Răspunsul oficial pentru protestatarii din Sănătate: “Pot să fie 7000 de greve. Nu sunt bani mai mulți”!

Protestul spontan din 12 aprilie, de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, unde medici, asistentele, infirmierii și alte categorii de angajați au reclamat modul în care au fost calculate salariile, a primit un răspuns direct, la postul public de televiziune, din partea Liei Olguța Vasilescu, ministrului Muncii: “Toată lumea se compară cu medicii acum. Toată lumea vrea să crească la nivelul de salarizare al medicilor. Toată lumea vrea să crească direct pe grila din 2022. Bugetul de stat nu îşi permite aceste creşteri. Dacă ne permiteam aceste creşteri, puneam de la început, nu mai era nicio creştere etapizată. Puneam la toţi cât apare în căsuţa din 2022 şi era reglat, era perfect echilibrat sistemul. Dar este o lege a creşterilor salariale. Anul trecut am avut 22% creşteri în sistemul bugetar, pe medie. Anul acesta, fiind acest transfer al contribuţiilor, este cel mai greu an din punct de vedere al legii salarizării. Dar creşterile vor fi în perioada următoare.

Bugetul de stat îşi permite să crească cu aproximativ 12 miliarde anual. Nu mai mult. Pot să fie 7.000 de greve. Este acelaşi lucru. Nu sunt bani mai mulţi. Singura excepţie pe care am făcut-o a fost pentru medici şi asistente direct în grila din 2022. Şi am mai făcut o excepţie pentru personalul didactic, care are de la 1 martie o creştere de 20%”.

În privința medicilor același ministru a punctat direct: „Sunt doctori care ajung la 22.000 salariu net. Suntem aliniaţi la salariile medicilor din Europa Occidentală. Eu nu mai ştiu ce să mai spun. Cum să fie medicii nemulţumiţi? E o lege a salarizării bună. Eu nu îmi explic. Atunci când au fost scăderi salariale nu au fost proteste, a fost maxim dansul pinguinului. La legea salarizării nu se mai fac corecţii”, a spus ministrul Vasilescu.

Din punctul nostru de vedere, o modalitate sigură de a tranșa lucrurile o reprezintă publicare fluturașilor de salarii, lucru care ar convinge pe toată lumea. Cât câștigă în mod real un medic, o asistentă, o infirmieră, mai ales că se pot publica și comparativ. Noi suntem dispuși să o facem.

(C.I.)

3 comments

 • Ionel acatrinei prisecaruta

  aprilie 13, 2018 at 11:29 am

  O femeie hotarsta.

  Răspuns

 • Ana

  aprilie 13, 2018 at 11:53 am

  CITEZ:
  ”Printre prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se regăsește și o obligație a autorităților și instituțiilor publice de a publica, de două ori pe an, o listă cu toate funcțiile și cu salariile, primele și celelalte sume de bani aferente fiecăreia dintre acestea.

  Primele astfel de liste ar trebui să fie publicate luni, cel târziu, actul stabilind ca date fixe 30 martie și 30 septembrie, în fiecare an. Listele se vor menține publicate pe site-urile instituțiilor respective și la sediul propriu, iar fiecare dintre cei interesați le va putea consulta fără prea mare efort.”

  Răspuns

 • Vasile Alexa

  aprilie 13, 2018 at 2:19 pm

  Zilnic ma intreb si ma revolt de ce Dragnea,Olguta si alti demnitari a statului alesi de*(popor) se,,plang in fata televizoarelor ca tara nu are bani suficienti pentru plata salarilor si pensilor,un lucru total neadevarat,,,toti ne mint cu nerusinare.Dupa mintea lor si ma refer la toate partidele si cei ce se dau mari economisti a neamului justifica ca aceste cresteri se pot face numai daca se creste productivitatea muncii,dar nu propun nimic in acest domeniu pentru ca ori nu cunosc sau au salarii de nabab si fac lectii politice cu nevoiasii.Dupa opinia mea de a iesi din aceasta anarhie o solutie este ca raportul intre salarii sa fie de 1 la 4 astfel ca anvelopa actuala de salarizare va permite ca salariul minim sa fie 2500 la 3000 lei si in acest mod va creste substantial salariul minim ,lucru ce va duce la increderea populatiei in a se angaja. In cadrul raporului se va avea in vedere repartizarea optima a ramurilor de munca ,functie de importanta nationala si sociala,astfel in prima grupa va fi presedintele, ,urmand doctorii ,cercetarea,profesorii,armata,politia,judecatori .,procurori ,etc Se va avea in vedere ca repartitia in raportul 1-4 sa fie un numar egal de salariati.aproximativ 300000 pe fiecare grupa,nu numai in prima grupa si ultima .In acest calcul vor intra toate agentiile statului inclusiv banca nationala si companiile cu capital majoritar de stat cu salariul minim la muncitorii necaificati si maxim 3 la un singur director.SPORURILE DE OCE FEL CA FIE MAXIM 30% SI APROBATE NUMAI DE GUVERN CARE RASPUNDE DE SITUATIA FINANCIARA A TARII,SI NU DE SINDICALISTI SAU ALTE ORGANE BINEVOITOARE.
  Referitor la pensii,aceasta va fi numai pe baza contributivitatii la toti pensionarii inclusiv la militari si celor asimilati,intrucat si la acestia se poate calcula punctul de pensii functie de castigurile realizate in perioada lucrata si sa nu sa se spuna ca acestia nu au contribuit,dar statul a platit contributile cum sa platit la toti salariatii inainte de 89.Se cunoaste situatia ca cei ce au avut salar mare va avea si o pensie mare si de ce este nevoie anumite grupuri ce au legea si catusele sasolicite pansi ispeciale stiind ca la pensie nu mai au aceleasi cheltuieli ca in perioada de munca,de ce aceste grupuri sa fie considerati supraoameni dupa 89,stiind ca inainte aveau un salariu mai mic ca un inginer si nu aveau pensii speciale.Daca pentru a se aplica aceste masuri trebuie schimbata constitutia sa se faca un referemdum si sa se modifice constitutia.Pentru acest lucru esential trebuie modificata constitutia si nu abatuta atentia celor cu putina pregatire ce sant manipulati de catre pseudo crestini pentru un lucru derizoriu privind relatia barbat femee,problema in care trebuie lasata libertatea fiecarei persoane dupa gradul sau de pregatire.. Consider ca aceste drepturi au fost acordate din vina parlamentarilor alesi de noi ce nu au coloana vertebrala dreapta si cand li se arata pisica voteaza ori ce cu ambele miini.si in picioare cu urale
  Acestia ne sant conducatorii aceasta ne este tara,din vremuri stravechi incepind cu conducerea romana,turca,fanariota comunista, ca am fost un popor umil cu mici exceptii si nu se prefgureaza un alt viitor pentru cei sarmani,.AMIN

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *