EXERCIȚIU ISU: Incendiu la Mănăstirea Văratec, extins în pădure

pietricica turism

Astăzi, 18 iulie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, în cooperare cu alte instituții, a desfășurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, simulând producerea unui incendiu la Mănăstirea Varatec, cu extindere la fondul forestier al Ocolului Silvic Bisericesc Neamț și Ocolul Silvic Târgu Neamţ.

Potrivit scenariului, «De la Administraţia Naţională de Meteorologie, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a fost primită avertizarea „COD PORTOCALIU” care comunică faptul că va urma o perioadă de secetă, care a început la sfârşitul lunii şi se va accentua, temperaturile vor creşte şi vor ajunge la 38-40°C până la sfârşitul lunii iulie, afectând majoritatea zonelor din ţară, cele mai afectate fiind cele din zona Moldovei. Prefectul judeţului a dispus convocarea în şedinţă extraordinară a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, pentru analiza situaţiei şi dispunerea măsurilor care se impun în asigurarea necesarului de apă populaţiei şi prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi în special a celor de la fondul forestier, culturi agricole şi vegetaţie uscată. A fost adoptat prin hotărâre un plan de măsuri care a fost adus la cunoştinţa comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, Direcţiei Agricole Neamţ şi Direcţiei Silvice pentru punere imediată in aplicare.
Pentru prevenirea producerii incendiilor la vegetaţia uscată şi fondul forestier au fost dispuse următoarele măsuri: interzicerea utilizării focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată şi a pădurilor; interzicerea aprinderii focului precum şi arderea vegetaţiei uscate în aproprierea terenurilor cu vegetaţie forestieră, a lanurilor, a depozitelor cu materiale combustibile (furaje); amenajarea depozitelor de furaje şi masă lemnoasă cu respectarea strictă a regulilor PSI; organizarea de patrule şi intensificarea activităţii acestora pe raza localităţilor în zonele cu risc la incendiu (păduri, depozite, suprafeţe agricole, etc.); avertizarea operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în zone împădurite sau în imediata apropiere a acestora asupra necesităţii întăririi măsurilor PSI şi asigurării permanente a rezervelor de apă pentru stingere; interzicerea operaţiunilor de reparare şi de alimentare a maşinilor şi utilajelor de exploatare forestieră/ agricole în lanuri şi apropierea depozitelor de furaje şi a terenurilor cu vegetaţie forestieră».

Ca situație operativă specială, ”la ora 11, prin sistemul B.R.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul unităţii primeşte un anunţ de la un turist, aflat în imediata apropiere a Mănăstirii Varatec, despre faptul că, în zona Palatului Arhieresc, s-a produs un incendiu care s-a propagat cu repeziciune la întreaga construcție. Numărul apelurilor de urgenţă crește, numeroase persoane observând fumul negru care se ridică din zona Palatului Arhieresc. Din informaţiile primite,  5 persoane s-au autoevacuat pe platoul din partea de S-V a clădirii, iar personalul civil şi cel monahal încearcă să limiteze efectele incendiului cu mijloacele proprii şi să-şi recupereze bunurile, punându-şi viaţa în pericol. Curentul electric a fost întrerupt, iar participanţii la trafic (pietonal şi auto) s-au oprit pentru a urmări evoluţia fenomenului, blocând accesul forţelor de intervenţie la fața locului și creând pericolul producerii unor alte accidente”.

GALERIE FOTO

 

1 COMENTARIU

  1. La noi ploua cu galeata de o luna aproape incontinuu si avem localitati inundate si in loc sa mearga acolo sa-i ajute pe oameni ei fac scenarii cu stare de seceta. Cine sa-i mai inteleaga!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.