Primarul Micu a primit două mandate simultan

pietricica turism

Prin Hotărârea nr. 97 din 27.04.2018 Consiliul local Roman l-a mandatat pe primarul Micu să întreprindă demersurile pentru aderarea municipiului Roman la A.D.I. ARSACIS Iași. Efectiv, hotărârea i-a încredințat două mandate domnului Lucian Micu, primul pentru inițierea procedurilor de negociere a retragerii  Romanului  din A.D.I. AQUA  NEAMȚ și încetarea contractului de delegarea a gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare către Compania Judeţeană APA SERV S.A. Neamţ și al doilea pentru inițierea procedurilor de negociere a aderării municipiului Roman la A.D.I. ARSACIS Iași și delegarea  gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare către S.C. APAVITAL S.A. Iași.

Este de remarcat faptul că, de data aceasta, în redactarea hotărârii s-a dat dovadă de rațiune și logică, dar mai ales de faptul că s-a avut în vedere  să primeze legalitatea în demersurile respective.

Astfel Art.3. prevede: „(1) Mandatul acordat vizează inițierea negocierilor prin care se vor stabili condițiile retragerii și respectiv, ale aderării la o alta asociație, costurile acestui demers, oferta noului operator și o analiza a beneficiilor și costurilor pentru municipiul Roman. Toate aceste aspecte vor fi consemnate într-un raport care va fi prezentat Consiliului Local Roman.

(2) Mandatul nu include dreptul de a formula cererea de retragere din A.D.I. AQUA NEAMȚ sau de asociere la A.D.I. ARSACIS Iași, acest aspect urmând a fi supus aprobării după întocmirea și prezentarea raportului prevăzut la alineatul 1.

E de-a dreptul lăudabil că nu s-a dat dreptul primarului să facă cererea de retragere sau cea de înscriere discreționar.

Domnul primar însă și-a abordat mandatele poate puțin prea abrupt:

Eu, imediat după ce am primit mandatul de la Consiliul local, de săptămâna trecută deja, am trimis adrese atât către ApaServ, cât și către ADI AQVA Neamț pentru a ne comunica condițiile în care putem părăsi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Neamț, a declarat domnul Lucian Micu. Pe de altă parte, am trimis o solicitare scrisă către ARSACIS și respectiv către ApaVital pentru a ne transmite condițiile în care putem fi primiți în Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi. Le-am dat fiecărora  un termen de 15 zile pentru a-mi remite răspunsurile lor”.

Nu se poate spune că 15 zile este un interval de timp scurt, dar se poate spune că, de regulă, nu se dau termene imperative în debutul unor negocieri.

Și dacă totuși se întâmplă așa, asta dă de înțeles – pe de o parte – că se dorește urgentarea negocierilor, iar – pe de altă parte – se afirmă, discret, ”cine e șeful”.

Romașcanii pot fi mândri de atitudinea decis-bătăioasă a primarului lor. Asta până când ApaServ va face public costul retragerii Romanului din ADI AQUA Neamț…

Cost în legătură cu care ziarul nostru a făcut o solicitare către primăria Roman pe Legea nr.  544 din 2001, privind Liberul Acces la Informațiile de Interes Public, în data de 5 aprilie,  la care încă nu a primit răspuns.

(D. A.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.