Întrebări esenţiale în fotbalul ”mic”: E necesară sau nu prezenţa ambulanţei la meci?

Un incident destul de grav s-a întâmplat duminică, 1 aprilie, la meciul dintre CSM Ceahlăul Piatra Neamţ şi Steel Man Târgu Neamţ, din etapa a doua a returului Ligii a IV-a. Spre finalul primei reprize, Marius Rusu (CSM Ceahlăul) şi Marian Trofin (Steel-Man) s-au ciocnit cap în cap, la un duel aerian. Au intervenit prompt Liviu Dunca, care asigură asistenţa medicală mai ales la meciurile de juniori, şi maseurul Ioan Stan, ambii de la CSM Ceahlăul Piatra Neamţ.

Dacă în cazul fotbalistului pietrean lucrurile au părut a fi în regulă, pentru jucătorul de la Târgu Neamţ s-a impus intervenţia SMURD-ului. Chiar se poate spune că acesta a avut noroc că incidentul s-a petrecut la Piatra Neamţ, echipajul ajungând în mai puţin de 10 minute şi transportându-l pentru îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ.

Deşi urmările nu au fost foarte grave de această dată, considerăm că incidentul trebuie tratat ca un avertisment şi luat foarte în serios. Din câte se ştie, la Liga a IV-a, ca şi la Liga a V-a, prezenţa ambulanţei la stadion nu este obligatorie. Aceasta decizie are în vedere numărul scăzut de salvări din fiecare judeţ şi dificultăţile financiare ale cluburilor. Dar poate că lucrurile ar trebui, totuşi, schimbate!

* Ce spun oamenii din fotbal

Incidentul i-a sensibilizat pe tehnicienii echipelor din Liga a IV-a şi Liga a V-a, care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de starea de lucruri, potenţial generatoare de efecte extrem de grave. Ei spun că prezenţa unei ambulanţe la meciuri ar fi imperios necesară, dar atrag atenţia şi asupra dificultăţilor financiare.

Gabriel Rădulescu (CSM Ceahlăul Piatra Neamţ): A fost o dublă accidentare nefericită la un duel aerian. Cred că se impune pe viitor prezența ambulanței, dar în condiții financiare decente. Nu cred că echipele pot susține financiar! La orice competiție sportivă, prezența ambulanței ar fi o necesitate. Federaţia Română de Fotbal, Asociaţia Judeţeană de Fotbal ar putea încheia parteneriate cu Serviciul de Ambulanță. Nu vrem să mai vedem tragedii pe terenurile de sport!

Cristian Luca (Cimentul Bicaz): Referitor la incidentul de la Piatra Neamţ, pot să spun că, din păcate, în România anului 2018 sunt lucruri elementare care nu se întâmplă şi mă refer la toate domeniile. Normal că o ambulanţă este necesară, pentru că fotbalul e un joc în care contactul fizic şi efortul sunt prezente într-o măsură ridicată. Dar o obligare a echipelor în acest sens vine pentru mulţi ca o «greutate financiară» în plus. Nu ştiu ce să zic… E o situaţie delicată a fotbalului judeţean şi nu se vede ceva frumos în zare. FRF ar trebui să intervină şi să ne sprijine şi pe noi cei mici, poate chiar şi cu o astfel de măsură, cea a asigurării ambulanţei la stadion”.

Daniel Zavate (Speranţa Răuceşti): E greu să aduci atâtea ambulanţe la câte partide sunt. Dar e clar că ar trebui să fie!

Florin Pintilii (Bradu Borca): Referitor la incidentele de ordin medical în timpul jocurilor, cred că este de ajuns un asistent medical calificat pentru acordarea primului ajutor, dar şi o mașină pregătită pentru transportul cât mai rapid spre cel mai apropiat punct de ajutor specializat, respectiv UPU. O ambulanță la fiecare joc ar însemna o neglijenţă faţă de populație! Chiar dacă normal ar fi prezenţa ambulanţei și la ligile inferioare, acest lucru nu se va întâmpla în următorii 20 de ani! Nu se poate în acest moment!

Bogdan Radu (Energia Pângăraţi): Şi la Liga a 5-a, şi la juniori, riscurile sunt exact aceleaşi. Oricât am încerca să ne protejăm, acest gen de accidentări pot apărea oricând, şi când se joaca la Bozieni, la Valea Ursului sau la Brusturi, când o ambulanţă poate face şi 30-40 de minute până la teren.

* Ce spun candidaţii la şefia FRF

”Mesagerul de Neamţ” i-a contactat online şi pe cei trei candidaţi la şefia Federaţiei Române de Fotbal (FRF), deşi, conform regulamentelor, ligile mici nu intră în atribuţiile FRF. Poate că şi acest lucru ar trebui să se schimbe…

Doar Ionuţ Lupescu (sau echipa sa care se ocupă de pagina de Facebook) a oferit un răspuns, dar, din păcate, nu şi o soluţie: ”Îmi pare rău, dar sunt foarte prins cu călătoriile în țară şi cu întâlnirile cu membrii, încât nu pot momentan să vă satisfac dorinţa. Mulţumesc pentru înțelegere”.

Răzvan Burleanu şi Marcel Puşcaş, în schimb, nu au oferit nici un fel de răspuns la solicitările noastre.

* Cei doi jucători sunt bine!

Pentru a încheia într-o notă pozitivă, trebuie precizat că ambii jucători accidentaţi sunt bine. De la conducerea Steel-Man, am aflat că lui Marian Trofin i s-au făcut analize şi un computer-tomograf şi toate au ieşit foarte bine, iar antrenorul CSM Ceahlăul ne-a comunicat că Marius Rusu se simţea foarte bine încă de duminică seară.

* ȘTIRI

***** Duminică, 1 aprilie, a avut loc etapa a XI-a în cadrul Ligii a IV-a. Meciul vedetă al rundei – Bradu Borca-Speranţa Răuceşti, scor 2-1 (1-1) – s-a derulat într-o atmosferă exagerat de tensionată. ”Nu ştiu dacă s-au jucat 20 de minute de fotbal”, a spus Daniel Zavate (Speranţa Răuceşti), iar Florin Pintilii (Bradu Borca) a contraatacat: ”Mi s-a părut mai arţăgoasă echipa oaspete”. În urma partidei, preşedintele Ciprian Jigane (Bradu) s-a ales cu o suspendare de două luni, ”pentru pătrunderea pe terenul de joc şi provocarea unei altercaţii verbale cu un jucător al echipei adverse”. Bradu Borca joacă în etapa viitoare cu CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, în probabil cel mai important meci al returului în Liga a IV-a.

În celelalte partide ale rundei s-au consemnat rezultatele: CSM Ceahlăul Piatra Neamţ-Steel Man Târgu Neamţ 3-0 (1-0), Cimentul Bicaz-Voinţa Ion Creangă 2-1 (0-0) şi Victoria Horia-Moldova Cordun 1-1 (0-1). În clasament conduce CSM Ceahlăul – 33, urmată de Bradu Borca – 27 şi Cimentul Bicaz – 24.

***** Prima etapă a returului în Liga a V-a (duminică, 1 aprilie) a consemnat o victorie oarecum surprinzătoare a Energiei Pângăraţi pe terenul formaţiei Siretul Doljeşti, scor 2-1 (1-0). ”Am obţinut o victorie uriaşă, nu neapărat prin scor sau adversar, ci mai ales prin faptul că am mers fără cinci titulari şi cu o echipa încropită ad-hoc. Meciul a fost dominat de gazde la posesie, însă ocaziile mari şi golurile au fost realizate de noi”, a declarat Bogdan Radu, antrenor-jucător la formaţia din Pângăraţi.

Alte rezultate: Stejarul Ţibucani-Pinii Tarcău 1-3 (0-1), Bravo Bodeşti-Stejarul Stăniţa 3-1 (2-0), Voinţa Dochia-Viitorul Podoleni 4-0 (2-0), Vulturul Costişa-Voinţa Valea Ursului 2-0 (0-0), Flacăra Brusturi-Ozana Timişeşti 1-1 (1-0) şi Voinţa Bozieni-Moldova II Cordun 4-1 (1-2). Arsenal Văleni a stat.

În clasament conduce Bravo Bodeşti – 43, urmată de Vulturul Costişa – 33 şi Arsenal Văleni – 31.

(M. CONSTANTINESCU, C.T. STURZU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *