat trei primari până acum. Au fost aleși, au venit la primărie, au stat – unii cale de multe mandate -, dar au plecat, la un moment dat. Nea Lică, însă, a rămas și e tot aici și-n ziua de azi. I-a văzut primari, pe rând, pe Mihai Ardeleanu, pe Serafim Lungu și Decebal Arnăutu. Acum l-a prins și pe primarul Daniel Harpa, la al doilea mandat.

* Nea Lică a rămas în folclorul local cu celebra frază a fostului primar Decebal Arnăutu: ”Lică, adu zăr la porci!”.

Dacă s-ar pune în discuție subiectul CV-ului său, nea Lică este primul care și-l face, cu exactitate și sinceritate: ”La primărie, lucrez din toamna anului 1992, iar din 1 ianuarie 1993 am fost angajat cu carte de muncă. Până la 1 ianuarie 1993, am fost în probe de lucru. Meseria mea de bază este cea de lăcătuș mecanic-construcții de mașini, dar am făcut și cursuri de calificare, cum ar fi de electrician, de centrale termice, de transport persoane cu dizabilități, bucătar și frizer. Când am intrat prima oară la primărie, făceam instalații electrice, dulapuri la arhivă… Pe 1 ianuarie 1993, am fost angajat ca muncitor. Așa a dorit domnul primar Ardeleanu. Am rămas muncitor până acum, cu ultima gradație. În primărie, mă ocup de instalații electrice, sanitare, termice. Fac aceeași treabă în fiecare zi”.

Fiecare primar a avut bunele și mai puțin bunele lui, pe toate le-a luat așa cum au fost și cum au venit. De la fiecare păstrează amintiri.

Ce-și amintește despre primarul Mihai Ardeleanu?

Era un om foarte bun. Nu am avut probleme cu dânsul. Prin domnul inginer Marian, care era șef la Investiții, am ajuns în primărie. Cu dânsul am lucrat și la Volvatir și m-a recomandat, pentru că era nevoie de un mecanic la primărie. În perioada Ardeleanu, am lucrat și la sera orașului, dar și la Piața orașului, unde sudam tarabe”.

Pe Serafim Lungu, l-a cunoscut la Volvatir. ”M-am înțeles foarte bine cu dânsul și chiar mi-a spus că i-a părut rău că nu m-a cunoscut mai devreme. La orice oră din zi și din noapte, eram la dispoziția dânsului. Îl duceam la serviciu, pentru că, o perioadă, i-am fost și șofer. Mai mergea la părinții lui și-l duceam cu mașina. Era un om distractiv. Îmi aduc aminte când am fost cu dânsul la Smârdan, la locul lui de naștere, și mama lui era bolnavă, la pat. A decis să o ducem pe mama sa la sora lui, Gabriela, la Suceava. Și s-a mirat mult când a văzut că am luat-o pe mama lui în brațe și am urcat-o în mașină. Pe scări, când o țineam în brațe, îmi spune: «Nu-mi vine a crede că ai așa mare putere, la cât de mic arăți!». Mama dânsului chiar mi-a spus, atunci: «Să ai grijă de băiatul meu! Este un băiat bun, un băiat sufletist. Este exact ca taică-su!»”.

Despre mandatele lui Decebal Arnăutu, păstrează tot amintirile plăcute. ”Și perioada cu primarul Arnăutu a fost la fel. Tot ce mi s-a spus, am executat. Că a fost sau nu de domeniul meu, eu mi-am făcut treaba! Nu m-am certat cu nimeni. M-am împăcat bine și cu domnul Arnăutu. Când mă ruga ceva, îl ajutam. Despre vorba aia, cu «Lică, adu zăr la porci!», e simplu de explicat. Domnul Arnăutu era plecat pe la Bruxelles și m-a sunat pentru a-l ajuta într-o problemă. «Lică, adu zăr la animalele mele de acasă, că nu mai au ce mânca!». Și a trebuit să iau mașina lui și să duc mâncare la animale. Oricum, eram în afara programului. Ajutând un om, te respecți pe tine și mai apoi pe cel din fața ta”.

Și, odată cu 2012, s-a intrat în perioada Daniel Harpa la Primăria Târgu Neamț. Nea Lică se declară foarte mulțumit: ”Domnul Harpa este un om minunat, care face ce spun cetățenii. Lumea vorbește foarte frumos despre el și pot spune că și cei din primărie vorbesc frumos de dânsul. Cel puțin eu, întotdeauna, am vorbit frumos de dânsul. Este un om extraordinar! Vorbește frumos cu cetățenii, este respectuos cu angajații primăriei. Numai când te privește, îți dai seama că e un om minunat. E tânăr, cu bun simț. Nu am cuvinte negative la adresa dânsului”.

În apărarea și scuza lui, nea Lică își declară și recenta mulțumire că i-a crescut (în sfârșit) salariul: ”Am 1.740 lei, în mână. Până acum, luat 8, 9 sau 11 milioane lei în mână”.

Care sunt planurile sale de viitor? Să facă în continuare ce face de aproape un sfert de veac: să facă Primăria Târgu Neamț să funcționeze ceas, ungându-i ”micile mecanisme”, cele care, din când în când, pocnesc fără să aibă vreo legătură cu politica și administrația, ci, mai degrabă, cu circuitele, firele, țevile, conductele…

Nu mi-a plăcut să mă plimb prin multe locuri de muncă. Am lucrat la Volvatir și apoi, aici, la primărie. Și aici voi rămâne! Am început greu la primărie, mai ales că în primăria veche erau 18 sobe și eu trebuia să fac focul la toate, în fiecare zi de iarnă. Acum, e mai bine. Au apărut centralele termice. Este loc și de mai bine, dar eu sunt mulțumit. Sunt cel mai vechi angajat din primărie”.

* ”Nea Lică, așa cum îi spunem toți din primărie, este bun la toate. Cu toții îl îndrăgim, pentru că e mereu săritor și harnic. Fiind și cel mai vechi angajat din primărie, sunt de părere că avem cu toții ce învăța de la dânsul și trebuie respectat pentru asta. Este un angajat care nu a creat probleme, dimpotrivă, este cu bun simț, modest, muncitor, își face treaba cum trebuie și nu se plânge de muncă” – Daniel HARPA, primarul orașului Târgu Neamț.

* ”Nea Lică e ajutorul de primar. Când lipsește primarul, nea Lică devine primar. Întotdeauna i-am spus că este cel care-l înlocuiește pe primar. Dacă eu eram plecat, el rămânea șef. Este un om deosebit și muncitor. Este disciplinat și știe să-și facă treaba. Acest om merită numai cuvinte de laudă. Este un om de pus la rană! Sare în ajutorul tuturor. Și al celor bogați, și al celor săraci… L-am apreciat întotdeauna și-l apreciez și acum. Își face treaba în mod disciplinat” – Decebal ARNĂUTU, fost primar al orașului Târgu Neamț.

Ciprian Traian STURZU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.