EXCLUSIV Andrei Năstase: ”Decizia este o crimă împotriva poporului!”

• interviu cu primarul ales, dar nevalidat al Chișinăului

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, din Republica Moldova, a câştigat al doilea tur al alegerilor din Chişinău, având 12.644 de voturi în fața principalului competitor, socialistul Ion Ceban. La două săptămâni după alegerile pentru Primăria Chişinău, în marțea de 19 iunie, Judecătoria de aici a decis să nu valideze rezultatul scrutinului. Mai ales că Partidul Socialist a cerut instanţei să declare nule alegerile din 3 iunie, argumentând că liderul PDA ar fi organizat acţiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur.

Așa se face că Andrei Năstase este primarul ales, dar nevalidat, deci nu-și poate prelua atribuțiile, chiar dacă a câștigat alegerile din 3 iunie.

Se face imediat o lună de la acel moment. Și sunt zile la rând de când, la Chișinău, mii de moldoveni protestează împotriva anulării scrutinului. În acest context vine interviul cu Andrei Năstase, acordat în exclusivitate Mesagerului de Neamț.

– Cine credeti că stă în spatele acțiunii de invalidare a alegerilor?

În spatele acestei fărădelegi stă, exclusiv, Plahotniuc. Este o decizie de uzurpare directă a puterii de stat. Pentru acest individ, victoria unui candidat al forțelor democratice, antioligarhice și pro-europene, la alegeri, înseamnă începutul sfârșitului politic al acestui regim. Anume din acest considerent, Plahotniuc, oligarhul de sorginte comunistă și mafiotă, coordonatorul guvernarii hibrid PD-PSRM, a decis să recurgă la dictatură și la anularea abuzivă a votului cetățenilor. Decizia ilegală, comandată politic, care reprezintă, de fapt, o crimă împotriva poporului Republicii Moldova, va arunca țara noastră în haos și într-o izolare internațională fără precedent. Totuși, în acest moment, totul depinde doar de noi, de cetățenii Republicii Moldova.

– Sunteti acuzat că ați făcut campanie în ziua votului…

Este o invenție nesimțită a justiției docile a lui Plahotniuc! Așa zisa motivare a Judecătoriei Centru și a Curții de Apel vor rămâne în istoria Republicii Moldova ca o pagină rușinoasă în lista lungă a abuzurilor comise de justiția lui Plahotniuc împotriva propriului popor. Toată campania electorală pe care am desfășurat-o s-a înscris întocmai în limitele admisibile ale legislației electorale. Acest lucru este confirmat și de experții independenți din societatea civilă, de autoritățile electorale și de observatorii internaționali. Iar ceea ce au scris, în hotărârile instanțelor, juriștii incompetenți și ilari de la sediul partidului lui Plahotniuc îi descalifică, pur și simplu. Trebuie să ai probleme grave de discernământ să scrii într-o decizie de judecată că a chema oamenii la vot fără a le indica pentru cine să voteze e agitație electorală! Poate nu este etic, dar indivizii aceștia trebuie să meargă urgent la un psihiatru!

* ”Este o lovitură de stat de tip mafiot”

– Pe timpul campaniei, vi s-a sugerat să renunțați la candidatură?

În timpul campaniei electorale, am fost supus unui linșaj mediatic fără precedent, atât din partea lui Plahotniuc, cât și a presei socialiste. Au fost atacuri mediatice concertate, venite de la pupitrul de comandă a echipei de PR a lui Plahotniuc. Regimul era convins că ne poate opri prin manipularea și intoxicarea din campania electorală. În momentul în care, însă, s-au văzut rezultatele din primul și al doilea tur, Plahotniuc a decis să recurgă la uzurparea puterii în stat. Calificăm aceste acțiuni ca o adevărată lovitură de stat de tip mafiot, îndreptată împotriva cetățenilor.

– Ați primit sprijin din România în perioada campaniei?

În toată activitatea mea civică și politică, am beneficiat de expertiză românească foarte valoroasă în materie de management urban. Am efectuat vizite în mari orașe din România, în care am analizat factorii care au contribuit la dezvoltarea performantă a acelor orașe. De asemenea, am discutat cu experți din diferite sectoare, în materie de administrare urbană. Comunicarea noastră s-a desfășurat atât cu reprezentanții mediului academic, societății civile din România, cât și din alte state europene. Din toate punctele de vedere, legislația națională a fost respectată, fapt recunoscut deja de justiția moldovenească, prin hotărâre definitivă și irevocabilă.

– Ce va urma, la ce vă așteptați?

Sunt convins că Plahotniuc vrea să folosească această situație pentru a instaura o dictatură feroce de tip mafiot. Există doi factori care îl pot împiedica să reușească în acest demers dement. Primul factor este rezistența internă a cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv cu ajutorul confraților noștri din Diaspora. Iar al doilea factor este presiunea partenerilor externi, atât din partea statelor membre a Uniunii Europene și instituțiilor europene, cât și din partea partenerilor americani.

– Ce veți face dacă alegerile vor fi invalidate?

Vom utiliza toate căile legale pentru a obține validarea alegerilor. În același timp, vom recurge la proteste de amploare, pentru a forța acest regim să nu meargă împotriva propriului popor. Și, cu această ocazie, aș vrea să vă anunț că suntem deciși să luptăm până la victoria finală.

* ”Plahotniuc va avea soarta lui Ceauşescu”

– Există, în acest moment, riscul izbucnirii unui conflict în Republica Moldova, făcând abstracție de Transnistria?

Deși Plahotniuc este în stare de orice pentru a se menține la putere, sper că cel puțin partenerii externi nu-i vor permite să recurgă la violență. Iar dacă va îndrăzni să aplice forța împotriva oamenilor, atunci cu siguranță va avea soarta lui Ceaușescu și a altor dictatori sângeroși.

– De ce credeți că pentru Republica Moldova este bună calea pro-europeană?

Pentru că e vorba de valori. Pentru că e vorba de civilizație. Pentru că această cale este spre legalitate, prosperitate, bunăstare. Considerăm că integrarea europeană reprezintă unul din cele mai eficiente mesanisme ale democratizării și modernizării Republicii Moldova. Pornind de la acest deziderat, considerăm că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană trebuie să se dezvolte la un nivel mult mai avansat. Uniunea Europeană reprezintă, pentru mișcarea noastră politică, nu doar un spațiu al prosperității, al liberei circulații, al progresului, ci, în primul rând, un spațiu comun al valorilor. Din acest motiv, considerăm criteriile de la Copenhaga, privind aderarea la UE, fundamente care ghidează demersul nostru politic. Aici ne referim, în primul rând, la existența unor instituţii stabile, care ar fi garant al democraţiei, supremaţiei legii, drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor.

* ”Mă aştept chiar să-mi fie pusă viaţa în pericol”

– Vă temeți pentru viaţa dumneavoastră?

Din momentul în care m-am implicat în lupta împotriva acestui regim mafiot condus de Plahotniuc, mă aștept la orice. Cu toate astea, indiferent de riscuri voi lupta până la capăt. Mă aştept să mi se întâmple orice, chiar să-mi fie pusă în pericol viaţa.

– Luați în calcul și o candidatură la viitoarele alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova?

Este prematur să discutăm la acest subiect. Din câte putem vedea, Plahotniuc a decis să distrugă cea mai importantă instituție a unei democrații – votul cetățenilor. Din acest considerent, avem obligația să apărăm, cu toată determinarea, dreptul cetățenilor de a-și decide soarta prin exprimarea propriei voințe politice. Apoi le discutăm și pe celelalte.

– Cum vedeți relația României cu Republica Moldova peste 5 sau 10 ani?

În ceea ce privește relațiile cu România, noi, cei din Platforma DA, suntem prietenii și partenerii României. În programul politic al partidului, în ceea ce privește prioritățile de politică externă, România reprezintă pentru noi un partener strategic și cel mai bun avocat al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În momentul când vom ajunge la guvernare, relațiile moldo-române nu vor avea de suferit în niciun fel. Ba mai mult, lucrurile bune care există la momentul de față în relațiile dintre cele două state, vor rămâne neschimbate. În schimb, vom consolida relațiile bilaterale, aprofundând colaborarea noastră strategică în toate domeniile sociale, politice, economice și culturale.

Ciprian Traian STURZU

FOTO: tv8.md

P.S.: Între timp, în cele câteva zile de la realizarea acestui interviu, instanţa supremă din Republica Moldova a menţinut decizia de anulare a scrutinului din Chişinău. Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a dispus, luni seară, 25 iunie, menţinerea deciziei Judecătoriei Chişinău şi a Curţii de Apel, prin care a fost anulat scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Năstase. În acest context, Chişinăul va fi condus de un primar interimar, până la organizarea unui nou scrutin local, în 2019.

Astăzi a fost ucisă democraţia”, a afirmat Andrei Năstase, după anunţarea deciziei.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *