Dănuț Andrușcă a trecut primul hop spre Ministerul Economiei

Deputatul de Neamț Dănuț Andrușcă a fost validat pentru preluarea portofoliului Economiei cu 42 de voturi pentru, 18 împotrivă și nicio abținere, în comisia de specialitate.

Audierile celor propuși a face parte din Cabinetul Dăncilă au început astăzi, 29 ianuarie, la ora 8, iar deputatul de Neamț a trecut deja, nu fără emoții, prin furcile caudine ale audierii, deși aritmetica majorității arăta clar că se va bucura de susținere.

Ce a declarat Dănuț Andrușcă în fața comisiei puteți citi aici.

Audierile pe comisii continuă, le puteți urmări live aici.

Formula de Guvern condusă de Viorica Dăncilă va intra la votul în plen aproximativ pe la ora 15, unde, iarăși, este de așteptat ca singurele emoții să vină din partea eventualelor farse pe care le-ar putea face opoziția, nicidecum de la vot. Primul ministru desemnat a prezentat deja programul de guvernare pe care își propune să-l ducă la îndeplinire. Îl găsiți aici.

Între altele, Guvernul Dăncilă propune:

  • Scăderea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019.

  • Creșterea salariului minim net anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net.

  • Creșterea alocării de bani la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019.

  • Creșterea indemnizației sociale minime la 640 lei de la 1 iulie 2018.

  • Punctul de pensie va crește în următorii 3 ani, astfel: în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

  • Începând cu 2019, extinderea neimpozitării venitului și pentru medici.

  • Impozitul pe terenul agricol lucrat să fie eliminat, concomitent, însă, cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv.

  • Se va elimina impozitul pe dividende (fără termen de aplicare).

  • Familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600-1.800 lei/an pentru fiecare copil. Acești bani vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absențe nemotivate.

  • Majorarea plafonul pentru plata TVA de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite și, totodată, se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. (Mesagerul)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *