Samsarii au cântare legale, producătorii ba

Cântarele utilizate de comercianții din Piața en-gros și Piața Centrală a municipiului Piatra Neamț au fost controlate de metrologi. Acțiunea s-a derulat duminică, 19 noiembrie, începând cu ora 7:00, mai întâi în strada Muncii. Un inspector de la Bacău și un metrolog de la Piatra Neamț au format echipa de control care a găsit în piață opt persoane juridice și două persoane fizice autorizate, ce utilizau cântare în regulă, potrivit fizicianului Cezar Gheorghiu, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Neamț. În schimb, patru producători care veniseră cu varză, din Suceava, aveau cântare chinezești, interzise în comerțul public.

“Cele patru persoane fizice au fost avertizate, li s-a pus în vedere faptul că acest gen de bascule electronice de proveniență chinezească nu pot fi utilizate în acte de comerț public, și au plecat din piață fiindcă nici nu aveau de unde închiria cântare. Amenzile sunt mari, în cazul persoanelor fizice sunt între 2.500 și 5.000 de lei, iar dacă dai o astfel de amendă unui producător, care vinde varza cu câțiva zeci de bani kilogramul… Li s-a pus în vedere să-și achiziționeze aparate omologate”, a declarat șeful SJML Neamț.

Cezar GHEORGHIU, șeful SJML Neamț

La amiază, echipa de control a ajuns în Piața Centrală, unde a mai găsit trei comercianți, din cei care vând de ani de zile aici și care “aveau aparate de măsurat legale”. În schimb, la micro-piața de lactate au fost găsiți doi producători, care foloseau tot cântare chinezești. Femeile au fost și ele avertizate de inspectori și atenționate că nu pot cântări brânza pe acest tip de cântar, într-o piață publică, decât cel mult acasă la ele. Problema cu aceste cântare chinezești este mai veche și, mai spune fizicianul Gheorghiu, s-au făcut controale la importatori și distribuitori, ultimele aparate fiind găsite la o firmă din Harghita unde s-a dispus sigilarea și interzicerea la comercializare.

Controalele care se fac, în această perioadă, vor continua în toate piețele și târgurile din Neamț. Până reușesc să ajungă cei doi inspectori să verifice cântarele, cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice singuri cântarele celor de la care cumpără, dacă nu sunt „ascunse” de marfă. Metrologii recomandă câteva repere: pe laterala cântarului trebuie să fie o etichetă cu marcaj CE și un pătrățel verde cu litera M, sau marcajul CE și un dreptunghi cu litera M în interior urmat de un șir de patru cifre. (C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.