De ce nu merg liberalii să voteze bugetul județului

Consilierii județeni liberali: Proiectul de buget al județului Neamț pe anul 2018 trebuie să fie unul cu viziune, unul axat pe dezvoltare!

Proiectul de buget al județului Neamț trebuie să aibă la bază consens politic, o gândire de dezvoltare durabilă și să respecte legislația în domeniu

Consilierii județeni PNL Neamț nu vor participa la ședința extraordinară, convocată pentru luni, 19 februarie, prin care se dorește aprobarea proiectului bugetului județului Neamț pe anul 2018. Decizia are la bază o serie de argumente legale și valide, cu scopul de a proteja interesele nemțenilor.

În primul rând, proiectul de buget al județului Neamț pe anul 2018 nu a fost supus dezbaterii publice așa cum prevede Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale.

Solicităm ca proiectul de buget al județului Neamț pentru anul 2018 să fie fundamentat și să respecte următoarele principii:

  1. Principiul universalității bugetului – totalul veniturilor și al cheltuielilor trebuie să fie incluse în proiectul de buget;
  2. Principiul unității bugetului – toate veniturile și cheltuielile trebuie să fie cuprinse într-un singur proiect de buget;
  3. Principiul realității bugetare – veniturile și cheltuielile trebuie să pornească și de la realitatea economico – socială;
  4. Principiul anualității bugetului – proiectul de buget se întocmește anual;
  5. Principiul echilibrului bugetar – cheltuielile să fie egale cu veniturile;
  6. Principiul specializării – veniturile și cheltuielile să fie defalcate pe articole bugetare;
  7. Principiul publicității proiectului de buget – proiectul de buget trebuie să fie pus în dezbatere publică;
  8. Principiul reprezentativității politice corecte;
  9. Principiul dezvoltării durabile și reprezentative a infrastructurii rutiere din județul Neamț;
  10. Principiul gândirii durabile și eficientizării cheltuielilor publice.

În al doilea rând, prin decizia de convocare a ședinței extraordinare, consilierilor județeni liberali le-a fost transmis și un proiect de buget, însă acesta nu cuprindea un raport detaliat prin care să fie oferite explicațiile necesare sau motivațiile care ar justifica o serie de cheltuieli prevăzute pentru anul în curs, cel puțin pentru obiectivele de investiții sau pentru capitolele care înregistrează majorări semnificative ale sumelor alocate.

Grupul consilierilor județeni liberali consideră că pe marginea proiectului de buget pentru județul Neamț, pe anul 2018, este nevoie de o serie de lămuriri si o discuție profundă, înainte ca acesta să fie votat.

De exemplu, în capitolul ”Lucrări de infrastructură”, fie că vorbim de lucrări noi sau investiții care trebuie continuate, nu s-a avut în vedere respectarea solicitărilor venite din partea primarilor PNL, dar nici din partea edililor de altă culoare politică cu reprezentativitate județeană. Primarul comunei Tămășeni a solicitat reparația DJ201C, între km 9 și km 10,5, având în vedere că în acest moment această porțiune este doar balastată, însă în proiectul de buget nu este prevăzută această sumă. De asemenea, au fost solicitați bani pentru reparația DJ207B Roman – Cordun – Săbăoani, DJ 207A Roman – Bîra – Boghicea, dar și pentru DJ157 Târgu Neamț – Oglinzi – Răucești. Aceste obiective nu sunt prevăzute în buget, deși sunt importante într-o viziune care să implice dezvoltarea corectă și unitată a județului.

Nu continuăm cu exemplele pentru că ar însemna să ne lungim foarte mult, dar considerăm că este destul de clar că nu au fost respectate principiile dialogului și al reprezentativității politice corecte.

Totodată, înțelegem și suntem de acord că județul Neamț trebuie promovat pentru a deveni o destinație turistică de top, dar în acest moment ar trebui de analizat care ar fi ordinea priorităților în privința investițiilor: nu este mai importantă în acest moment infrastructura rutieră în loc să fie alocată suma de 176.000 lei pentru un brand turistic al județului și, respectiv, suma de 43.000 lei pentru un site nou al Consiliului Județean Neamț? Oare este justificată alocarea sumei de 120.000 lei pentru materiale de curățenie, la o singură instituție? Este corect să se folosească zilnic produse de curățenie în valoare de 320 de lei pe zi sau o parte din acești bani ar putea să fie alocați pentru investiții?

În forma actuală a proiectului de buget sunt trecute capitole întregi de cheltuieli care necesită o dezbatere reală privind justificarea și necesitatea cheltuirii acestor fonduri.

Solicităm ca această dezbatere să fie corectă și reală atunci când vorbim de construcția proiectului de buget pentru anul 2018. Până nu vom avea acest dialog și consens nu vom susține orice demers ”heirupist” făcut doar în ideea de a avea adoptat un proiect de bugetul al județului Neamț, pentru anul 2018.

Forma actuală a proiectului de buget nu răspunde nevoilor reale de dezvoltare a județului Neamț.

Grupul Consilierilor județeni PNL Neamț

Lider grup CJ PNL Florin Hopșa

Consilier Județean PNL Mihai Stoica

Consilier Județean PNL Bogdan Buhușanu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *