Acasă Actual Afacere pentru Urban: 57 de castani tăiați, 30.000 de lei cheltuiți

Afacere pentru Urban: 57 de castani tăiați, 30.000 de lei cheltuiți

Tăierea castanilor de pe străzile Ștefan cel Mare, Republicii și Eroilor din Piatra Neamț nu va fi deloc ieftină pentru municipalitate, dacă ne referim doar la bani, nu și la prejudiciul de imagine, plus contrele olfactiv-dendrologice cu președintele Consiliului Județean.

Hotărârea de a tăia a cei 57 de copaci că a fost luată în urma unui studiu realizat, la cererea Primăriei, de către specialiștii de la Direcția Silvică și a avut la bază producerea unor ipotetice accidente din cauza condițiilor meteo nefavorabile având în vedere starea castanilor – găunoși pe dinăuntru, foarte înalți și cu crengi care s-ar fi putut rupe la cea mai mică adiere de vânt. Costul autorizației de tăiere emisă de Romsilva a fost de 700 de lei și a fost achitat de către primăria Piatra Neamț. Mai departe, comanda a fost plasată către CMI Urban Piatra Neamț, societate care se ocupă de întreținerea și amenajarea spațiilor verzi din oraș. Pentru tăierea celor 57 de arbori societatea în insolvență va încasa, conform prețurilor aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, nu mai puțin de 448,52 lei per bucată, prețul neincluzând TVA. Tariful este pentru un arbore cu dimensiuni între 61 cm și 100 cm în diametru, iar marea majoritate a respectivilor castani au chiar mai mult de 100 de cm în diametru.

Cât privește înlocuirea castanilor tăiați cu alți arbori din specia Platan, aceasta se va face treptat. Potrivit unui comunicat emis de Primăria Piatra Neamț “acest schimb se va realiza treptat (în aproximativ 7 ani), iar specia de platan (Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: bolile sunt cu o frecvenţă mai redusă, au o rezistenţă mare la poluare, ritmul de creştere este mare, înrădăcinarea puternică, aspect decorativ, adaptarea speciei la condițiile climatice actuale și nu în ultimul rând experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra Neamț- zona Miorița. De asemenea, talia şi suprafaţa foliară a platanilor sunt aproximativ aceleași cu ale castanilor”.

Achiziționarea primului lot de platani se va face prin licitație publică. Evident că și aici vor exista costuri, rămâne de văzut cât va costa plantarea, dacă va fi făcută de cei de la Urban.

(E.C.)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here