Cortina de fum de la Teatrul Tineretului

pietricica turism

De la instalarea Gianinei Cărbunariu la conducerea Teatrului Tineretului, în luna mai, pentru început ca manager interimar, nu se mai comentează absolut deloc despre „nenorocirea abătută asupra TT odată cu pomposul proiect de restaurare și punere în valoare a zonei și obiectivelor de la Curtea Domnească”, dacă e să cităm o exprimare devenită clasică în urma zecilor de articole publicate de Mesagerul de Neamț, Ceahlăul ® și zch.ro, în special în perioada 2012-2015, sub o semnătură cunoscută. Față de cele dezvăluite, nu există date că, între timp, s-ar fi rezolvat ceva semnificativ pe partea teatrului din toată „restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească din Piatra Neamț – prin reabilitarea, dotarea și punerea în valoare a siturilor și clădirilor de patrimoniu”.

În schimb, la sfârșitul lunii martie, opinia publică afla îngrozită de probleme grave în privința hidranților interiori, în sensul că nu funcționau cum trebuie. Și care ar pune sub semnul întrebării chiar autorizația la incendiu a clădirii, dacă cineva ar face exces de meserie. Problema a fost pasată între Primăria Piatra Neamț (ca lider al proiectului finanțat prin Programul Operațional 2007-2013), Consiliul județean Neamț și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est până la destituirea lui Liviu Timuș, după care s-a lăsat o liniște desăvârșită. În ciuda faptului că apa a ajuns până în fața Casei Albe.

La această oră, cine vrea să găsească date oficiale despre proiectul pomenit, pornind de la codul SMIS 5868, pe siteul primăriei (www.primariapn.ro), nu are nicio șansă – linkul (http://primariapn.ro/old/curte/) nu funcționează. La ADRNE, în secțiunea de Proiecte Regio (http://www.proiecte.inforegionordest.ro/index.php?option=com_gmapfp&view=gmapfp&Itemid=59&layout=article&id=97:restaurare-si-punere-in-valoare-zona-istorica-si-culturala-curtea-domneasca-din-piatra-neamt-prin-reabilitarea-dotarea-si-punerea-in-valoare-a-siturilor-si-cladirilor-de-patrimoniu-muzeul-de-etnografie-muzeul-de-arta-teatrul-tineretului-turnul), merge, dar degeaba, fiindcă dai de cunoscuta minciună cu finalizarea proiectului.

Pentru cine dorește să afle sau să rememoreze adevărata poveste a jafului, a complicităților și de ce proiectul nu are cum să figureze ca finalizat, oferim acum doar o selecție scurtă de linkuri spre materialele noastre:

Mesagerul de Neamț

https://mesagerulneamt.ro/2011/12/misterul-fatadei-teatrului-tineretului/

https://mesagerulneamt.ro/2011/12/liviu-timus-pune-n-fund-figurantii-consiliului-judetean/

https://mesagerulneamt.ro/2013/09/primaria-pietreana-gireaza-teapa-de-la-tt/

https://mesagerulneamt.ro/2014/07/rasarit-de-soare-la-teatrul-tineretului/

https://mesagerulneamt.ro/2015/01/comentariul-zilei-o-noua-lectie-de-complicitate-nevinovata/

https://mesagerulneamt.ro/2015/02/teatrul-si-pompierii-ramane-cum-am-spus-noi/

Ceahlăul ® & zch.ro

http://zch.ro/batjocorirea-teatrului-tineretului-ia-proportii/

http://zch.ro/marti-13-la-teatrul-tineretului-scaunele-erau-pe-drum-dar-nu-s-plecate-din-china/

http://zch.ro/teatrul-tineretului-a-primit-niste-scaune/

http://zch.ro/reabilitarea-tt-din-nou-in-lumina-reflectoarelor/

http://zch.ro/averse-de-prostie-la-tt/

http://zch.ro/tt-noi-dovezi-ale-dezastrului/

http://zch.ro/ca-la-piatra-neamt-primaria-minte-si-ne-ia-de-prosti/

http://zch.ro/scaune-de-gradinita-pentru-tt/

http://zch.ro/masonul-de-la-eurodidactica-ne-ataca-spinarea-si-articulatiile/

http://zch.ro/teatrul-tineretului-glaciatiuni-pe-aceeasi-tema/

http://zch.ro/dimensiunea-jafului-public-proiect-european-minciuni-romanesti/

Departe gândul de a sugera acum asocieri între misiunile noului manager și operațiunea de îngropare definitivă a unuia dintre „grandioasele” jafuri netulburate din fonduri europene. Dat fiind și contextul cu hidranții, lectura merită începută chiar cu Teatrul și pompierii. Rămâne cum am spus noi”, un text publicat la începutul anului… 2015. Rămâne doar faptul că entuziasmul numirii unui nou director a adus liniștea peste toate aceste probleme și, probabil, nici o coincidență, o colaborare cu Rubik Hub, aflat sub pulpana ADRNE.

Întrebare: scandalul cu emblema poate acoperi mizeria și jaful dintr-un  proiect pe bani europeni? Se pare că da, iar în aceste condiții, ce mai contează câteva sute de mii de lei noi aruncate pompieristic pe fereastra rebrănduirii?

Valentin Bălănescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.