Acasă Actual Chirurgia romașcană în expoziție

Chirurgia romașcană în expoziție

În perioada 16 mai – 1 septembrie, la Muzeul de Istorie Roman (Casa Fălcoianu) va funcționa o expoziție temporară de iatroistorie, cu tema ”Evoluția chirurgiei la Roman în timp de pace și război”. Dedicată Centenarului Marii Uniri, expoziția se bazează pe colecția de iatroistorie a muzeului, colecție începută de regretatul medic Epifanie Cozărăscu.

Sunt expuse instrumente chirurgicale, documente cu specific medical, fotografii, carte veche, corespondență, dar și formularistică de spital (bilete de internare, buletine de analize, foi de observații, etc.).

Cea mai veche dintre cărțile expuse este ”Momente de chirurgie militară și campanii”, de  D.J. Larrey, vol. II, Paris, editura J.H. Stone, 1812.

Expoziția prezintă un traseu cronologic al chirurgiei de la Roman, începând cu medicul italian (devenit român apoi) Vafrino Marini, urmat de medicii Constantin Mârzescu, Nicolaie Fălcoianu, Victor Panaitescu și Cristea Socor.

Sunt ilustrate evenimentele importante din viața țării, care au marcat și viața Romanului; primul și al doilea război mondial în special solicitând eforturi deosebite din partea slujitorilor medicinei, a chirurgiei mai ales. Asta în condițiile în care, în Primul Război Mondial, de exemplu, la Roman au funcționat nu mai puțin de opt spitale militare, cinci românești și câte unul al misiunilor medicale franceză, engleză și americană. În Spitalul Precista, care primise în război indicativul Z.I. 242, opera atunci medicul Constantin Mârzescu. Atât militari răniți care erau aduși de pe front, cât și pacienți civili. Regina Maria a vizitat spitalele romașcane și a apreciat la superlativ activitatea medicilor romașcani.

Deschiderea acestei expoziții cu o zi înainte de deschiderea lucrărilor Conferințelor naționale de Istoria Medicinei și Istoria Farmaciei la Roman a vizat realizarea unui eveniment împlinit, fiindcă toți participanții la conferințe (sunt anunțați peste 120 de persoane, medici, farmaciști, istorici) vor putea vizita expoziția, sâmbătă, 19 mai. (D.A.)

FOTOGALERIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here