A început procesul mafiei licitațiilor, printre inculpați și un executor din Neamț

pietricica turism

În ziua de 17 mai, la Curtea de Apel Bacău a fost primul termen de judecată într-un dosar care are 118 părți, din care 37 sunt inculpați. Dosarul este urmarea unei anchete a DIICOT Bacău din anul 2016, când a fost destructurat un grup organizat, din care făceau parte și executori judecătorești. Gruparea ar fi activat, cu succes, în perioada 2014-2016, când există acuzația că deturnat licitaţiile publice organizate de birourile executorilor judecătoreşti, în scopul adjudecării la preţuri minime a unor imobile. Anchetatorii au stabilit că rolurile cheie le-au avut executorul Nicu Gherasim și avocatul Petrică Irinel Dumea, cei care au găsit artificii ”care să dea o tentă de legalitate actelor de deturnare a licitaţiilor publice“, după cum se afirmă în comunicatul DIICOT de la acea vreme.

Gruparea a prins contur după ce criza finanaciară a dus la incapacitate de plată mulți oameni care aveau credite în perioada 2008-2010.

În aceste împrejurări, încă din anul 2010, persoane de pe raza municipiul Bacău cu experienţă în domeniul imobiliar  au început să participe la majoritatea licitaţiilor publice organizate, dezvoltând relaţii apropiate care au condus în timp prin modalitatea de acţiune la formarea unei grupări infracţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice”, se arată în comunicatul DIICOT. ”Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au avut în perioada 2014-2016 modalităţi de acţiune diferite, în funcţie de interesul unuia dintre membrii grupului, şi în special al liderilor de a achiziţiona un imobil şi de prezenţa unor persoane de bună credinţă la licitaţiile publice. S-a stabilit faptul că în situaţia în care imobilul aflat în procedura de executare silită prezenta interes pentru gruparea infracţională, membrii acesteia, participanţi la licitaţia publică, fie ajungeau la o înţelegere cu privire la preţul de adjudecare al imobilului dacă nu se prezentau alte persoane interesate, fie încercau să corupă persoanele de bună credinţă prezente pentru a se retrage de la licitaţie, adjudecând imobilul în baza înţelegerii anterioare”.

Pe lista lungă a inculpaților figurează și persoane din Neamț, printre care executorul judecătoresc  Vasilică Silviu Rogojan. (V.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.