Liberalii la aniversare: un șpriț, un tricolor, o coroniță și multe mesaje

pietricica turism

143 de ani de când Brătienii, Rosetti, Kogălniceanu et Comp. au pus bazele Partidului Național Liberal au fost sărbătoriți ieri de distinșii lor urmași politici din județul Neamț. La ceas aniversar, liberalii din județ au celebrat care cum s-a priceput și s-a putut.

La Târgu Neamț, membrii BPL, ai organizațiilor de tineret, femei și pensionari s-au reunit într-un local și au marcat aniversarea cu un spriț ideologic de struguri, bine asezonat cu bucate tradiționale și planuri pentru alegerile de anul viitor și, mai ales, cele din 2020. S-au remarcat între participanți consilierul local Andrei Aciocârlănoae, preşedintele organizaţiei târgnemțene, consilierii locali Maria Vrînceanu, Traian Humulescu, Daniel Cozma, fostul consilier Daniel Turluianu, precum și consilierul judeţean Aurel Aciocârlănoae. ”Sunt onorat şi sunt bucuros că fac parte din marea familie liberală. Astăzi, se împlinesc 143 de ani de la fondarea Partidului Naţional Liberal în România, de către mari istorici şi români liberali, cum ar fi Brătienii sau Kogălniceanu. Trebuie să le purtăm recunoştinţă şi să ne mândrim. Avem obligaţia să ducem mai departe valorile liberalismului. Am considerat să ne întâlnim cu colegii din Biroul Politic Local, din organizaţia de tineret, femei şi de pensionari, pentru a sărbători această zi. Ne aflăm în anul Centenarului şi îmi doresc ca alegerile care vor veni să ne unească sufleteşte pe toţi românii, nu numai pe liberali, şi să avem curajul să alegem binele nostru. Să alegem dezvoltarea şi unitatea”, a spus Andrei Aciocârlănoae, preşedintele PNL Târgu Neamţ.

Îmi doresc o reinventare a PNL-ului la Târgu Neamţ, cu oameni tineri care pot dovedi în 2020 că politica se poate face şi altfel, nu numai prin promisiuni şi prin a acapara cu forţa membri ai altor partide. PNL arată că există la Târgu Neamţ, chiar dacă am fost un pic mai timizi, de multe ori. Sunt sigur că PNL Târgu Neamţ, încet, dar sigur, va urca, astfel încât, în 2020, să fim acolo unde ne este locul. Sus!”, a spus şi consilierul Daniel Cozma.

La Piatra Neamț, președintele organizației municipale, primarul Dragoș Chitic, și-a luat alături niște consilieri locali și colegi pe linie politică și, împreună, s-au dus la statuia lui Mihail Kogălniceanu, din fața Muzeului de Istorie, unde au plasat strategic o panglică tricoloră și o coroniță de flori. Și, evident, s-au pozat, pentru posteritate și Facebook.

La Roman, în prezența unor colegi de la județ și de la Piatra, liberalii au aniversat cei 143 de ani la bustul liberalului Manolescu-Strunga, cel care a donat banii și terenul pentru construirea palatului administrativ din municipul Roman. S-au remarcat între participanți deputatul Laurențiu Leoreanu, primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga, consilieri județeni și primarii liberali din localitățile apropiate.

Ne mândrim că facem parte dintr-un partid care a avut lideri cu viziune, precum I.C. Brătianu, M. Kogălniceanu, Ion Ghica, G. Vernescu, A.G. Golescu. Și astăzi ne luptăm pentru o Românie democrată, modernă și prosperă! La mulți ani, PNL, la mulți ani, liberali!”, este mesajul PNL Roman.

Filiala PNL Neamț nu s-a dat peste cap în a marca momentul festiv, ci s-a rezumat în a promova acțiunile celor de la Târgu Neamț și de la Roman, în vreme ce președintele organizației județene, deputatul Mugur Cozmanciuc, a preferat să-și transmită urările (și mesajul) via aceeași rețea Facebook.

La mulți ani, PNL! La mulți ani, liberali. La mulți ani pentru toți cei care simt valorile liberale!”, a scris Mugur Cozmanciuc. ”Gândirea politică a umanităţii se leagă de însăşi gândirea liberală. Respectul pentru individ, ca element central al gândirii liberale, diversitate, dialog şi toleranţă, egalitate de şanse şi valori naţionale, sunt vectorii care au reclădit România sub auspiciile principiului „Prin noi înşine”. Cele mai mari reuşite ale României moderne se leagă de activitatea politică a Partidului Naţional Liberal. Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Constituţia din 1923 sunt câteva din evenimentele sublime ale istoriei noastre în care PNL a reprezentat forţa politică motrice care a modernizat statul român şi cu ajutorul căreia România s-a desăvârşit ca stat. Provocările pe care le trăiește România și Partidul Național Liberal în vremurile actuale se ridică la valoarea istoriei acestui mare partid.
Împreună, uniți de aceleași principii, valori și obiective, putem defini un viitor care să marcheze pozitiv evoluția României și a PNL”, a completat deputatul.

Pentru a da greutate celor transmise, Mugur Cozmanciuc a apelat și la o ilustrație cu rezonanță sentimental-politică.

Urări de mulți ani au făcut și ceilalți liberali cunoscuți și recunoscuți, între care singurul senator PNL de Neamț, Eugen Țapu-Nazare, care, pentru a-și dovedi crezul politic, a apelat la clasici și a citat din Ion I.C. Brătianu: ”«Partidul Naţional Liberal nu s-a născut ca o formaţiune spontanee şi teoretică, el nu e concepţiunea unor savanţi doctrinari. PNL a răsărit ca expresiunea unor nevoi mari şi reale a statului şi neamului nostru. El s-a făcut rând pe rând organul de execuţie al necesităţilor vitale ale României şi prima nevoie la care a trebuit să răspundă, care pe toate le precede şi rezumă, de la care şi’a luat numele de naţional-liberal, a fost nevoia de a asigura existenţa naţională a românilor.» Cred că mai simplu și complet nu se poate spune altceva. La mulți ani, liberali! La mulți ani, Partidului Național Liberal! Să dea Domnul ani buni pentru România!”.

Ce a lipsit din toată aniversarea liberalilor? Mesajele din partea celorlalți actori cu care își împart scena politică. Sigur, asta nu miră pe nimeni. La cum este politica în România contemporană, surprinzător ar fi fost ca, într-adevăr, cineva de la vreun alt partid să fi făcut un gest de curtoazie și să le spună ceva de bine peneliștilor. (D.O., C.T.S.)

2 COMENTARII

  1. pt a fi ceea ce i-si doresc ,liberalii nemteni,si nu numai,trebuie sa faca cat mai putine compromisuri,colaborari ,,amicale”cu psd-ul(cum din pacate se intampla),sa aiba un program de guvernare pragmatic si nu unul fantezist,sa promoveze oameni valorosi (lucru care nu se intampla,criteriul principal de promovare este cel financiar si al loialitatii) si sa-si rezolve problemele interne in spatele usilor inchise,nu in public si deloc in ultimul rand ,renuntarea la unele persoane cu state vechi in partid ,cu imagine proasta:altfel pnl neamt va sta mult si bine in opozitie asteptand caderea psd ,cand va veni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.