Primarul de Timișești: ”Să lăsăm cazematele în bălării!”

O acțiune de voluntariat, care și-a propus să scoată la lumină cazematele situate în comuna Timișești (cele din Urecheni fiind curățate an de an) s-a lovit de atitudinea de ”reprezentant al comunității” a primarului Vasile Mărculeț. Flancat de viceprimar, consilier personal, un polițist local, pentru prestanță, plus administratorul firmei care a concesionat de la ADS terenul pe care se află cazematele, edilul s-a arătat deranjat de faptul că nu i-a bătut nimeni la ușă să anunțe acțiunea (deși inițiatorul, comisarul Vitalie Josanu, spune că i-a trimis o adresă la primărie). După un schimb lung de replici, dezvoltate pe idei contradictorii (în calitatea sa de istoric, Vitalie Josanu susține că locul trebuie cinstit și curățat, eventual exploatat turistic, în vreme ce primarul susține că este un spațiu hitlerist, de tristă amintire), voluntarii au început treaba și au reușit să curățe toată vegetația crescută, de ani de zile, pe cazemată.

În condițiile în care România este țara în care marginile drumurilor și malurile canalelor sunt marcate cu sute de cruci, exact în locurile în care oameni de tot felul și-au dat ultima suflare în accidente, a lăsa linia frontului pradă buruienilor, pare a fi în contradicție cu însăși ideea de creștinism. Însă fiecare are dreptul la opinie. Noi nu facem decât să le relatăm.

Vasile Mărculeț:  ”Am consultat profesori de istorie din comună, oameni care au trăit acele vremuri și preoți care au spus că locul e de tristă amintire. ”Să lăsăm aceste cazemate în bălării, așa cum am găsit noi casele când am venit din evacuare”, este mesajul dumnealor și nu trebuie să auzim numai ce spun unii. Putem face un loc prin care să marcăm linia frontului și an de an să comemorăm eroii așa cum facem la cele 4 monumente din comună. Să mergeți la monumentul din satul Dumbrava unde, în data de 27 mai, armata română a creat un eveniment în cinstea eroilor. Acel monument este ridicat într-un loc unde s-au găsit 36 de ostași români, într-o groapă comună. Deci noi comemorăm eroii în fiecare an la monumentele din comuna noastră. Suntem de acord să marcăm și linia frontului, dar nu neapărat cazemata în sine. Ăsta este mesajul comunității. Mai mult de atât, nu acceptăm să ni se impună ceva ce nu ne dorim. Comunitatea, eroii din Timișești nu sunt de acord. Prezența acestor cazemate a dus la situația în care comunitatea a fost evacuată. Copil fiind, că sunt fiul satului, am venit aici la cules de bureți, la plimbări prin pădure cu bunicul, cu bunica, cu părinții care întotdeauna au blestemat aceste cazemate. Deci aduc o tristă amintire. Cazematele sunt făcute, exact cum spun oamenii, de hitleriști”.

Vitalie Josanu: ”Am fost umpluți de promisiuni: trei cazemate (două fiind deja curățate de noi) vor fi curățate și se va amenaja o esplanadă care va face așa și va arăta așa și vom realiza … Au evitat să precizeze termene concrete, banii alocați Centenarului s-au irosit și… să vedem ce zice domnul președinte de la CJ ori doamna de la Prefectură… În cel mai bun caz la anul… Facem tot posibilul…
Cert este că acțiunea noastră a avut efect: au fost curățate două cazemate iar starea cazematelor de la Dumbrava Timișești – reflecție a neglijenței și indiferenței autorităților județene și locale – a ajuns să fie cunoscută la nivel național, subiectul fiind preluat și de mass-media națională. Am formulat acel ”strigăt public” al societății civile ce i-a obligat pe mai marii județului să se intereseze de subiect, să dispună primele verificări. A primit această misiune însuși directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, care a văzut câteva cazemate îngrijite de pe raza comunei Urecheni, în bălării nu a intrat, să nu-și strice costumul… Ne-am fi dorit să-l avem alături de noi, într-o pornire personală, patriotică, fără a aștepta să-l invităm… nu a fost să fie! Probabil n-a primit dispoziții în acest sens. (…) Stimată Doamnă Prefect, înțeleg că la 7 iulie v-ați plimbat cu bărcuța pe lac cu domnul Arsene și ministrul Mediului, iar pe 28.07.2018, ratând o a doua șansă de a vă spăla obrazul, vă afișați cu ministrul Economiei – mândria județului Neamț! -, la Pipirig. Prin urmare, având cu totul alte preocupări față de cinstirea, prin fapte, a eroilor neamului, într-o acțiune pe care dumneavoastră în ședința Colegiului Prefectural ați declanșat-o, consider că nu aveți căderea morală să vă prezentați omagiile în fața însemnelor naționale și a eroilor care le-au apărat. Orice prezență a domniei voastre la mormintele sau monumentele eroilor reprezintă o dezonorare! Atunci când veți rosti cuvântul ”patriotism” să aveți mereu în față acest câmp cu cazemate, transformat în gunoiște
”.

C.M.

3 COMENTARII

  1. Asa se intampla când suntem condusi de oameni pentru care a avea cultura este un afront adus clasei politice. Când ignorantul are pozitie de conducator la asa ceva se ajunge. Iar prostia triumfa inca odata! Traiasca lupta de clasa!
    O zi frumoasa tuturor.

  2. E suficient sa-i vedeti pozitia primarului, cu mana in sold si gesticuland astfel incat sa-si ascunda ignoranta in materie de istorie, dar si pt a-si ascunde traseul politic prin revopsirea din portocaliu in rosu. Doamne, cine ne conduce.

  3. PLIN DE INEPȚIE ACEST PRIMAR – EUFEMISM… – GANDIRE ANACRONICA URMASII HITLERISTILOR TRAIESC INTR-O ȚARĂ CIVILIZATA PE CAND ROMANII CA VAI DE NOI DIN CAUZA UNOR OLIGO CA TIPU ASTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.