Acasă Actual Deputatul Neculai Iftimie propune închisoare pentru prostituate, cerșetori și scandalagii

Deputatul Neculai Iftimie propune închisoare pentru prostituate, cerșetori și scandalagii

La sesizarea unor primari din județul Neamț, care consumă inutil resurse pentru recuperarea banilor din amenzi neplătite, deputatul Neculai Iftimie a inițiat un proiect de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 2/200, în sensul ca persoanele care nu plătesc în termen 90 de zile să presteze muncă în folosul comunităţii. Dacă nu-și îndeplinesc această obligație, însă, deputatul propune să fie trimise la închisoare. Proiectul a fost înregistrat la Senat și urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

La nivel național, plata amenzilor se situează la 22,7%, deci nici măcar un sfert, iar majoritatea celor achitate sunt sancțiuni la regimul rutier”, a declarat deputatul Neculai Iftimie. ”Propunerea mea vizează prostituția, care a ajuns deja un flagel, cerșetoria – devenită agresivă în ultima vreme și contravențiile la Legea 61 din 1991, privind liniștea și ordinea publică. Sunt, peste tot în țară, persoane care, în câțiva ani, au adunat amenzi neplătite în cuantum considerabil și nu li se întâmplă nimic. Scopul unei acțiuni coercitive nu este atins, lucrurile se întâmplă în continuare la fel și, atunci, amenda nu mai contează pentru contravenient. În schimb, împovărează personalul din primării, care trebuie să facă verificări în teren și să stabilească dacă există posibilități de executare. Și, de cele mai multe ori, nici așa nu se rezolvă, pentru că nu există bunuri pe numele contravenientului. Prin modificările propuse, m-am gândit la două lucruri. În primul rând, creșterea fermității și, în al doilea rând, deblocarea primăriilor. Iar efectul cel mai bun este, zic eu, că amenda capătă greutate, pentru că acel contravenient nu are de ales și, dacă nu iese la muncă, ajunge la închisoare. Eu zic că este o propunere bună, probabil vor fi amendamente, dar, în principiu, cred că va trece”.

* Modificarea propusă

Potrivit proiectului depus de deputatul Iftimie, articolul 39 din OG 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, ar urma să aibă următorul conținut:

”(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi în următoarele 60 de zile nu şi-a manifestat intenţia de achitare a contravenţiei, prin plăţi parţiale şi/sau plăţi eşalonate, cu acordul primarului, în calitatea sa de ordonator de credite, organele de urmărire din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se vor adresa instanţei din circumpscripţia în care contravenientul are domiciliul stabil, în vederea înlocuirii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în regim strict de supraveghere de către poliţia locală.

(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.

(4) În cazul neprezentării contravenientului la primăria unităţii administrativ-teritoriale, unde îşi are domiciliul stabil, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, primarul se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea, în vederea transformării pedepsei cu închisoarea”.

În expunerea de motive, deputatul susţine că primele efecte ale modificărilor ar fi reducerea cheltuielilor cu urmărirea şi executarea silită a contravenienţilor, dar și a cheltuielilor cu întocmirea dosarelor de insolvabilitate şi a cheltuielilor cu evidenţa specială a acestor dosare. În plus, banii din amenzi ar ajunge în bugetele locale, iar cei care nu vor achita amenzile, dar vor presta muncă în folosul comunității, vor aduce un alt tip de câștig primăriilor. Astfel, printr-o simplă modificare legislativă, s-ar rezolva problema amenzilor care, de ani de zile, în loc să producă beneficii și să aibă efectul scontat, generează doar costuri la nivelul comunităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here