De Mărțișor, “Mesagerul de Neamț” (ediții print și online) publica un articol intitulat ”Un pic de fals la Primăria Roman”. Am așteptat destul, considerăm noi, ca Prefectura județului Neamț să aibă o atitudine față de cele scrise de noi. Orice atitudine: să dea lămuriri că totul a fost interpretat greșit de noi, că se vor reanaliza documentele primite de la Roman, că s-au găsit inadvertențe, că are nevoie de înregistrările ședinței de consiliu ca să verifice cele relatate de noi, orice…
În loc de orice atitudine, Instituția Prefectului s-a făcut că plouă. Ce autosesizare? Ce luare de poziție? Ce comunicat de presă? N-ai să vezi! Doar Instituția Prefectului este pusă să apere Legea, nu să repare dacă alții au încălcat-o, asta e treaba cetățenilor, dacă vor, că de-aia sunt instanțe.
Situația prezentată s-a întâmplat la Primăria Roman, în ședința din data de 17 februarie a Consiliului local Roman (detalii aici).
Evident, știrea făcea apel la Instituția Prefectului să verifice ce hârtii va primi de la Primăria Roman când s-ar pune problema avizului de legalitate pe care Consiliul Local Roman trebuia să-l obțină de la prefectură pe hotărârea cu pricina.
Ulterior s-a văzut că Primăria Roman a uzat de un proces-verbal ”cosmetizat” în așa fel încât prefectura să nu aibă pe ce să-și oprească privirile. Evident, dacă nu are curiozitatea să compare procesul-verbal al ședinței cu înregistrările audio și video pentru că ar avea parte de o surpriză (detalii aici ).
Nu avem nicio îndoială că articolele noastre au fost citite și lipsa de reacția a Instituției Prefectului o punem doar pe seama faptului că fostul prefect a avut prea multe pe cap ca să se mai ocupe și de cele de legalitate din județ. Cunoscând rigoarea în ale legislației a noului prefect (venit de pe postul de secretar al județului) și nutrind speranța că nu ne-am abătut prea grav de la sintaxa frazei, suntem siguri că, în sfârșit, Instituția Prefectului va avea (măcar) o reacție față de cele semnalate de noi.
Valentin BĂLĂNESCU
Dan AILINCĂI
P.S.: Acest articol a fost scris fără a avea încheiat un protocol cu Instituția Prefectului sau cu Prefectul. Atunci când este vorba despre Lege, un protocol este de prisos, mai ales în condițiile în care nu înțelegem noi foarte clar cum se face distincție dintre ziariștii buni și cei răi de niște slujbași ai statului român fără atribuții în acest sens. Este clar că nu toți cei din invitați sau neinvitați la o discuție informală, care a avut loc acum câteva zile la Prefectură, au în spate un organ de presă, așa cum sunt ele văzute în mod tradițional. Este adevărat că unii abia așteaptă un protocol, scris sau nescris, ca să contribuie la realizările celui mai performant guvern, care să se împletească neapărat și cu realizările personale. La fel de adevărat este că slaba calitate a administrației publice, interesele unor politicieni curajoși, criza în care a fost aruncată presa în mod voit, toate au permis apariția a tot felul de mijoace de exprimare în public, pe care tot oficialitățile interesate le-au numit presă. Ele sunt bune atâta timp cât îi slugăresc. Când n-o mai fac, devin rele.
Din punctul nostru de vedere un asemenea protocol este o fără sens. Prefectura are atribuții prin lege să relaționeze cu presa, cu cetățenii. Ea nu este stat în stat și, dacă greșește, trebuie taxată. La fel și presa sau alte mijloace de exprimare în public.
Un comentariu
Eu aş fi început cu P.S.-ul ca să fie socotelile clare de la început…