Piatra Neamț: Criza financiară și insolvența amenință orașul!

pietricica turism

Nori negri prind să se-adune peste Dragoș Chitic și primăria pietreană, dar mai ales peste oraș. Socotelile financiare par a se încurca rău spre foarte rău. Probabil de la atâta… normalitate în administrație.

Mesagerul de Neamț semnala luna trecută că invitația pentru oferte de refinanțare a datoriei publice locale istorice, pe componenta ce ține de împrumutul acordat de BCR în 2005, intră în prelungiri. E vorba despre 142.777.000 lei, sumă ce va actualizată la data semnării contractului. Primul termen a expirat pe 15 martie. O zi mai târziu a fost lansată o nouă invitație (detalii aici), a cărei dată limită de depunere a ofertelor este luni, 16 aprilie. Până astăzi, conform informațiilor oficiale obținute din primărie, afacerea nu a atras pe nimeni.

În continuare, Dragoș Chitic evită să explice public cât de gravă este situația financiară reală a orașului, măcar prin prisma unui raport oficial (aici) aferent documentației de refinanțare, raport în care este subliniat riscul crizei financiare și a insolvenței. Nu pentru cine a angajat iresponsabil îndatorarea, ci direct a orașului.

În paralel, primăria face economii de unde nu te aștepți. (Sau te aștepți, după caz.) Elaborarea expertizei tehnice pentru ruina fostului Cinematograf Cozla și a Planului Urbanistic Zonal completator pentru zona protejată Curtea Domnească rămân tot în așteptare. La fel și cele două proiecte care au mai fost prezentate și oricum necesită tratare distinctă. O nouă rundă de invitații a fost lansată ieri, 11 aprilie. Propunerile tehnice pot fi depuse până pe 24 ale lunii. Valorile estimate (fără TVA) sunt de 10.663 lei pentru expertiză, respectiv 71.840,33 lei pentru PUZ. Cei care anticipau acest ”succes” afirmă că, la banii puși la bătaie, un expert serios nici nu se dă jos din pat. (Viorel COSMA)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.