Afacerea integritatea la Piatra Neamț

Moda acuzațiilor de incompatibilitate și de conflicte de interese la adresa aleșilor locali sau a celor care conduc societăți comerciale ale unor entități publice încă mai produce colecții de comunicate la Agenția Națională de Integritate. Așa se dă sfoară-n țară că X primar sau președinte de consiliu județean este incompatibil, că un oarecare consilier la fel, că s-au creat tot felul de avantaje pentru rude sau cunoscuți, cu pagube aferente bugetelor locale. Numai în Neamț există deja sute de cazuri. Ar putea fi și mai multe, dar subiectul nu mai interesează aproape pe nimeni, dacă nu există un interes politic. Ne aducem aminte că președintele CJ Vasile Pruteanu nu a putut fi schimbat din funcție, deși avea decizie în acest sens, până când Gheorghe Ștefan nu i-a dat undă verde prefectului de atunci să-l demită. Și există multe alte cazuri, cum ar fi celebrul Gheorghe Vasiloiu, tot de la Consiliul Județean, care a votat pentru bani către SC FC Ceahlăul, el fiind și membru în Consiliul de Administrație acolo.

Cum spuneam, subiectul este interesant doar din punct de vedere politic, fiindcă nimeni nu plătește pentru că a încălcat legea. Motivația este halucinantă: faptele se petrec la un anumit moment, deciziile de incompatibilitate se dau după 2-3 ani de judecată, când împricinații nu mai sunt pe funcții și nimeni nu este dispus, de exemplu, să declare nulă o hotărâre prin care s-a votat bugetul județului!

La un moment dat, în Consiliul Local Piatra Neamț erau vreo 5 incompatibili, se știa lucrul acesta și, totuși, mașina de vot mergea înainte. Erau situații aberante, când un consilier local era și director de societate, votând fără probleme fonduri sau transferuri de terenuri către locul unde muncea.

În acest moment, lucrurile stau cam la fel, doar căă acum s-a găsit și o modalitate ca, sub masca luptei pentru integritate, să se facă niște bani chiar de la societățile municipalității, unde agamani sunt consilieri locali. Este cazul unei asociații, numită ”Asociația Demnitate Pro Integritate”, care îl are ca președinte pe Corneliu Ptașnec.

* Firmele municipale care au sponsorizat integritatea

Sunt trei la număr. Din șase. Pe bază de contract cu asociația pomenită, a dlui Ptașnec, pentru ”monitorizare privind implementarea Legii 111/2016” – guvernanța corporatistă a întreprinderilor publice și, în principiu, monitorizarea nu este o idee rea, în condițiile în care o asociație face asta prin resurse proprii, care nici măcar nu trebuie să fie foarte importante -, au SPONSORIZAT Publiserv, Salubritas și Locativ Serv.

În 2017, Publiserv a plătit în trei tranșe: în februarie s-au achitat 1.000 de lei în contul asociației, s-a repetat mișcarea în martie, cu aceeași sumă, iar în iulie, cam când începe perioada concediilor, suma s-a dublat și 2.000 de lei au plecat pe direcția amintită. Totalul este destul de important – 4.000 de lei.

Nu-i vorbă, în 2016, în octombrie și decembrie, asociația mai primise câte 1.500 de lei, ceea ce duce contribuția societății Publiserv la 7.000 de lei.

Cererile de sponsorizare transmise către Publiserv sunt simple: ”Vă solicit sprijinul pentru susținerea financiară a activității de consultanță și monitorizare privind implementarea și respectarea, Legii 111/2016 și 176/2010, la nivelul întreprinderilor/ instituțiilor publice aflate sub autoritatea UAT”.

Cu modestie și simț al măsurii, se solicită doar 5.000 de lei la fiecare cerere și, cu același simț al măsurii, sunt aprobați. Mai puțini, dar sunt aprobați!

Interesante sunt și prevederile contractuale la capitolul ”Obligațiile părților”. Publiserv se obligă să dea banii aprobați, iar beneficiarul să-i cheltuiască potrivit destinației. Și atât. Nu trebuie să prezinte niciun raport, niciun document prin care să demonstreze cum a cheltuit banii respectivi. Iar membrii Consiliului de Administrație și ai conducerii executive au fost de acord să dea bani de la o societate a municipalității fără să primească justificări.

Locativ Serv a primit, și ea, cereri de sponsorizare de la Asociația Demnitate Pro Integritate. Pe 16 decembrie 2016, s-au virat dlui Ptașnec 1.000 de lei. Pe 28 februarie, 1.500 de lei, iar pe 3 iulie încă 1.500 lei. Tot 4.000 de lei, adică mai mult de jumătate din suma sponsorizărilor societății, care se ridică la 6.500 lei.

Și aici Consiliul de Administrație a aprobat fondurile, iar conducerile executive au plătit fără a cere justificarea modului cum s-au cheltuit banii.

La Salubritas, o altă firmă a muncipiului Piatra Neamț, în 2016, sponsorizarea s-a făcut în două tranșe, de câte 1.000 de lei, potrivit directorului Cristian Sauciuc. Nici aici nu există documente care să justifice cum s-au cheltuit banii. În schimb, aici e interesant faptul că nu vorbim despre o societate preluată de PSD, întrucât conducerea executivă și Consiliul de Administrație aparțin(eau) opoziției, liberale.

Ca o primă concluzie, se observă că numai la trei societăți ale Consiliului Local Piatra Neamț, s-au cheltuit, cu nobilul scop de a monitoriza o lege, vreo 13.000 de lei. Nu se știe care au fost argumentele dlui Ptașnec, altfel un obișnuit al administrației publice locale. Nici cei care au aprobat banii nu spun în documente despre ce ar fi vorba, dar poate ar fi bine să ceară, totuși, o justificare a banilor. Pentru că nu e vorba de banii lor de-acasă, ci de bani publici, veniți de la bugetul local. Iar dl Corneliu Ptașnec, așa cum îl știm, în spiritul promovat de asociație, nu va șovăi deloc să le pună la dispoziție imediat.

* Cine este Corneliu Ptașnec, președintele asociației

Numele lui Corneliu Ptașnec este strâns legat de partidele politice din Neamț și de mai-marii zilei. În mandatul 2000-2004, a fost consilier local PSD, apoi a mai câștigat un mandat, pentru perioada 2008- 2012, care, în 2010, s-a încheiat prematur, cu o demisie. De aici încolo, Corneliu Ptașnec a renunțat la demnitatea de PSD-ist și a devenit PDL-ist, alăturându-se echipei lui Gheorghe Ștefan. Evident, nu i-au fost străine Consiliile de Administrație ale unor societăți de interes public, locale sau județene, ca să nu mai vorbim despre cât și cum a reprezentat municipiul prin diferite AGA. Toate aceste funcții veneau cu indemnizațiile aferente, plus informații, utile la vremea respectivă sau peste ani.

Utilitatea dlui Ptașnec pentru partidele din care a făcut parte s-a văzut și în alegeri, el fiind reprezentant al PSD și apoi al PDL, cu multiplele sale alianțe, la Biroul Electoral Județean. În plus, postura de consilier personal al primarului Gheorghe Ștefan era un paspartu miraculos la vremea aceea, adică 2011, plus/minus doi-trei ani.

În cariera sa administrativă, dl. Ptașnec a fost în CA la Publiserv, Urban, Apa Serv, Drupo, în AGA la Locativ Serv și probabil și prin alte locuri. La un moment dat, ANI chiar l-a cercetat, suspectându-l de conflict de interese, de vreo 5 milioane de euro, dar nu a reușit să și demonstreze acest lucru. Ce n-a cercetat ANI sunt alte legături dintre societăți, dar asta o va face poate chiar asociația dlui Ptașnec. Pro Integritate și, eventual, pro bono…

Noi constatăm doar că firma unde a fost administrator, Publiserv, i-a dat 7.000 de lei, firma unde a fost agaman, Locativ Serv, i-a dat 4.000 de lei, iar Salubritas restul de bani. Nu știm dacă și alte societăți unde a activat au fost abordate să contribuie la monitorizarea legii privind guvernanța corporatistă, dar, având în vedere importanța activității, niciodată nu e prea târziu, că de integritate și demnitate în activitatea publică este mare nevoie. Iar dl Corneliu Ptașnec este, orice s-ar spune, un etalon local al legăturilor adminstrativ-politice din județ.

Valentin BĂLĂNESCU

P.S.: După redactarea articolului, am aflat că dl Ptașnec a făcut două cereri de sponsorizare la compania județeană Apa Serv SA. Ambele i-au fost refuzate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *