Ciudățenii guvernamentale: Prefectura Neamț – concurență neloială pentru presă

Într-un avânt demn de o cauză mai bună, parcă amintind de vremurile în care Casa Albă a județului Neamț era Land of Vasîli (prietenii știu de ce sau pot căuta în arhiva Mesagerul aici), Prefectura Neamț a renunțat astăzi să mai fie brațul (lung al) Guvernului în teritoriu și a devenit oficial organ de presă.

Pe principiul ”s-a țicnit lupul” (detalii aici), onorabila, serioasa și respectabila Instituție a Prefectului județului Neamț a emis legitimații de presă, pe care astăzi, 19 aprilie, le-a și înmânat ziariștilor reacreditați după schimbarea titularului de fotoliu, respectiv numirea doamnei Daniela Soroceanu în funcția de prefect.

Despre dorința de ordine, disciplină și autoprotecție informativă – încă e valabilă și utilizabilă cutia de colectat telefoane mobile la intrarea în biroul prefectului, probabil pe modelul DNA -, nu are sens o discuție aici. Subiectul de față este strict legat de dreptul de a emite legitimații de presă, pe care îl au entități care, în general, fac presă. Prefectura ar trebui să facă altceva – poate politicile Guvernului în teritoriu? -, nu să emită legitimații cu număr, nume și perioadă de valabilitate. Poate ar fi trebuit să emită legitimații de acces, ca în orice altă țară civilizată și binecrescută. Poate trebuia să emită acreditări, fie ele și pe sprânceană.

Interesant ar fi de văzut dacă emiterea – predarea – primirea legitimației de presă vor fi urmate și de un contract de muncă și/sau colaborare, care să consfințească, eventual, un protocol de apărare a Constituției și legilor țării. Tot așa, în buna tradiție a Neamțului, pe zi ce trece un tărâm al tuturor posibilităților și imposibilităților.

Dana OSTAHIE

P.S.: Întru aducere aminte, pentru că alunecarea în uitare pare să facă parte din fișa postului, se cuvine precizat că presa a trăit și vremuri mai grele și a supraviețuit (detalii aici). Cu sau fără acreditare, dar întotdeauna cu legitimație valabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.