Salarii duble pentru medicii de la Spitalul Târgu-Neamţ

Începând cu data de 1 martie, medicii şi asistenţii medicali de la Spitalul „Sf. Dimitrie” din Târgu-Neamţ au salariile majorate. Luni, 16 aprilie, medicii şi asistenţii din spitalul Târgu-Neamţ şi-au primit retribuţiile.

“Prin Legea 153 apărută în octombrie 2017 s-au hotărât noile grile de salarizare, ce vor intra în vigoare pentru medici şi asistenţi cu data de 1 martie 2018. Regulamentul de sporuri care a apărut pe data de 29 martie a hotărât şi cuantumul acestor sporuri. Majoritatea acestor sporuri sunt uşor diminuate faţă de nivelul anterior, dar printr-o reglementare a Guvernului nivelul tuturor sporurilor dintr-o unitate medicală trebuie să ajungă la maxim 30% din cheltuielile de personal ale ordonatorilor principali de credite. Ca să reuşim să ne încadrăm la acest procent nivelul sporurilor va fi cel minim din grila de sporuri, altfel nu reuşim să ne încadrăm în acest procent de 30%. Pentru medici şi asistenţi, chiar şi la nivelul minim al sporurilor avem o creştere salarială de 75% la salariul de bază, care va fi susţinută şi de nivelul sporurilor, chiar dacă e la nivel minim. Pentru personalul de îngrijire, şi aici mă refer îngrijitori, infirmiere şi brancardieri salariile din păcate vor fi uşor diminuate sau menţinute la acelaşi nivel. Problema apare doar la TBC în Policlinică, unde sporul înainte era de 100%, acum este de doar 85%, iar la infirmiere nescăzând salariul le vor scădea sporul cu 15%. În restul secţiilor am făcut tot posibilul ca salariile să nu fie diminuate sub nicio formă şi să fie menţinute la nivelul actual, urmând ca pe viitor în conformitate cu Legea 153 salariile să crească anual cu aproximativ 20%, pentru infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri personal la care acum nu au crescut salariile. Acum, pe 15 aprilie salariile se vor da la nivelul anului 2022 conform Legii 153 şi cu sporurile aferente, dar la nivelul minim. Şefii de secţie, în funcţie de gradul profesional şi de vechime ajung la salariile maximale, şi în plus au şi sporurile de şefi de secţie care s-au modificat şi sunt de 5%”, ne-a declarat dr. Florin Apostoae, managerul spitalului din Târgu-Neamţ.

“Sunt bucuros pentru aceste creşteri salariale, dar în acelaşi timp medicii şi asistenţii medicali trebuie să acorde pacienţilor o mai mare atenţie, iar noi, administraţia publică trebuie să facem tot posibilul să asigurăm şi condiţiile necesare pentru pacienţi, începând de la cazare, până la asigurarea aparaturii medicale şi a medicamentelor. Unul din punctele din programul de guvernare a fost şi creşterea salarială a medicilor şi asistenţilor medicali”, ne-a spus şi primarul Daniel Harpa.

De exemplu, şeful unei secţii, care a primit luna trecută un salariu net de 5.288 lei net, astăzi, pe 16 aprilie a primit 11.471 lei net. De altfel, în calitate de manager al spitalului, dr. Florin Apostoae va primi pe 15 aprilie un salariu de 8.500 lei, faţă de luna trecută când a primit doar 5.172 lei net. Acesta va primi tot pe 15 aprilie şi un salariu ca medic primar la Compartimentul de Primiri Urgenţe de 6.740 lei net. Şeful Secţiei de Chirurgie va primi luna aceasta un salariu de 10.967 lei net, faţă de luna trecută când a primit 4.801 lei net. Un asistent medical şef la Secţia de Interne va primi luna aceasta 3.574 lei net, faţă de 2.300 lei net, cât a primit luna trecută.

“Suntem mulţumiţi şi considerăm că aceste salarii sunt o apreciere a efortului şi responsabilităţii pe care o avem în actul medical. Însă, trebuie să se mărească salariile şi la infirmiere, brancardieri, îngrijitoare sau registratori medicali, pentru că un medic nu-şi poate face treaba bine fără echipă. Iar din această echipă fac parte şi personalul de care v-am pomenit mai sus”, ne-a spus dr. Tudorel Axinia, şeful Secţiei de Medicină Internă.

“Eu sunt mulţumită. La început, când m-am angajat aici la spital, luam un salariu de 6 milioane lei vechi în mână. Acum câştig 40 de milioane de lei pe lună”, ne spune şi o asistentă de la Medicină Internă.

Unii dintre medicii şi asistenţii medicali din spital sunt sceptici în privinţa acestor majorări salariale, motivând că nu pot fi susţinute financiar mult timp. (C.T. STURZU)

One comment

  • Constantin Andrei

    aprilie 17, 2018 at 12:39 pm

    Le-au mărit salariile….orcum șpagă tot or să ia…

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *