Balul rareșiștilor sau ce înseamnă să-ți ții rangul

pietricica turism

Îndoiala, rezervele sau ezitările nu-și mai au rostul. De sâmbătă, 4 noiembrie, încoace, istoria balurilor din Piatra Neamț se împarte în două: înainte și după Balul Excelenței organizat de Asociația Alumni Colegiul Național Petru Rareș. Așteptările nu au fost deloc exagerate. Standardul pentru asemenea manifestări a sărit suficient de sus pentru a-i îndemna pe toți să se gândească de 10 ori înainte de-a se trezi vorbind despre un bal la care colectezi fonduri. Sigur, n-a ieșit totul chiar perfect, însă a fost minunat.

Alex Filimon și Raluca Bârzu sau inițiatorul și președinta asociației.

Peste 200 de participanți strânși la Central Plaza sub steagul Rareșului au avut parte de-o seară plină, timpul scurgându-se ca din câteva respirații. A contribuit foarte mult inspirata alegere a celor ce aveau să presteze pentru partea muzicală. Haydn Deanne & Big Band din Brașov chiar sunt profesioniști și știu perfect ce repertoriu să aleagă pentru un bal. Apoi, copiii pietreni de la Ray’s Dance au demonstrat că dansul nu poate fi substituit cu scălâmbăieli alerte, neritmate și obsecene, dar abuziv botezate dans.

Eleganța are viitor.

Pe partea de spectacol, închegarea a venit de la show-ul cu lasere asigurat de Laser Connections, tot din Brașov. Când s-a oprit muzica și s-a aprins lumina, lumea s-a abținut cu greu de la meritatele ovații, căci nu rimau cu rangul și nota balului.

La nota generală au contribuit formidabil promoțiile care au absolvit liceul după Revoluție. Unii sunt cunoscuți în societate, căci au acum vârsta confirmării profesionale și a asumării unui rol serios în viața publică. Dacă au făcut sau fac în continuare oarece școli pe-afară, cu atât mai bine. Câteva nume, alese la limita unui joc în viteză cu memoria, sigur vor atrage atenția: Oana Bălan, Florin Preda, Octavian Motaș, Dinu Chirică, Iulian Chiriac, Gabriela Vasiliu, Ana Necula, Tudor Sălăvăstru, Adrian Bărbieru. Răsfirându-ne peste promoții, a fost remarcată perechea de ”frați dinamici”, Gabriel și Viorel Tofan. (Sunt așteptați și ceilalți doi, pentru întregirea cvartetului.) N-au lipsit Dan Vasile Constantin și Victor Marghidan, cu soțiile. Zona politică, de altfel, unde s-au alăturat un Ciprian Șerban sau Daniel Chirilă, s-a comportat foarte decent. Ceea ce înseamnă că se poate. Dacă și evenimentul o impune… Nespus de drăguți au fost, luați într-o enumerare rapidă, Elena Miron și Gabriel Rotaru, Ioana Ropotică, Doina și Viorel Crețu, Doina Iancu și Monalisa Liteanu, Mădălina și Cătălin Borcea sau Șerban Strătilă și Doru Niță, ultimul cu soție rareșistă dintr-o promoție specială cu totul.

Pe site-ul asociației, poate apărea întreaga listă de participanți. Cei cu conturi pe o rețea de socializare au raportat, direct și în timp real, prezența. Dar alți câțiva invitați merită, pe lângă salut, și o îmbrățișare. Familia Ostahie, seniorii, și-au reprezentat copiii – Lucia, legendara șefă de promoție din 1981, și Dan – la fel ca la sărbătoarea din 2009, la 140 de ani de la înființarea liceului. Exact la aceeași masă, două surprize de proporții, doi rareșiști de patrimoniu, medicii gemeni Romulus și Remus Caranfil. De data asta, nu i-a încurcat nimeni – Remus poartă mustață. În apropiere, fostul deputat Ioan Bivolaru (absolvent) și Jenică Minuț (fost profesor-inginer), evident cu soțiile. Însoțit a venit și fostul viceprimar și prefect Dan Marian Lospa. Calitatea? Părinte de rareșiste. Cu acest prilej, s-a lămurit defintiv o poveste sensibilă, care începea să deranjeze. Conceptul de Partid Petru Rareș nu aparține cui l-a trâmbițat în niște cumplite vremuri de asuprire portocalie a orașului. Conceptul s-a născut, în realitate, spre finalul anului 1992, în biroul viceprimarului Lospa, de față fiind fostul secretar Vasile Vișan și încă o persoană.

Ajungem la corpul profesoral actual. Claudia Jora, Alexandru Iacob sau Dorina Drexler sunt cunoscuți de toată lumea. Pe alții, dacă nu i-am recunoscut, sigur nu se vor supăra, iar absenților nemotivați – fie ei profesori sau nu – le ajunge pedeapsa că încep a afla ce-au pierdut. Așa, devine lesne de înțeles bucuria și căldura manifestată față de profesorii veterani Gheorghe Dumitreasa, Sanda Spiridon și Irina Hirțe. Cu emoție, Sanda Spiridon a anunțat că urmează să prezinte raportul de bal… venerabilului profesor Alexandru Țăranu, tatăl său, o personalitate de referință a orașului și județului.

Cum ar veni, tortul balului.

Nu în ultimul rând, tradiționala enumerare a finanțatorilor, unii pentru proiecte și premii, alții cu balul, așa cum i-a ”livrat” organizatorul pe materialele de promovare: Manifatture, Dinamic 92 Distribution, RIFIL, BICO Industries, Sunset Views, S&B Comp., LAFOR, Lissa Mariage, Rawissant, Florăria Clematis, Magic Cake, Mouse Media Services, SOS Security, BS Print.

Sigur, ar fi încă multe de povestit. De exemplu, dacă la anul vin și cei care au avut nunți, botezuri, aniversări sau alte obligații imposibil de sărit, nu avem spațiu pe măsură în oraș.

Oricum, sâmbătă s-a văzut că rareșiștii sunt frumoși, deștepți, civilizați. Evident, nu toți și nu-s singurii. Dar pe cei prezenți s-a văzut educația. S-a văzut cum cultul performanței le curge prin vine. S-a obervat, de pildă, și o anume naturalețe în a purta papion. Inutil de subliniat că a fost acțiunea publică din Piatra Neamț la care s-a inventariat cel mai mare număr de papioane…

Premii sincere pentru olimpici

Nici nu mai contează dacă elevii premiați sâmbătă sunt, toți, olimpicii Rareșului sau a scăpat vreunul. Se reține, de acum încolo, garanția unei premieri sensibile, respectuoase prin grija Alumni Petru Rareș. Astfel, poate-apucăm și ziua în care un performer cu tupeu va respinge bătaia de joc cu premiul dat de primar și consiliul local. Pentru cine se face că nu înțelege, socoteala vine în felul următor: decât țigăneala aia oribilă pentru mia de lei de la primărie, e mai bine, mai sănătos cu asociația absolvenților, pentru același premiu. Evident, de dorit e să fie cât mai multe premii, numai că începe să conteze și cum îți este oferit.

În seara balului, au fost prezenți șase olimpici. Iată-i, în ordinea în care au fost anunțați și li s-a transmis plicul corespunzator:

Olimpici internaționali

 • Sebastian Leontică – medalie de argint la Olimpiada internațională de fizică;
 • Bogdan Nicorescu – premiul II la etapa națională și participant la Olimpiada internațională de lectură;
 • Flavia Pascal – calificată în lotul restrâns de juniori pentru Olimpiada internațională de astronomie.

Olimpici naționali

 • Sara Damian – premiul I la Olimpiada de limba Italiană;
 • Alexandru Apostol – premiul II la Olimpiada de fizică;
 • Bogdan Nicorescu – premiul II la Olimpiada de limba și literatura română.

În numele Fizicii, cu un tânăr de argint

Seba Leontică (foto) respiră deja în altă lume. O medalie de argint la o olimpiadă din grupul de forță al disciplinelor – adică matematică, fizică și chimie – parcă îți deschide mai repede drumul spre Oxford, de exemplu. Iar exemplul nu este deloc întâmplător, fiindcă Sebastian spre Marea Britanie vrea să plece vara viitoare, după ce termină liceul. Evident, pe calea dezvoltării unei cariere în fizică. Până atunci, frumusețea răspunsurilor sale ar putea da de gândit multora.

– Cum stăm cu balanța pasiune – meserie?

Bănuiesc că este posibil să-ți faci din pasiune meserie. Dacă nu este pasiune, atunci pentru ce faci o meserie? Doar de dragul banilor nu vreau să fac o meserie.

Cariera e foarte importantă pentru mine. Eu nu vreau să păstrez fizica drept pasiune. Vreau să fac carieră din fizică!

– Când ai simțit că te vei dedica fizicii, cât a contat profesorul Dorel Haralamb?

A contat foarte mult. E un om cu o minte deosebită, care m-a inspirat foarte mult, prin modul cum gândește, cum vorbește. Pot să-l înțeleg, mă simt și eu mai bine. La început nu înțelegeam atât de bine. O persoană de genul acesta, de acest calibru, te motivează din momentul în care începi să înțelegi.

– E un profesor providențial?

Da, categoric.

– Invers, dânsul te consideră un elev providențial?

Întrebați-l.

– În Europa sau peste Ocean?

Europa.

– Ce zonă?

Britanică. Sper.

– Cum arată omologii tăi, mă rog, competitorii din lume, din celelalte 90 de țări care au trimis elevi în Indonezia?

Nu cu mult diferiți. Sunt foarte modești. Oamenii din știință, în general, nu sunt tupeiști.

Viorel COSMA

1 COMENTARIU

 1. * Felicitari din toata inima lui Sebastian Leontică pentru succesul de la olimpiada de fizica, dar mai ales pentru replica sincera si atat de adevarata :

  ” – Cum arată omologii tăi, mă rog, competitorii din lume, din celelalte 90 de țări care au trimis elevi în Indonezia?
  Nu cu mult diferiți. Sunt foarte modești. Oamenii din știință, în general, nu sunt tupeiști !,,

  Superb si inteligent rapuns !!!
  …….
  * Felicitari speciale domnului profesor -Dorel Haralamb – cu adevarat un domn si un model de cadru didactic !!! La cat mai multe succese si bucurii de la elevii dvs. stimate domnule profesor.
  …….
  * Felicitari Alexandru Filimon pentru implicarea si daruirea in activitatea si actiunile Asociației Alumni Colegiul Național Petru Rareș. (p.s. Absenta noastra a fost motivata. )
  ……..
  * Felicitari micutilor artisti de la Ray’s Dance – sunt adorabili!
  ……..
  * Felicitari speciale dvs. domnule Viorel Cosma pentru modul decent in care ati redactat acest articol dedicat EXCELENTEI nemtene !!! La nivel international,in universitatile de varf acest gen de copii sunt respectati si promovati la exceptional, din pacate nu si acasa.(putem discuta asta pe fapte si rezultate, pe documente zeci si nu pe vorbe goale). Inceputul e un pas inainte si ma bucur din suflet pentru asta.
  ………
  * SUCCESE DEOSEBITE SI CAT MAI MULTE BUCURII OLIMPICILOR NOSTRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.