Sancțiuni ”colegiale” pentru doctorii Rugină și Chetreanu

pietricica turism

Despre tânăra mamă, decedată în Maternitatea Spitalului Județean Piatra-Neamț, la 30 de ore după naștere, s-a scris în toată presa, inclusiv în cea națională. Direct sau voalat s-au formulat acuzații la adresa medicilor care ar fi trebuit să intervină imediat pentru a o salva. Unul este dr. Cosmin Rugină, care s-a dus să aducă medicul cardiolog, abia după ce dr. Margină i-a pus foaia pacientei în brațe și l-a trimis, iar al doilea este cardiologul însuși, care n-a reușit să coboare un etaj timp de 3 ore. Atât ar fi avut de ”parcurs” între secția de cardiologie și cea de obstetrică: un etaj, cu liftul.

Cum povestea este prea ”urâtă” ca să poată rămâne fără urmări, măcar de dragul ideeii de corectitudine, s-a întrunit o comisie de disciplină și a stabilit niște sancțiuni. Dr. Cosmin Rugină, care a așteptat cardiologul, în timp ce pacienta lui avea pulsul 212, a primit un ”usturător” avertisment. Dr. Lucia Chetranu, care și-a justificat întârzierea prin rezolvarea unor urgențe pe care nu le-a dovedit nici până acum, va avea salariul diminuat cu 10% timp de o lună de zile. Din păcate nu știm exact ce salariu are d-na Chetreanu, ca să facem un calcul meschin și să vedem cât valorează, concret, neglijența de a lăsa un om – care era o urgență reală – să aștepte timp de 3 ore.

Ca o coincidență sinistră, în ziua în care comisia de disciplină ”diseca” acest caz, ca să ia deciziile de sancționare, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul Geanina Sechel. ”Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății”. Va fi interesant de făcut paralela dintre sancțiunile, absolut colegiale” aplicate de comisia de disciplină a spitalului și concluziile la care va ajunge un for al ”poporului” de la nivel central. Poate la București, viața omului din ”popor” are alt preț.

C.M.

3 COMENTARII

  1. Sigur nu prezentați adevărul și țineți partea spitalului, sunteți rău intentionat și invidios pe rezultatele (spagile) doctorilor… refuz sa cred ca ceea ce ați scrie e adevărat. ..știu, sunt naiv, poate mai puțin dotat intelectual ca dvs…dar este imposibil ca sancțiunile sa fie numai cele de mai sus…iertate sa-mi fie cuvintele introductive, care,evident, exprima nemulțumirea mea vădită fata de mizeria din spital și as fi vrut sa fie adevarate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.