ACTUALIZARE FOTO Turiști blocați în telegondolă la Piatra Neamț. Telegondola a fost repornită

pietricica turism
Actualizare 23.15: A fost repornită telegondola cu ajutorul unui motor diesel. Prima cabină a sosit la stația de la gară. Cei trei pasageri adulți și bebelușul de trei luni au ajuns în bune condiții iar tatăl unuia dintre pasageri a fost în permanență prezent la operațiunile de salvare. „Bine că am reușit cu ajutorul acestei soluții de avarie să repornim telegondola și că toți pasagerii rămași blocați vor ajunge în condiții de siguranță în stația de la gară”, a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.
Actualizare 1: Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț prezent la fața locului: „Se încearcă repornirea întregului sistem cu un motor diesel. Așteptăm din moment în moment să vedem ce se întâmplă. Oamenii nu vor rămâne acolo”.
Raul Papalicef, șef serviciu Salvamond Neamț: „O echipă specială a Salvamont Neamț este în aceste momente urcată pe stâlpul din dreptul gondolei unde se află trei adulți și un copil. Dacă nu se reușește pornirea cu un motor diesel acționează echipa Salvamond cu echipamente speciale pentru a evacua cu frânghii persoanele respective. Vă dați seama că este o operațiune foarte dificilă. Imaginați-vă ce simt acei oameni pe care îi legi cu frânghii și le dai drumul în hău pentru a-i salva”.
N.R: Potrivit tatălui unuia dintre pasagerii gondolei ce urmează a fi evacuată copilul din interior nu are trei ani ci este un bebeluș de trei luni.
Actualizare: „Înălțimea la care au rămas oamenii respectivi suspendați în cabinele telegondolei este destul de mare. La stația de pornire de la Gară vorbim despre o înălțime de aproximativ 15 metri. Pe parcurs înălțimea crește, ajungand în zona unde s-au blocat telecabinele la 35 – 50 de metri. De acolo până la stația de sosire se tot urcă, practic se ia Cozla pieptiș, înălțimea este din ce în ce mai mare. Ce să va spun, nu sunt de dorit astfel de incidente dar echipamentele și sistemul în sine mai trebuie și întreținute nu numai exploatate”, a declarat sub protecția anonimatului unul dintre inginerii care a fost șef de șantier pe vremea când s-au construit stâlpii de la Telegondola din Piatra Neamț.
Actualizare fotografii:
Actualizare :A plecat o primă echipă spre locul intervenției și acum pleacă a doua echipă. Noi sperăm să se remedieze defecțiunea tehnică. Oricum, acționăm pe scările de intervenție de la stâlpii de telegondolă, conform procedurilor, cu toate echipamentele din dotare”, a declarat reprezentantul Serviciului Salvamont
Neamț. (E.C.)

Actualizare: Circulația este blocată pe strada Ștefan cel Mare din Piatra Neamț. Potrivit unor date neconfirmate, este vorba despre 8 persoane blocate în patru cabine, printre ei fiind și un copil. În urma discuțiilor pe telefon, li s-a cerut celor din cabine să semnalizeze cu telefonul unde anume sunt, pentru a putea fi mai ușor localizați. Potrivit unor alte informații, ar exista persoane blocate și în zona Colegiului Calistrat Hogaș.

O defecțiune  tehnică a făcut ca în jurul orelor 20.00, aproximativ 20 de cabine ale telegondolei din Piatra Neamț să rămână blocate pe calea de rulaj, undeva deasupra Parcului Cozla. Mai multe persoane panicate (nu se știe numărul exact al călătorilor) au sunat la 112 pentru a cere ajutor. ISU Neamț a trimis în zonă pompieri alpiniști și a fost anunțat serviciul Salvamont Neamț.

Imediat după anunțarea defecțiunii, primarul Dragoș Chitic  declarat: ”S-a luat imediat legătura cu Servicul Salvamont, este vorba despre o defecțiune tehnică, pe care sistemul  de protecție a detectat-o și intrat în autoblocaj. Nu știm exact despre câte persoane este vorba, însă la fața locului au plecat cei de la Salvamont, pentru ca, în cazul în care nu se reușește repornirea sistemului, oamenii sp fie evacuați cu ajutorul acestora. Acum o lună și jumătate s-a mai înregistrat o astfel de problemă, însă sistemul a fost repornit fără a fi nevoie de intervenție pentru evacuarea pasagerilor.”

Vom reveni cu amănunte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.