Ministrul Sănătății face, astăzi, o vizită în Neamț. Temă de lucru impusă: situația intolerabilă de la secția Pediatrie

Într-un anonimat specific vizitelor la nivel înalt în județul Neamț ( le este rușine oficialilor locali cu miniștrii, pe care nu-i lasă să se exprime în conferințe de presă la liber?) Sorina Pintea, ministrul Sănătății, va face astăzi, 2 august, o vizită la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Principala problemă de discutat, în opinia noului manager al spitalului, o reprezintă situația intolerabilă de la secția Pediatrie. Proiectul a fost prelungit, ultima dată, până pe 26 septembrie, dar lucrările sunt departe de a fi gata până atunci. Acum o săptămână, constructorul care are subantrepriza lucrării, a notificat noua conducere a spitalului că nu mai lucrează fiindcă nu și-a primit banii de câteva luni. Situația este cu atât mai gravă cu cât copiii sunt înghesuiți în câteva saloane de vreo doi ani, de când au început efectiv lucrările și pe măsură ce șantierul a putut avansa. Dr. Codruț Munteanu, manager cu concurs, care s-a trezit că trebuie să rezolve Pediatria după ce timp de doi ani nici unul din managerii interimari nu s-a implicat suficient , speră în tot sprijinul pe care ministrul Sănătății îl poate acorda în rezolvarea problemei. „Pediatria este pentru mine o bombă atomică! Este nepermis ce s-a întâmplat până acuma! Am pierdut timp cu dirigintele de șantier, să-l conving pe domnul Manea să semneze situațiile de lucrări, fiindcă muncitorii și constructorul nu pot fi plătiți, sunt restanțe din februarie și lucrările nu pot fi terminate. Este inadmisibil cum trec oamenii, fără să le pese, lasă lucrurile la jumătatea drumului – este o crimă ce se întâmplă acolo! Constructorul poate da în judecată sau nu, dar e dreptul lui să-și primească banii. Cred că datoriile față de constructor, cu lucrările suplimentare, au ajuns la vreo 1,1 milioane lei. Curtea de Conturi a spus în decembrie că lucrarea nu este gata, dar dirigintele de șantier deja a primit 80-90% din contract și a dispus să nu se mai facă plăți către dirigintele de șantier. Și el, acum, se simte nedreptățit că nu-și primește 150 de milioane de lei! Situația este blocată și cu finanțarea de la Ministerul Sănătății, tot din cauza situației de lucrări nesemnate de dirigintele de șantier, fiindcă plata de la minister vine pe o expertiză. Or, în momentul când tu nu mai ai diriginte de șantier de atâta timp, iar lucrările s-au făcut, e dramatic!”, spune managerul Codruț Munteanu.

Ministrul Sorina Pintea va vizita nu doar secția Pediatrie, ci și blocul chirurgical neterminat, secția Boli Infecțioase unde trebuie neapărat un lift, UPU, care are proiect de extindere și dotare.

Este, de asemenea, de urmărit, dacă o serie de cadre medii din spital, care sunt afectate de scăderea salariilor, vor folosi  prilejul de a se adresa direct ministrului Sănătății sau vizita va fi în așa fel ghidonată încât să se evite asemenea momente penibile pentru programul de guvernare.

(C.I.)

 

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.