Șpaga de la Poliția rutieră Târgu Neamț: 4 au luat, unul a refuzat

pietricica turism

Două dosare, în care ancheta s-a încheiat la o zi distanță, ambele instrumentate de DGA Neamț, au plecat spre instanțe. În primul este vorba despre 4 agenți de la Formațiunea Rutieră a Poliției Târgu Neamț, care au fost cercetați pentru luare de mită (amănunte aici). Alături de ei vor fi judecate și două persoane ”fără calitate specială”, pentru dare de mită. Agenții au fost anchetați pentru luare de mită și fals intelectual.

”În fapt, în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, agenții de poliție au pretins și primit sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai ușoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulației rutiere”, se arată în comunicatul DGA. ”Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de politie judiciară din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Neamț, care au fost delegați să efectueze mai multe activități de urmărire penală”.

Cei 4 polițiști sunt Ștefan Epanu, Vasile Marius Cucoș, Bogdan Nechita și Alin Florin Popa Mocanu.

În al doilea dosar, este trimis în judecată un simplu cetățean, care a oferit 150 de lei unui agent rutier, ca să-și scape un prieten de necaz. S-a întâmplat în ziua de 31 octombrie 2017.

”În mod concret, agentul ar fi trebuit ca, în schimbul banilor să nu rețină certificatul de înmatriculare al unui autoturism și să-i aplice conducătorului auto (altă persoană decât inculpatul) sancțiunea avertismentului”, precizează DGA.  ”Agentul de poliție a refuzat categoric oferta și a sesizat fapta la Serviciul Județean Anticorupție Neamț, denunțul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț care a delegat ofițerii de poliție judiciară ai DGA să efectueze acte de procedură penală în vederea întocmirii probatoriului în cauză”.

Conform Noului Cod Penal aflat, încă, în vigoare, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar darea de mită cu închisoare de la 2 la 7 ani. Nu se consideră infracțiune atunci când mituitorul este constrâns să dea șpagă. (C.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.