Județul Neamț are, în acest moment, probleme reale de reprezentare la nivelul clasei politice. Oameni ajunși la vârful politicii nemțene și, pe cale de consecință, la vârful administrației publice se află sub lupa diverselor organe ale statului: Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, etc. Cei aflați în linia a doua au, la rândul lor, probleme, pentru că nu au nici calități politice, nici intelectuale să facă față situației și, atunci, compensează. Fie printr-o tăcere adâncă, fie printr-o agresivitate golănească în relațiile cu toată lumea.
În același timp, persoane care, la un moment dat, au ajuns în funcții de conducere și nu au dezamăgit total, au fost marginalizate sau au dispărut rapid din politică, fie pentru că n-au fost suficient de obediente cu șefii, fie pentru că n-au vrut să fie părtașe la fel de fel de măgării și, atunci, au preferat să se retragă de bunăvoie și silite de împrejurări.
Încercăm astăzi un tablou care să-i arate atât pe cei care conduc acum, cât și pe cei care au fost nevoiți să facă un pas în spate.
* Jucători cu cartonaș galben sau roșu
Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și președintele Consiliului Județean Neamț suspendat prin ordinul prefectului până când îi va expira arestarea preventivă.
Arsene este, în prezent, reținut în dosarul în care a fost denunțat de fostul primar Gheorghe Ștefan că ar fi primit 100.000 euro, pentru a face demersuri ca fostul președinte Culiță Tărâță să fie declarat incompatibil. Acuzația este trafic de influență. Aproape sigur, acest dosar va face pui. Cel puțin unul, dacă nu mai mulți. Din actele procurorilor DNA – cele făcute publice -, e limpede că se va disjunge măcar un dosar în privința lucrărilor de la școala din Icușești, unde – rezultă din înregistrările aflate la dosar – s-a trucat licitația și prețul a fost supraevaluat astfel încât să permită firmei câștigătoare să scoată bani din care să se achite datoria lui Arsene către Ștefan. Nota bene!,firma are legătură directă cu Vasile Panaite, încă prefect de Neamț.
Ionel Arsene mai e cercetat și într-un al doilea dosar, tot pentru trafic de influență, fiindcă ar fi promis unui om de afaceri ajutor să primească bani de la o instituție a statului român, unde responsabil era un coleg de partid de-al său. Acesta ar fi refuzat să se execute, dar asta nu anulează cercetarea pentru trafic de influență din dreptul lui Ionel Arsene și este de așteptat ca DNA să ceară arestarea preventivă și în acest dosar. Dacă va fi cazul. Se mai cuvine precizat că acel coleg care a refuzat să facă plățile este actualul subprefect de Neamț, Iulian Jugan.
Urmând șablonul, e posibil oricândsă apară și alte dosare, legate de alte lucrări din județ.
Ion Asaftei, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, actualmente împuternicit să preia atribuțiile lui Ionel Arsene. Și el are propriile baiuri. Cea mai importantă hibă o reprezintă datoriile la Bugetul de Stat, care se ridică, potrivit propriei declarații de avere, la peste 7 miliarde lei vechi.
La care se mai pun niște contracte ”cu cântec”, controversate pentru că ar fi ajuns la oameni din anturajul său, evident după ce el a ajuns pe poziția de conducere la județ.
Dragoș Chitic, primarul de Piatra Neamț, liberal în actele depuse la Autoritatea Electorală. Și el are probleme, tot cu DNA. Fie că este vorba despre terenuri, fie că este vorba despre finanțarea fotbalului nemțean sau despre restituirea unei garanții la o lucrarea importantă pe fonduri europene, dl. Chitic pare să fi făcut trecerea lină de la perfecta întruchiparea proverbului ”mâța blândă zgârie rău” la mult mai stresanta zicere ”a umblat cât a umblat, dar acum i s-a-nfundat”. Nu ar fi deloc surprinzător dacă pe țeavă se află și alte spețe, privind lucrări cu dedicație pentru câteva firme abonate la contracte cu Primăria și societățile Primăriei în epoca Chitic. De asemenea, este foarte greu să evite scandalul de la Urban, în care interesele din jurul Pieței Centrale nu au ocolit deloc biroul său.
Dintre toate dosarele aflate în lucru sau în studiu, cel mai important va fi cel privind finanțarea echipei de fotbal Ceahlăul și a fotbalului, în general. În acest caz, foarte probabil, vor ajunge la bară oameni importanți. În mod cert, pe lângă Dragoș Chitic, vor avea de dat explicații și câțiva funcționari din Primărie și Consiliul Județean – din aceia care se credeau și se cred în continuare de neatins. Plus consilierii județeni și locali care au aprobat asocierile.
Lucian Micu, primarul de Roman.
Pare cel mai nevinovat în acest tablou, dar, din păcate, poate fi cel care-și pierde primul funcția. Cercetat de ANI pentru incompatibilitate, pentru că, viceprimar fiind, a făcut parte din Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal Roman, dl. Micu a pierdut procesul în primă fază și așteaptă decizia Înaltei Curți, care va fi definitivă. În cazul său, nu există semnale că ar avea alte dosare în lucru, dar nu sunt excluse surprize care să-l ajungă din urmă din vremea mandatelor lui Laurențiu Leoreanu.
Emilia Arcan, senator PSD. Și ea e cu dosar de incompatibilitate la Înalta Curte de Casație și Justiție, diferența fiind că, în primă fază, a câștigat disputa cu ANI, deși nu se cunosc exact argumentele care au convins instanța. Este văzută de mulți ca un posibil succesor al lui Ionel Arsene la conducerea PSD Neamț, dar la fel de mulți discută despre alte posibile probleme pe care le-ar avea ca urmare a unor denunțuri făcute împotriva ei. La bursa zvonurilor cu mare parfum de credibilitate, se vorbește despre un denunț așa, ca între prietene și partenere de afaceri, ceva legat de un business în zona Târgu Neamț.
Ioan Munteanu trebuie, și el, inclus în acest tablou, chiar dacă nu mai este deputat. S-a retras din Parlament urmare a unor probleme de sănătate, la care a contribuit în mod sigur și dosarul în care DNA l-a trimis în judecată. Chemat să mențină ordinea în PSD Neamț cât este Ionel Arsene indisponibil, Munteanu dovedește că are trecere în partid și nu este exclus să fie recompensat – vizibil recompensat – pentru loialitatea sa. Simplul fapt că s-a apelat la el și dialogul direct cu Liviu Dragnea sunt argumente convingătoare apropo de trecerea de care încă se bucură.
Dan Vasile Constantin, fost consilier județean, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, fost, fost, fost… Meciurile de răsunet le are tot cu ANI, din diversele funcții pe care le-a avut și în care s-a dovedit ba incompatibil, ba în conflict de interese. A fost, totuși, un fel de eminență din umbră a județului, implicat în tot felul de jocuri politice, care sigur nu se opresc aici. Este relevantă în acest sens declarația lui Ionel Arsene, din decembrie 2017, când DVC a părăsit Consiliul Județean:”Nu trebuie pierdută experiența politică și administrativă a acestuia”. Dacă nu i se întâmpla dosarul lui Ionel Arsene, Dan Constantin ar fi ajuns probabil consilier al președintelui CJ sau al prefectului, funcții călduțe și de mare influență. Sigur, ar trebui aprofundate, între altele, rolul său în situația de acum a Spitalului Județean și în alte activități care țineau de Consiliul Județean, Apa Serv fiind doar un exemplu.
Vasile Pruteanu, fost președinte al Consiliului Județean Neamț.
Cu verdictul conflictului de interese atârnat de Agenția de Integritate, după ce a favorizat farmacia fiicei sale în contractele cu CJ Neamț și cu DGASPC, acum, Vasile Pruteanu pregătește explicații privind finanțarea echipei de fotbal Ceahlăul. Sub mandatul său s-a încheiat fabulosul contract cu firma care gestiona clubul. Mai mult ca sigur va fi prezent în dosar, alături de cei de la juridic care au dat girul de legalitate, alături de secretarul județului și, poate, chiar și consilierii care au votat hotărârea.
A se reține că, în acest caz, e vorba și despre decontarea la dublu, fără multe controale din partea departamentului de specialitate din CJ Neamț a acestor sume. Dacă dosarul va ajunge în instanță, va produce surprize și multe, și mari.
Gheorghe Ștefan, fost primar de Piatra Neamț, condamnat în dosarul Microsoft și prin alte câteva dosare mari. În prezent, pare să fie în afara jocurilor politice, dar numai denunțul împotriva lui Ionel Arsene și transcriptul înregistrărilor discuțiilor cu Vasile Panaite sunt de ajuns pentru a arăta că, de fapt, dl. Ștefan e încă bine ancorat în realitățile politice de rezonanță cel puțin județeană. Mai ales că, într-o bizară sucire a sorții, oameni care s-au aflat lângă el sunt, acum, în prim-planul vieții politice. Vasile Panaite de la prefectură, Dragoș Chitic de la PNL și Laurențiu Dulamă de la PMP ar trebui să fie de ajuns ca exemple.
Dorinel Ursărescu, fost deputat și lider de PNL Neamț, condamnat la un an închisoare, cu suspendare, cam pentru același gen de infracțiune ca Ionel Arsene. În prezent, pe linie de prietenie, a fost plasat să câștige ”o pâine cinstită, cu sudoarea frunții”, în calitate de consilier la Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Semn că există viață bună în/din politică și după o condamnare, în condițiile unei furișări de succes printre PNL, PSD, USL și ALDE.
* Jucătorii (auto)suspendați sau (auto)eliminați
Categoria oamenilor politici care au fost scoși din joc ori s-au dat singuri deoparte este destul de consistent reprezentată. Unii din ei și-au dovedit, în timp, competențele, dar nu au mai fost uniți în cuget și-n simțiri cu noii stăpâni ai inelelor. Alții au ales să colaboreze, dar să nu se implice foarte mult. Unii din ei au capacitatea să revină sau să treacă în prim-plan, alții și-au dat seama că meseria de bază le asigură mai multă liniște și bunăstare decât agitata viață de politician.
Ioan Chelaru, fost senator PSD, fost stâlp al partidului. A fost scos din joc de Ionel Arsene, fără menajamente. Evident, pentru public, totul s-a făcut cu mănuși, dar diferențele de opinie au fost categorice. Considerat unul din juriștii de forță ai PSD, Ioan Chelaru a fost tot timpul în cărți pentru funcția de ministru al Justiției. De fiecare dată, a existat un blocaj, pe care cunoscătorii l-au pus pe seama relației sale apropiate cu Sorin Ovidiu Vântu.
Ieșirea dlui Chelaru din joc a însemnat bulversarea organizației din Roman, cu vizibile consecințe electorale și de poziționare. Sunt persoane în PSD care, chiar în acest moment, se gândesc la dl. Chelaru ca la o soluție, deși dinspre acesta nu există vreun semn că și-ar dori acest lucru. Ca nivel de pregătire intelectuală și experiență politică, Ioan Chelaru este mult peste ce propune PSD în acest moment în Parlament.
Constantin Iacoban, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, după decesul lui Culiță Tărâță.
Om cu o bogată experiență administrativă și politică, a avut un mandat destul de agitat, cu tentative PSD de a-l debarca, tentative care s-au materializat doar când și-a anunțat trecerea la ALDE, unde i s-a promis sprijin pentru o funcție la viitoarele alegeri. Cu o naivitate care nu-l caracterizează, chiar a crezut în aceste promisiuni și în loialitatea lui Ion Asaftei. Conflictul cu PSD a început din clipa când a fost numit să-i urmeze lui Culiță Tărâță la CJ, iar întregul său mandat a însemnat o presiune constantă asupra lui însuși. A ieșit, totuși, neșifonat. Cât a fost președinte, a încercat să rezolve parte din lucrurile care grevau asupra activității Consiliului Județean. Are meritul indiscutabil de a fi forțat darea în folosință a depozitului ecologic de deșeuri de la Girov și a platformei intermediare de la Tașca, în ciuda tuturor presiunilor venite de la cei care aveau alte planuri. A încercat, în ciuda altor presiuni, să mențină în limite normale activitatea la Spitalul Județean, să rezolve problemele de la Liceul Tehnologic Special ”Ștefan cel Mare”, etc. Nu a avut o relație foartă bună cu Ionel Arsene, probabil ca reverberație a mandatului lui Culiță Tărâță, dar nici cu Emilia Arcan, care i-a fost vicepreședinte la CJ și, apoi, i-a luat locul de președinte. Plecarea sa la ALDE avea să-i completeze seria dezamăgirilor. Asta nu înseamnă că nu este curtat și acum de diverse formațiuni politice.
Răzvan Bobeanu, fost deputat de Neamț, fiul fostului președinte de județ Raul Constantin Bobeanu, a fost scos pe tușă din motive care țin de jocurile de culise din PSD. Față de alți tineri politicieni, avea la el cuvintele, meseria de avocat ajutându-l din acest punct de vedere. Avea ascendență, avea activitate recunoscută în Tineretul Social Democrat, nu a făcut prostii majore. A fost chiar un moment când Neamțul a ratat posibilitatea de a avea în el un prefect prieten cu primul-ministru din acea vreme, e vorba de Victor Ponta. Ieșirea lui Răzvan Bobeanu din politică a fost o pierdere pentru județ, nemavorbind de PSD. Ar avea vârsta potrivită pentru o revenire, dar nu se știe dacă în PSD și nu se știe dacă își și dorește asta.
Adrian Bourceanu, tot avocat, consilier județean PSD, o eternă speranță a organizației județene. În ciuda perspectivelor bune și a discursului mult mai structurat decât la alți consilieri și parlamentari social-democrați, nu a fost niciodată în grațiile șefilor. A prestat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț, având un rol destul de ambiguu în deciziile pe care structura le-a luat în războiul Dughir-Arsene. Dacă, în timp, își va asuma cu adevărat responsabilități, ar putea intra în prim-planul politicii locale.
Alin Antochi, alt avocat scos din joc, ajuns la un moment dat șef la PSD Neamț, apoi secretar de stat la Ministerul Justiției, din partea UNPR Neamț. Pregătit din punct de vedere profesional, părea că se îndreaptă spre funcții înalte, dar a dispărut brusc din peisaj, în acest moment activând într-o firmă de avocatură. Calitatea de membru PNL în organizația Roman pare să fie mai mult formală, chiar dacă la un miting organizat de PNL a fost văzut undeva, între cei veniți la adunare și spectatori.
Vlad Angheluță, fost subprefect, fost prefect, provenit din pepiniera de cadre de la Târgu Neamț, odată cu ascensiunea în politică a lui Ionel Arsene. A fost – sau s-a lăsat – folosit în războiul dintre Ionel Arsene și Culiță Tărâță, dar în limite raționale, din ce se cunoște până acum. La un moment dat, a intrat în conflict cu Ionel Arsene și a fost trimis la vatră, la Direcția de Asistență Socială Târgu Neamț. Timpul și prietenii au netezit asperitățile dintre cei doi, iar lipsa dlui Arsene de opțiuni în legătură cu Apa Serva făcut ca dl. Angheluță să reintre în joc, pe postul de interimar la această companie. Rămâne de văzut în ce măsură se va descurca și cât va rezista pe post. Oricum, mulți l-au văzut ca pe o soluție în Parlament, considerând că are cuvinte mai multe în vocabular față de alți pretendenți.
Vlad Marcoci, pornit ca o speranță reală a politicii nemțene, ajuns cel mai tânăr prefect din țară, a ajuns să fie imaginea politicianului versatil, care schimbă partide și se ocupă de mici comploturi locale. A surprins pe toată lumea înainte de alegerile locale, când a ieșit din PSD și a plecat la PNL, în ciuda relațiilor excelente cu Ionel Arsene, care nu a crezut până în ultima clipă că ”Vlăduț” poate trăda. Nici în PNL nu s-a simțit foarte bine, așa că a ajuns un fel de organizator al filialei locale a ipoteticului partid al lui Victor Ponta. A renunțat și la această postură, în acest moment vehiculându-se ideea că va ajunge consilier personal al lui Ion Asaftei, în cazul în care problemele lui Ionel Arsene cu DNA-ul vor persista.
Evident, tabloul nu este complet. Sunt mult mai multe personaje politice care merită amintite. De exemplu, la categoria ”Au fost și nu se știe pe unde mai sunt”, ar putea intra și Aurelia Simionică, fost viceprimar PSD la Piatra, șef de organizație municipală chiar, care părea că se va aventura pe culmile administrației, dar n-a mai apucat, ba și-a luat și o pauză politică, după un scurt popas pe la PNL via Dragoș Chitic. Sau Liviu Bumbu, fost director DADR Neamț, fost senator UNPR, care, după câteva tentative eșuate, s-a convins probabil că pălăria politică este prea mare pentru el, chiar și într-un județ ca Neamțul. La categoria ”Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase încă”, pot fi trecuți, fără teamă de a greși, grupul liberal Cozmanciuc-Leoreanu-Țapu, pe Laurențiu Dulamă de la PMP, pe Luminița Vîrlan de la PSD via PDL, pe Bogdan Gavrilescu, pe Gabriel Farcaș, a cărui extragere din peisaj a venit la momentul oportun, deși ne-a lăsat lipsiți de orice explicație în privința necunoscutelor din sistemul de transport public de călători din județ…
Sunt doar câțiva din titularii jocului politic de dată mai recentă, dar nu chiar atât de recentă. Câți din ei au jucat pentru echipă și câți au jucat pentru propriile mize vor fi știut numai ei, fiindcă, după cum s-a demonstrat, politica nu e deloc un joc fair-play, iar cine e azi vârf de atac mâine poate fi trecut pe banca de rezerve, ca să poată fi vândut poimâine altui club.
Valentin BĂLĂNESCU
Dana OSTAHIE