Al doilea sugar mort de rujeolă, în Neamț

Un sugar, în vârstă de 6 luni, din comuna Văleni, zona Roman, a murit din cauza rujeolei, complicație apărută pe fondul unei pneumonii cu insuficiență respiratorie și laringită, pentru care copilașul a fost internat în spital, pe 1 decembrie 2017.

Internarea s-a făcut în baza biletului de trimitere dat de medicul de familie dr. Anca Bolog, care, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț, l-a „văzut de fiecare dată și i-a dat trimitere pentru internare de două ori în luna decembrie”, după cum a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. Prima dată, copilașul a stat internat în secția Pediatrie a Spitalului Municipal Roman, în perioada 1-11 decembrie, fiind evidențiată și o anemie. A revenit, tot cu bilet de trimitere de la medicul de familie, în data de 18 decembrie, când a fost din nou internat la Pediatria Roman, cu febră și tuse. „Pe 19 decembrie a fost transferat la Boli Infecțioase Roman, cu stare generală afectată, cu febră 39,2 grade, congestie faringiană intensă, tuse productivă și la ascultația pulmonară a fost remarcată prezența ralurilor în zona plămânul stâng. S-a perceput și un suflu sistolic de grad 3 cu 6, după cum este menționat în foaia de observație de la Spitalul Municipal Roman și o frecvență cardiacă de 120 bătăi pe minut. Din aceste motive, copilul a fost transferat după 24 de ore la secția de boli infecțioase. Pe 22 decembrie i-a apărut erupția de rujeolă și pe 23 decembrie a fost transferat la Boli Infecțioase Iași, cu diagnosticul rujeolă în formă gravă, insuficiență respiratorie acută, bronhopneumonie acută. Din păcate, după 20 de ore de la internarea la Iași, copilul a decedat, cu același diagnostic, practic evoluția a fost fulminantă și pe fondul anemiei, care scade imunitatea. Vaccinarea antirujeolică se face prima dată la vârsta de 11 luni”, a mai precizat dr. Mirela Grădinaru.

Moartea copilului în Ajunul Crăciunului a fost anunțată de medicii din Iași imediat la DSP Neamț și la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Este al doilea deces înregistrat în Neamț, după ce un alt sugar de 5 luni a murit, la începutul lunii septembrie, în Spitalul Municipal Roman, unde fusese internat cu pneumonie, dar suferea și de anemie.

Este al 37 deces confirmat la nivel național de la debutul epidemiei. În săptămâna aceasta au mai fost confirmate 11 noi cazuri de îmbolnăviri, numărul total comunicat de CNSCBT fiind de 10.279.

(C.I.)

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.