Povestea lui Paul Căpitanu, locuitor al muncipiului Piatra Neamț, care încearcă, de mai mult timp, să-și deschidă un spațiu comercial la parterul unui bloc, am relatat-o în mai multe rânduri. Consilierii locali au refuzat să-i acorde certificatul de urbanism, iar când a încercat să revină cu un alt proiect a fost boicotat, sistematic. Un consilier PMP a promovat un proiect, care a fost retras, a urmat altul, care, și el, și-a retras proiectul, fără explicații. De câteva luni, Paul Căpitanu încearcă, pe toate căile, să intre în dialog direct cu mai-marii orașului, iar aceștia îl refuză, fără explicații, spune el, și fără argumente.
Mesagerul de Neamț scrie de trei ani despre acest caz flagrant, în care unui cetățean i se refuză ce altora li se aprobă, aparent doar pentru simplul motiv că atitudinea sa nu place unora din conducerea Primăriei. Există o hotărâre a Tribunalului Neamț – rămasă definitivă, după ce Curtea de Apel Bacău a respins recursul -, care anulează hotărârea Consiliului Local prin care s-a respins PUD-ul și acceptă daune morale de 10.000 de lei (imputabile consilierilor locali care au votat). Însă nici decizia instanței nu pare să-i facă pe cei din executiv și legislativ să renunțe la atitudinea arogantă.
În disperare de cauză, Paul Căpitanu a ales calea unei scrisori deschise, adresată viceprimarului Bogdan Gavrilescu, șeful PMP, care refuză să-l primească măcar în audiență.
«Domnule viceprimar Gavrilescu,
Subsemnatul CĂPITANU C. PAUL, locuitor al Municipiului Piatra Neamț, absolvent de 17 clase fără pile, cetățean onest, plătitor de taxe și impozite, cu respect vă aduc la cunoștință faptul că, din data de 16 octombrie, în fiecare săptămână, am urcat cu emoție treptele de la intrarea în Primăria Piatra Neamț și, cu încredere în aleșii locali, am mers la camera 20, unde doar două persoane și nu numai una se ocupă de înscrierea tuturor cetățenilor urbei în audiență la dumneavoastră – un tânăr viceprimar, persoana desemnată a se ocupa de problemele mele, dar și ale altora, pe teme de urbanism.
Din data de 16 octombie și până în prezent, astăzi, 20 noiembrie, timp de mai bine de 36 de zile, din care 25 de zile lucrătoare, ați refuzat în mod sistematic și constant să mă primiți în cele 5 audiențe pe care le-ați ținut în această perioadă calendaristică la sediul Primăriei Piatra Neamț.
Consider fapta dumneavoastră, de a îmi refuza în mod sistematic primirea în audiență, de a mă audia și de a îmi soluționa probemele, drept un abuz de putere, un abuz de funcție și un abuz de drept, fapte incriminate încă de legea penală a republicii în care v-ați născut, ați crescut, v-ați educat și primiți încă, pentru o perioadă determinată, un salariu din taxele și impozitele noastre, după știința mea, dacă între timp Primăria Piatra Neamt nu s-a privatizat sau nu a fost monopolizață de grupuri de interese obscure.
Vă mai aduc la cunoștință faptul că instanta de fond a Tribunalului Piatra Neamt a constatat unele abuzuri și le-a sancționat, prin emiterea Sentinței civile nr. 285/C/2017, pronunțată în dosar civil nr. 2359/103.2016. Urmează și alte instituții ale statului să se autosesizeze sau să fie solicitate a investiga faptele constatate de către instanță.
Timp de mai bine de 3 ani, în mass-media locală au apărut articole despre cazul CĂPITANU, articole în care se vorbeste despre traficul de influență al unor salariați din cadrul Primăriei Piatra Neamț, care au dezinformat cele două grupuri de consilieri locali pe perioada a două legislaturi, pentru a nu da un vot de aprobare proiectului meu PUD, de schimbare din apartament de locuit în spatiu comercial și extindere, precum că spațiul din fața apartamentului propietatea mea, pe care doresc să construiesc extinderea, ar fi spațiu verde. Acesta este un neadevăr, în toate certificatele de urbanism care mi-au fost eliberate este specificat regimul juridic al terenului și anume C.U. nr. 49/02.02.2017, C.U. nr. 542/02.09.2014, C.U. nr. 898/30.12.2011 și anume se specifică faptul că: ”Terenul necesar extinderii propuse în dreptul construcției respective – cu lățimea de 4 m – este proprietatea Municipiului Piatra Neamț, nu este spațiu verde înregistrat în Registrul Spațiilor verzi al Municipiului Piatra Neamț – aprobat prin H.C.L. nr. 371 din 12.12.2012, nu face obiectul Legilor fondului funciar și legii nr. 10/2001”.
O altă persoană din cadrul Primăriei Piatra Neamț a dezinformat consilierii locali, pentru ca aceștia să nu voteze favorabil pentru proiectul meu, răspândind vorbe că în zonă ar fi problemă cu vecinii. Vă aduc la cunoștință că documentația de urbanism PUD – Schimbarea destinației din apartament de locuit în spațiu alimentație publică și extinderea acestuia cuprinde toate piesele cerute în certificatul de urbanism, toate acordurile și avizele cerute și au fost urmați toți pașii legali până la punerea în discuție a proiectului în ședința Consiliului Local. Există atașat proiectului un referat de specialitate, un raport privind informarea și consultarea publicului, un referat de aprobare.
O altă persoană a influențat ultimii doi inițiatori ai proiectului, consilieri locali, membri ai Comisiei de Urbanism, să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de Consilul Local, sub diverse motive. O altă regie a fost făcută pentru ca proiectul să fie retras de pe ordine de zi de către inițiator, precum că am fi rude, deoarece numele meu de familie coincide cu numele de famile al soacrei domniei sale.
Vă reamintesc că, în ședința Consiliului Local din data 24.07.2017, a fost votat în unanimitate cu 21 de voturi pentru și o abținere proiectul P.U.Z. și R.L.U. de extinderea spațiilor de la parterul blocului de locuințe B5 str. M.Eminescu, birou notarial și alte spații (SPAȚII de care natură?) pe domeniul public al Municipiului Piatra Neamț, nr. 30 pe ordinea de zi – proiecte de hotărâre.
Vă aduc la cunoștință faptul că, în data de 20 noiembrie a anului de grație 2017, m-am înscris din nou în audiență cu probleme de urbanism la Înălțimea Dumneavoastră. Aștept cu mare nerăbdare să fiu contactat telefonic de către persoanele desemnate, cu o zi înainte de ziua desemnată pentru a primi în audiențe cetățenii Municipiului Piatra Neamt.
Vă mai aduc la cunoștință și spre știință, prevederile articolului cu nr. 50 din Legea nr. 393 din 2004 privind Statutul aleșilor locali (publicată în Monitorul Oficial nr. 912 din 7 octombrie 2004 – republicată), articol în care, pe înțelesul tuturor, ne zice la aliniatul cu numărul 2 următoarele:
(2) Alesii locali sunt obligați ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii.
Dumneavoastră, timp de un an de zile, nu ați dorit să îmi explicați cum de a fost posibilă eliberarea autorizației de construire cu nr. 182/30.05.2016, fără ca LIDL, proprietarul terenului, să nu ceară acordul vecinilor adiacenți, sau doar pentru că unii ”poate” și unii nu ”poate”.
Eu doresc să realizez ceva la mine în oraș, deci la mine acasă și la mine în țară, nu să mă obligați să plec din ea.
Cu deosebit respect,
Inginer CĂPITANU C. PAUL»
Scrisoarea deschisă a lui Paul Căpitanu poate fi judecată și analizată în fel și chip. În schimb, argumentația judecătorului de la Tribunalul Neamț este limpede precum cristalul și ar trebui aprofundată și în alte cazuri: ”Tribunalul apreciază că, prin respingerea cererii formulate de reclamantul Căpitanu Paul Cristinel, de schimbare a destinației imobilului din spațiu de locuit în spațiu comercial, deși comisiile de specialitate, respectiv Direcția de Urbanism și Cadastru și Comisiei de specialitate nr. 2, au dat aviz favorabil, pârâtul (Consiliul Local – n.red.) a săvârșit un exces de putere, așa cum cum este definit de art. 2 lit. n din Legea nr. 554/2004, ca fiind exercitarea dreptului de apreciere a autorităților publice prin încălcarea limitelor competenței prevăzute de lege sau prin încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești”.
Dacă judecătorul are dreptate, de ce nu i se face dreptate și lui Paul Căpitanu? Este necesară cumva înscrierea în vreun partid, ca să aibă sprijinul unui grup de consilieri?
Valentin BĂLĂNESCU
LATER EDIT:
În ședința ordinară din 28 noiembrie, consilierii locali vor primi în mape informarea juristului CL Piatra Neamț și hotărârea Curții de Apel Bacău, care a stabilit că sunt buni de plată.
Informarea o găsiți aici. Decizia Curții, aici. Alte materiale Mesagerul pe aceeași temă, aici.