La Serviciul județean de Ambulanță Neamț, cel puțin pe linia purtătorului de cuvânt, s-au stabilit foarte clar prioritățile de comunicare: dacă nu e cu sânge, nu-i eveniment, deci nu se spune nimic despre el. Numai dacă, între timp, răsuflă pe undeva…
Astăzi, 6 august, Serviciul de Ambulanță Neamț a făcut câteva precizări despre patru adolescenți, aflați ”în stare euforică” și luați cu ambulanțele în noaptea de sâmbătă spre duminică, duși la UPU pentru îngrijiri. În comunicatul de presă sunt precizate vârstele tinerilor – 16 și 17 ani – și diagnosticul ”intoxicație voluntară cu substanță psihoactivă”.
Informațiile de la Ambulanță vin la mai bine de o zi-lumină de la producerea ”evenimentului” și cam tot pe atât de la mediatizarea ”evenimentului” în online. De ce nu a spus nimic comunicatorul oficial al Serviciului județean, deși a fost întrebat? Păi, e foarte simplu: patru tineri drogați și luați cu salvarea nu reprezintă un eveniment. Că nu e cu sânge sau aspecte mai spectaculoase, din cele care, până nu demult, constituiau reproșuri la adresa ziariștilor și subiect de discuții la Jurnalul de la ora 5.
”Acești patru tineri găsiți drogați nu au fost eveniment deosebit, întrucât nu au fost nici călcați de tren, nici accident de mașină. Au fost doar patru tineri drogați, disperați, preluați cu două echipaje din zona străzii Pictor Grigorescu. Erau conștienți și au fost transportați la UPU Piatra Neamț. Apelul la 112, de la ora 2,49, a fost făcut de vecinii deranjați probabil de gălăgie. Astăzi, cei patru tineri au fost trecute cazuri deosebite pe buletinul de presă după ce am discutat și cu cei din dispecerat”, a declarat asistenta medicală Luminița Rozoschi, purtătorul de cuvânt al SAJ Neamț, care a adăugat că, în ultima perioadă, nu au mai fost solicitări pentru astfel de cazuri.
Din punct de vedere medical, într-adevăr, un pacient nenorocit în accident rutier sau ca urmare a unei agresiuni reprezintă o urgență majoră pentru cadrele medicale chemate să salveze vieți și se speră că mediatizarea acestor cazuri atrage suficient atenția pentru evitarea unor tragedii. Mediatizarea unor tineri care se droghează în plină stradă și, la prima vedere, își fac rău doar lor înșiși, este, însă, tot un semnal de alarmă. Pentru că vremurile în care autoritățile erau depășite de magazinele etnobotanice și victimele lor nu sunt atât de îndepărtate pe cât ar crede doamna purtător de cuvânt al Ambulanței Neamț. Iar drogurile, indiferent pe ce canal oficial sau ONG-ist te uiți, sunt o problemă reală și departe de a fi soluționată. (C.I.)
Comunicatul oficial al SAJ Neamț: