Investiția Consiliului Județean Neamț: Drum direct spre Ardeal – mai scurt cu vreo sută de km

În februarie anul acesta, Mesagerul de Neamț propunea mai-marilor județului – autorități județene, parlamentari, în principal – o idee care putea scurta drumul din Neamț spre Ardeal, prin munți, cu aproximativ 90 de km, pe traseul Piatra Neamț – Târgu Mureș.

Scriam atunci despre drumul DJ 127A, care, în Neamț, are două segmente: unul pe direcția nord-sud, din comuna harghiteană Tulgheș, care, după 27 de km de munți, se oprește în centrului satului Bicazu Ardelean; al doilea, imediat după hiatul produs de drumul național care duce spre Gheorghieni, continuă de la Bicaz Chei, prin Dămuc și Huisurez, oprindu-se în comuna harghiteană Lunca de Jos, fiind scurtătură spre Miercurea Ciuc, Sibiu și Brașov. (Materialul integral îl puteți reciti aici)

Spuneam, atunci, despre necesitatea de a moderniza drumul spre Tulgheș.

Acum, la zece luni distanță, Consiliul Județean Neamț este în măsură nu doar să arate proiectul acestei investiții, ci, cum s-ar spune, să și pună pe masă banii pentru ea.

În cadrul vizitei efectuate în Neamț ieri, 9 noiembrie, de ministrul Paul Stănescu, al Dezvoltării Regionale, când s-au semnat 19 contracte de finanțare pe proiecte prin PNDL II, s-a dat startul reabilitării DJ 127A Bicazu Ardelean – Tulgheș. Modernizarea cuprinde 5,4 km (de la kilometrul 5 până la 10,4), valoarea totală a contractului fiind de peste 26,04 milioane de lei.

Ionel Arsene a declarat, cu acest prilej, că, de curând, a avut o discuție cu omologul său de la Harghita, pentru ca și autoritățile din județul învecinat să plaseze în lista priorităților lor repararea tronsonului de drum care le revine.  ”Este un drum extrem de important pentru județul Neamț, care face legătura între județul nostru, prin Bicazu Ardelea, și comuna Tulgheș, Harghita, și scurtează foarte mult accesul spre Ardeal. Am avut o întâlnire, acum două săptămâni, cu președintele Consiliului Județean Harghita, la Bruxelles, și am stabilit să începem discuțiile, pentru ca și ei să introducă în lista de priorități tronsoanele din acest drum care sunt pe teritoriul județului Harghita. Acest drum este foarte important pentru locuitorii județului Neamț, dar nu numai – pentru toată Moldova -, pentru că este o cale de acces mult mai scurtă decât prin partea cealaltă”, a spus președintele CJ Neamț.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *