FOTO Icoane bizantine din Roman expuse la Florența

pietricica turism

La finele anului trecut galeria de artă “Roman Art Gallery” a inițiat un concurs de icoane sub genericul “Din lumină”. Acesta s-a încheiat de curând și lucrările participante pot fi admirate pe simezele galeriei până  la data de 2 februarie. Dar în luna martie, datorită unei colaborări dintre preotul catolic Eugen Răchiteanu, care este directorul revistei “Citta di vitta”, și părintele Constantin Necula, 20 dintre lucrările selectate în concurs vor fi expuse la Firenze, în biserica Santa Croce.

“Participați la prima parte a unei acțiuni care este o colaborare de fapt și eu sunt aici și ca reprezentant la revistei «Citta di vitta», acolo unde părintele Eugen Răchiteanu este director. Un român ajuns director al unei reviste de teologie în catolicismul italian nu e puțin lucru. Și sunt aici și în baza unei colaborări între Facultatea de teologie din Sibiu și Institutul Franciscan din Roman, arătând că putem să colaborăm și putem să creștem împreună. Mai greu e între ortodocși, dar asta e altă lecție… de primit. Icoanele acestea vor fi privite, peste puțin timp, de credincioșii din Firenze care vin să se închine în biserica Santa Croce, pentru că părintele Răchiteanu a ținut ca acestea să fie doi plămâni a reprezentării icoanei bizantine în ortodoxia de la Roman și în catolicismul de la Firenze”, a spus părintele Constantin Necula.

Despre concurs, expoziție și icoane au vorbit, alături de  părintele Constantin Necula, părintele stareţ Alexie Ichim, de la Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Boroaia, artistul plastic Remus Ștefan, primarul Lucian Micu și monahia Parascheva Călmăţuianu, coordonator al Centrului social-cultural “Sfântul Ilie” de la Miclăuşeni, care a fost și moderatorul manifestării. (D.A.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.