Consiliul Județean Neamț – 75 de milioane de euro în 4 minute

De la 10.29 până la 10.33. Patru minute, care au adus județului Neamț 75 de milioane de euro, pentru a fi folosiți în repararea și modernizarea a 70 km de drumuri județene și a 8 poduri, conform contractelor de finanțare semnate astăzi, 9 noiembrie, la Consiliul Județean, de președintele Ionel Arsene și miniștrii Paul Stănescu, de la Dezvoltare Regională, și Marius Nica, delegat pentru Fonduri Europene.

Sigur, așa cum au subliniat cei trei în intervențiile oficiale, în spatele celor patru minute – cu tot cu strângerile de mână și felicitările reciproce -, stau, de fapt, mii de ore de muncă din partea echipei de la Consiliul, dar și de la cele două ministere, fapt pentru care fiecare din cei trei oficiali au ținut să mulțumească celor care au depus eforturi ca aceste investiții să poată fi făcute în județul Neamț. Că, de importante, s-a convins toată lumea că sunt.

Am deosebita bucurie să vă anunț că, anul acesta, am atras în județul nostru cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din istoria Consiliului Județean Neamț, de la înființarea acestei instituții, a căror valoare totală este de peste 380 de milioane de lei noi”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț

Din cele 75 de milioane de euro, 32 de milioane sunt pentru reabilitarea și modernizarea drumului Neamț-Bacău (Piatra Neamț-Mărgineni-Făurei-Horia-Ion Creangă-Icușești-limita cu județul Bacău), care e unul din cele patru proiecte planificate pentru regiunea nord-est, pentru a lega infrastructura județeană la coridoarele de transport europene. Prin acest proiect, 60,4 km din cei 70,6 ai drumului vor fi puși la punct, rezolvând problemele rutiere în sud-estul județului Neamț. Urmează, după cum a declarat ministrul Marius Nica, Bacău, Vaslui și Botoșani, unde contractele de finanțare se vor semna până la sfârșitul anului. ”Este un contract important pentru infrastructura județului și a întregii regiuni nord-est”, a spus ministrul Nica, adăugând că, de investiție, se vor bucura peste 165.000 de oameni (din 11 localități). Asta, desigur, la finalul celor 68 de luni cât s-a stabilit că vor dura lucrările.

Celelalte 43 de milioane de euro vor veni la CJ Neamț pentru proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Este vorba de 19 proiecte, a doua tranșă, după ce deja s-au semnat zece contracte, iar alte 28 urmează să fie semnate până la sfârșitul anului. Și Ionel Arsene, și vicepremierul Paul Stănescu au subliniat cu acest prilej că județul Neamț ”stă foarte bine din punct de vedere al absorbției fondurilor guvernamentale”.

După cum a explicat ministrul Stănescu, în etapa I a PNDL, județului Neamț i-au revenit cam 566 de milioane de lei, pentru 194 de proiecte, din care numai 20% sunt încă nefinalizate. În etapa a doua a PNDL, ”Consiliul Județean Neamț are 57 de proiecte, din care am semnat deja contractele pentru 10, în valoare de 38,70 milioane de lei, pentru modernizarea a 50 de kilometri de drumuri județene, iar astăzi semnăm alte 19, pentru 70 de kilometri de drumuri județene și a opt poduri, din localitățile Vânători Neamț, Secu, Mănăstirea Sihăstria, Răucești, Bicaz, Păstrăveni și Grumăzești”. Paul Stănescu a dat asigurări că și celelalte 28 de contracte se vor semna până la finalul anului. ”Guvernul României este lângă Neamț și lângă președintele Consiliului Județean Neamț”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Mulțumesc Guvernului României, domnilor miniștri prezenți aici, pentru sprijinul acordat pentru a dezvolta județul Neamț și a-l face vizibil pe harta nu doar turistică, ci și economică a României”, a declarat președintele Ionel Arsene.

Lista completă a celor 19 contracte semnate astăzi, 9 noiembrie, o puteți vedea aici.

Lista celor 10 investiții pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare prin PNDL II o puteți vedea aici.

Declarațiile complete ale președintelui Ionel Arsene, vicepremierului Paul Stănescu și ministrului Marius Nica le puteți vedea aici:

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *