Ideea de înființare a unei rețele de voluntari medicali a apărut după derularea unui proiect la Bicaz, între Spitalul Orășenesc ”Sfântul Ierarh Nicolae” și OMV Petrom prin Stația 4 Bicaz – câștigătoarea unicului program din zona Moldova de popularizare a tehnicilor de acordare a primului ajutor al ”Campaniei de Voluntariat 2017” al companiei. Sute de persoane din Bicaz și comunele de pe Valea Muntelui au putut să participe la acest curs, gratuit. Instruirea continuă până la mijlocul lunii noiembrie.
Cursul este susținut de dr. Letiția Gabriela Damoc, managerul spitalului Bicaz, care, cu entuziasmu-i bine cunoscut, a atras peste 300 de persoane, elevi, cadre didactice, funcționari publici, preoți din parohiile de pe Valea Muntelui, tineri polițiști, angajați ai pensiunilor, oameni simpli din localitățile din jurul Bicazului. Proiectul i-a ”prins” pe toți cei interesați să învețe, la modul profesionist, ce au de făcut dacă au șansa de a fi acolo când unul din semeni e într-o situație limită și trebuie să-i salveze viața.
”Următorul pas în acest proiect este dezvoltarea unei rețele de voluntari, care să poată fi solicitați din dispeceratul medical să intervină – primii – la o urgență din zona lor apropiată. Vor fi dotați cu un telefon mobil și o minitrusă de urgență, iar competența lor de acțiune se încheie la sosirea echipajelor specializate. În cazul unui accident rutier, al unor calamități naturale, dar și atunci când se produc tot felul de incidente, nu doar în spațiul public – la școală, la birou -, ci și acasă, la joacă sau la iarbă verde, acești voluntari, care vor dori să facă parte din rețeaua zonală first-responders, vor fi capabili să acționeze pentru acordarea primului ajutor, până la apariția ambulanțelor”, spune dr. Letiția Damoc.
Astfel de rețele, de civili responsabili de prima intervenție medicală, sunt o noutate la noi, însă ele funcționează de câțiva ani în câteva țări europene. Înființarea primei rețele din județ pe Valea Muntelui este o idee care ar rezolva problema distanțelor până la unitatea sanitară din Bicaz, dificultatea accesului în zona de munte, mai ales iarna, necesitatea acțiunii rapide a unor oameni instruiți care să știe exact ce au de făcut în primă instanță pentru protejarea vieții victimelor.
* ”Este important să știi să salvezi un om”
Câțiva din cei care au participat la cursuri s-au arătat deja interesați să facă parte din grupul voluntarilor civili de first-responders. Din comuna Hangu, bunăoară, au participat la acest curs mai mulți decât cei 15 înscriși inițial – opt angajați ai primăriei și șapte elevi de la Școala Gimnazială Hangu. Primarul Gavril Lupu a găsit oportun ca măcar câțiva salariați din instituție să deprindă tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere, electrocutare sau alte incidente, care se pot petrece oricând și oriunde.
Ecaterina Lazăr, consilier în cadrul Compartimentului Implementare proiecte finanțate din fonduri europene, unul dintre funcționarii care a participat la cursuri, ne-a declarat că a fost captivată de noutatea informațiilor și de modul în care au fost prezentate tehnicile: ”O zi de teorie și o zi de practică, adică patru ore în fiecare zi – a fost un curs foarte amplu. Doamna doctor a venit cu explicații detaliate, în așa fel încât toată lumea să priceapă, nu doar noi, adulții, ci și copiii. Am avut parte de exemplificări ale unor cazuri concrete, relatate atât de expresiv și cu detalii importante de doamna doctor, care are nu doar experiență, ci și se implică într-o manieră atât de vie, cu multă pasiune, încât nu ai cum să nu pricepi. A doua sesiune a fost pe parte de practică, extrem de interesantă, când am învățat și cum se folosește defibrilatorul semiautomat electric. Am fost impresionată de modul cum trebuie să intervenim în cazul spânzuraților, de pildă. Sunt informații despre organismul uman, despre modul cum reacționăm în situații limită despre care am aflat pentru prima dată și este important să știi ce ai de făcut pentru a salva o viață. Uneori, este foarte simplu, dacă știi ce ai de făcut. Oricum, îți trebuie stăpânire de sine, să intervii în mod real”.
De la Școala Gimnazială Hangu, au participat 6 elevi din clasele a VII-a și a VIII-a și alți doi foști elevi, acum plecați pe drumul lor. Directorul Silviu Florinel Samoilă apreciază în mod deosebit cursurile: ”Este bine că se fac, mai ales că nu avem în școală un cabinet medical. Tocmai de aceea am decis să participe elevii, fiindcă află noțiuni care îi ajută în mod direct și pot interveni atunci când sunt în preajma unor situații neplăcute, până la sosirea echipajelor ambulanței”.
Paula Onu, una din elevele care a parcurs teoria și practica, spune că ”informațiile extrem de detaliate și explicate prin exemple concrete au fost captivante”. ”Extrem de interesant mi s-a părut felul în care putem ajuta o persoană să-și revină de la înec. E foarte important să știi că poți salva un om”.
* Prim-ajutor cu primarul în frunte
Grupul de la Farcașa a fost format din primarul Cristinel Gheorghiu și câțiva funcționari ai primăriei, inclusiv de la Serviciul Voluntar pentru Situații de urgență, plus doi salariați de la o pensiune, o polițistă, șoferul microbuzului școlar și trei cadre didactice de la școala gimnazială din comună.
Cristina Purcaru este profesoară de religie la Școala Gimnazială ”Ioan Luca” și spune că a fost, o dată, în situația de a interveni în cazul unor victime dintr-un accident rutier, dar nu a îndrăznit, fiindcă nu a știut ce să facă. ”Suntem, de multe ori, martori la momente de răscruce pentru noi, pentru cei apropiați nouă sau pentru persoane necunoscute, iar atunci când știi că poți acționa în așa fel încât să salvezi un om este un altfel de sentiment. Mi-ar plăcea să fac parte dintre voluntarii care merg mai departe în proiect. Nu știu cum aș reacționa într-o situație reală. Sper să reușesc să aplic ceea ce am învățat, dar este util într-o comunitate să existe oameni care știu și pot interveni în situații limită”.
Pentru asistenta socială comunitară din cadrul primăriei, participarea la curs este ca un fel de actualizare a cunoștințelor și mărturisește că a fi voluntar în rețea este o provocare: ”Protocoalele pe care le-am învățat la școală nu mai sunt întru totul de actualitate, pentru că informațiile în domeniu se mai schimbă și, pentru mine, a fost o ocazie de a-mi aduce la zi noțiunile. Știu despre ideea de a se constitui un grup de voluntari locali, mă atrage în mod deosebit, pentru că eu sunt un om care mă implic în situații din acestea, mai dificile. Nu pot sta deoparte când văd oameni care suferă”, a declarat Mihaela Anișoara Andriescu.
* Defibrilatoare în locuri publice
Răspunsul comunității la inițiativa lansată prin acest proiect a fost dat de Ziua Orașului Bicaz, în 27 octombrie, când, la activitatea ”Salvezi dacă știi să acționezi”, găzduită de Casa de Cultură, zeci de copii și părinți au participat la cursul de prim-ajutor, efectuat pe 104 manechine, în același timp. Copiii au fost cei mai dornici să învețe cei 8 pași simpli din tehnica de resuscitare cardio-pulmonară în cazul unei victime căzute la sol, pași predați de câțiva elevi dintre noii voluntari, alături de dr. Letiția Damoc. Copiii au exersat până au deprins tehnica, așa încât să poată, la rândul lor, să-și învețe părinții.
Montarea în locuri publice a unor defibrilatoare semiautomate este o altă fază a acestui proiect. S-ar putea concretiza anul viitor, în măsura în care autoritățile locale găsesc fondurile necesare. ”Aceste aparate sunt extrem de utile și sunt ușor de manevrat, funcționează pe bază de comandă vocală, iar montarea lor – măcar câte un aparat pe localitate, în zone accesibile – ar facilita intervenția imediată în cazul victimelor”, mai spune managerul Spitalului Bicaz.
Cristina IORDACHE