Acasă Actual Mitingul Diasporei: Cel mai tânăr susținător din Neamț are 1 an și...

Mitingul Diasporei: Cel mai tânăr susținător din Neamț are 1 an și patru luni

Mama lui l-a adus, în această dimineață, pentru a fi alături de cei care, la 9.30, au plecat cu mașinile spre București. ”Nu putem participa la mitingul diasporei, de astăzi, 10 august, copilul e prea mic, dar, când eram gravidă cu el, am participat la protestele din București, iar acum am venit să vă susținem, să vă spunem că suntem alături de cei care vor schimbarea clasei politice în România”, a declarat tânăra mămică.

Aproximativ 20 de persoane s-au adunat în parcarea Sălii Polivalente, pentru a se alătura mitingului diaspore, anunțat pentru ora 17, în Piața Victoriei, din București. Printre ei, nemțeni care muncesc din anii ’90 în străinătate şi care ar dori să revină acasă. ”În doi ani, mă întorc acasă. Muncesc în Italia din 1991 și mai stau, fiindcă fata mea trebuie să termine facultatea, aici e greu să ții copilul în școală. Merg la București fiindcă vreau o schimbare pentru România”, spune Lucian Apetri, 50 de ani.

Cei mai mulți sunt oameni trecuți de 40 de ani, unii care s-au întors acasă de doi-trei ani și au reușit să-și găsească un loc de muncă aici, o parte care au afaceri. Câțiva sunt veniți în concediu la familiile de aici și spun că sunt nevoiți să mai stea câțiva ani la muncă, în străinătate, fiindcă ”aici este dificil, încă, să trăiești decent, salariile nu acoperă prețurile, iar corupția este generalizată”. H.M. are 31 de ani, a muncit opt ani în Germania și s-a întors de trei ani acasă, forțat de niște probleme personale: ”Particip la acest protest, pentru că vreau să se înțeleagă că ne putem mobiliza, că nu suntem docili și că, dacă-i lăsăm pe cei de la putere acolo, nu înseamnă că-i lăsăm să se joace cu puterea”.

La București, a plecat și o profesoară din Piatra Neamț, împreună cu soțul ei: ”Mergem la București pentru a-i reprezenta pe nașii noștri din Olanda, pe prietenii noștri din Spania, cred că toți avem rude și prieteni care muncesc în străinătate. Am foști elevi care mi-au spus că vin și ei în țară, la protestul de la București. Sunt bugetar, într-adevăr, dar vreau să se știe că nu pot fi cumpărată”.

Alexandru Udrea, organizatorul caravanei care a plecat de la Sala Polivalentă spre București, are 35 de ani și muncește în străinătate de 19 ani, împreună cu părinții. Estimează că vor fi 200 de oameni din Neamț la București, dintre care vreo 50 de pietreni. Unii au pornit încă de joi seara spre București, alții au plecat în această dimineață direct, fără a se mai alătura caravanei. ”Sper să putem ajunge până la ora 17 în Piața Victoriei. S-a stabilit să mergem la Roman, acolo îi așteptăm pe cei din Iași, vom merge apoi spre Bacău, avem câte jumătate de oră de staționare în fiecare oraș de pe traseu, pentru a ne aduna și a ne îndrepta, în convoi, spre București. Vrem să schimbăm clasa politică, iar participarea la acest miting vrea să arate că Moldova este unită și alături de toată țara. Personal, vreau să fie schimbată legea electorală, să pot să votez din Londra, nu să fiu nevoit de fiecare dată să iau avionul ca să vin acasă să-mi dau votul”, spune Alexandru Udrea.

Caravana formată din 7 mașini, cu steaguri tricolore, a plecat din parcarea Sălii Polivalente la ora 9.30. (C.I.)

GALERIE FOTO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here