Acasă Actual Liga a IV-a & Liga a V-a: Se adună greu echipele judeţului

Liga a IV-a & Liga a V-a: Se adună greu echipele judeţului

Echipele de la nivel judeţean se adună greu pentru noul sezon. Pentru Liga a IV-a, de pildă, sunt doar 4 certitudini, dar numai o singură formaţie înscrisă (Energia Pângăraţi). ”Cred că vom începe în septembrie, pentru că se pare că vor fi echipe puţine. Eu încă sper. Este iniţiativa de la Târgu Neamţ, am purtat şi purtăm în continuare discuţii cu Cimentul Bicaz şi Bradul Roznov. De asemenea, voi încerca să îi conving pe cei de la Bravo Bodeşti şi de la Vulturul Costişa, care au dreptul de promovare câştigat pe teren”, a declarat preşedintele AJF Neamţ, Ioan Costin Toma.

* Certitudini: Borca, Horia, Răuceşti şi Pângăraţi

Vicecampioana ediţiei precedente, Bradu Borca, este o certitudine şi pentru noul sezon, în care îşi propune promovarea în Liga a III-a. Au venit deja la echipă Mădălin Crengăniş (Politehnica Iaşi, Corvinul Hunedoara şi Ştiinţa Miroslava), Marius Enache (Unirea Ruginoasa), Vlad Nuţu (Victoria Leţcani), Mario Şchiopu şi Ionuţ Ştirbeţ (Speranţa Răuceşti) şi Răzvan Gorea (Bravo Bodeşti).

Sperăm să încheiem cu bine transferurile la echipa noastră, o dată cu aducerea a încă doi jucători, Ştefan Popescu, fost la Cesena, Ajaccio şi Modena, plus un mijlocaş lateral disputat de mai multe echipe din Iaşi”, a declarat tehnicianul Florin Pintilii.

Eugen Trică este la CFR Cluj, astfel încât nu va mai evolua pentru Bradu Borca, fapt similar şi în cazul lui Denis Zmeu, care a suferit o accidentare la genunchi în sezonul trecut. Onofraş se pregăteşte cu Politenhica Iaşi şi va mai apărea în tricoul echipei din Borca atunci când îi va permite timpul!

Am disputat un amical la Bacău în compania nou promovatei Gauss, având foarte mulţi jucători în probe, plecând învinşi de acolo cu scorul de 1-0. La Iaşi, în compania LPS, am câştigat jocul cu 3-2, iar în compania celor de la Poli U19, a profesorului Paveliuc, am învins cu 5-1! Se încearcă în această săptămână perfectarea încă unui amical, urmând a se pleca în cantonament în jurul datei de 19 august”, a precizat Florin Pintilii.

”Băieţii de aur” ai antrenorului-jucător Bogdan Găucan vor rămâne, în proporţie de 90%, la Victoria Horia, bronzul sezonului trecut. Sunt, însă, şi alte oferte, de la Roznov sau din judeţul Iaşi. Vor veni: Braiş (Cimentul), Gruia (fost la Bacău), Dumitraşcu (fost la Botoşani), portarul Postolache şi Angelo Alistar, care a promis că va ajuta echipa când va fi nevoie.

Nu avem un obiectiv anume anul acesta, deoarece nu putem să ne batem cu Răuceşti sau Borca din punct de vedere financiar. Vom juca de plăcere. Avem teren nou, cel mai mare din judeţ, cred, sunt şi duşuri, cu totul şi cu totul alte condiţii. Problematic este numărul mic de echipe. Ar trebui reduse la jumătate toate baremele şi taxele de achitat la AJF şi atunci cred că s-ar înscrie mai multe echipe în Liga a IV-a. Să ajungi la 500 de milioane vechi pe un sezon este foarte-foarte mult”, a declarat Bogdan Găucan, antrenor-jucător la Victoria Horia.

Speranţa Răuceşti, una din candidatele la câştigarea campionatului judeţean, şi-a prezentat vineri, 3 august, noul echipament şi noile achiziţii, în cadrul unui amical cu formaţia de Liga a III-a, CSM Paşcani (Iaşi). A fost un concludent 3-0 (0-0) pentru elevii lui Daniel Zavate, prin punctele marcate de Ciprian Brighiu (61 şi 81) şi Andrei Apostol (86). Speranţa Răuceşti are 5 nume noi faţă de ediţia precedentă de campionat, cel mai răsunător fiind cel al lui Andrei Apostol, component al CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, dar împrumutat în acest sezon la formaţia de Liga a IV-a. Tot de la CSM Ceahlăul Piatra Neamţ vine şi Alexandru Smău. Celelalte 3 achiziţii sunt: Sergiu Matei (Unirea Mirceşti), Vlad Avram (Cimentul Bicaz) şi Edi Grigoraş (Iaşi).

Speranţa Răuceşti, una dintre echipele de urmărit în noul sezon

Am luat doar jucători care au promovat”, a declarat Daniel Zavate, antrenorul-jucător al formaţiei Speranţa Răuceşti. Trebuie precizat că s-a discutat şi cu Marius Doboş şi Ionuţ Panainte (ambii Gauss Bacău), care au decis să nu vină în Neamţ. A fost a doua victorie a Speranţei Răuceşti în amicalele din această vară, după 7-4 (5-1) cu Victoria Horia, urmând un al treilea meci, pe terenul Huşanei Huşi (12 august). ”Deocamdată, nu ştim ce program avem după meciul cu Huşi, dar aş dori un semicantonament cu tot cu familii, pentru socializare, care să includă şi meciuri amicale, în zona Harghitei”, a adăugat Daniel Zavate.

O altă certitudine a Ligii a IV-a este Energia Pângăraţi. ”Luând ca moment zero înscrierea în Liga a V-a, în august 2016, pentru noi, totul a reprezentat un urcuş constant şi o luptă la fel de continuă cu problemele. Totuşi, locul acestei echipe este în Liga a IV-a, acolo unde am dus-o şi în sezonul 2012-2013, după o evoluţie excelentă, cu 13 victorii din 14 meciuri. Suntem în discuţii cu mai mulţi jucători cu experienţă şi sper ca, până la finele perioadei de transferuri, să le şi concretizăm. Ca meciuri amicale, urmează un dublu meci cu cei de la Vulturul Costişa, una din cele mai valoroase echipe din Liga a V-a, echipă ce poate constitui un reper privind următoarele jocuri mult mai tari din Liga a IV-a. În acelaşi timp, Primăria Pângăraţi continuă eforturile de a finaliza împrejmuirea terenului şi realizarea unor grupuri sociale moderne, iar AJF Neamţ s-a ţinut de promisiune şi ne-a oferit un echipament cadou, asezonat cu mingi de joc şi apărători”, a declarat antrenorul-jucător Bogdan Radu.

* Proiect la Târg, discuţii la Bicaz, retragere la Ion Creangă

Un nou proiect fotbalistic interesant se anunţă la Târgu Neamţ. După ce zvonistica locală a pomenit de revitalizarea vechii echipe, Cetatea, sau de înfiinţarea uneia noi, sub denumirea Viitorul, o iniţiativă recentă vizează apariţia formaţiei Ozana, care ar urma să fie înscrisă în Liga a IV-a, chiar din sezonul 2018-2019.

Lucrurile sunt destul de complicate. La acest moment, aş preciza că proiectul se află la faza unor discuţii de principiu. Cel puţin pentru încă o săptămână, nu putem vorbi de ceva sigur 100%. Într-adevăr, dacă se realizează proiectul, avem în vedere o serie de jucători, care au evoluat în sezonul trecut pentru Cimentul Bicaz”, a declarat Victor-Andrei Isache, preşedintele FC Ozana Târgu Neamţ.

Este o asociaţie nou înfiinţată de foşti fotbalişti de la Târgu Neamţ. Eu am garantat că le asigur finanţarea. Pe mine mă interesează să fie o treabă serioasă, să se facă performanţă. Vizăm promovarea în Liga a III-a”, a precizat primarul Daniel Harpa.

O altă certitudine, din păcate negativă, este Voinţa Ion Creangă, care nu va participa la niciuna din competiţiile organizate de AJF Neamţ în sezonul 2018-2019. Pauza, impusă de lipsă fondurilor, va fi de cel mult un an.

Nu vom putea participa. De vină sunt problemele financiare. Ne vom retrage un an, iar apoi vom reveni tot în Liga a IV-a. Ni s-a propus o participare în Liga a V-a, dar nici aşa nu avem posibilitatea. Vom împrumuta jucătorii la formaţiile care vor avea nevoie de ei. Este regretabil, mai ales că suntem singura echipă care a participat 15 ani consecutiv la campionatul judeţean”, a declarat Gheorghe Leonte, organizatorul de competiţii al Voinţei Ion Creangă.

Formaţia din zona Roman a promovat în Liga a III-a (2015-2016), a fost campioana judeţului (2013-2014), iar în ultimele două sezoane a fost finalistă în Cupa României (faza judeţeană).

La Bicaz, continuă discuţiile şi negocierile zilele acestea, după ce antrenorul Cristian Luca, susţinător inclusiv financiar al Cimentului, a fost nevoit să renunţe.

Slabe şanse ca disputele Cimentul-Bradu să se repete şi în ediţia 2018-2019

Au fost convorbiri ale preşedintelui AJF Neamţ, Ioan Costin Toma, cu primarul Nicolae Sălăgean, iar administratorul Cimentului, Gheorghe Chindea, a prezentat la primărie un necesar financiar pentru sezonul viitor. Deocamdată, însă, nu s-a luat nicio decizie.

* Liga a V-a rămâne în… Liga a V-a

Formaţiile importante ale Ligii a V-a în sezonul trecut nu vor face pasul spre eşalonul superior, deşi au fost invitate. Este şi cazul ”argintului” de anul trecut, Vulturul Costişa.

Vom rămâne în Liga a V-a, pentru că atât ne permite bugetul. Săptămâna aceasta vom face înscrierea. Avem discuţii cu un jucător de la Arsenal Văleni. În principiu, nu pleacă nimeni. Duminică, 12 august, jucăm un amical în deplasare cu Energia Pângăraţi”, a precizat reprezentantul echipei, Dorel Berbecariu.

O situaţie asemănătoare este şi la Ozana Timişeşti (locul 3). ”Vom rămâne în Liga a V-a, ne vom înscrie în curând. Vom pierde jucătorii împumutaţi de la Urecheni. Purtăm discuţii cu 4 jucători noi”, a declarat preşedintele Iulian Trofin.

Şi în cazul formaţiei Arsenal Văleni (loc 5) se va continua activitatea în Liga a V-a, după cum a precizat antrenorul-jucător Cristian Cocea: ”Au plecat 7 jucători, din care 5 la Valea Ursului, şi urmează să vină 6, din care unul de la LPS Roman, unul trecut pe la LPS Piatra Neamţ, doi de la Unirea Dulceşti şi doi români stabiliţi în Germania, trecuţi tot pe la LPS Roman. Mai suntem în tratative cu 3 fotbalisti, un atacant şi 2 mijlocaşi, pe care sper să-i înregimentăm cât mai repede. Vom juca nişte meciuri amicale cu formaţii din zona Roman şi, sper eu, un meci cu proaspăt promovata în Liga a IV-a, Energia Pângăraţi. În această ediţie de campionat, obiectivul nostru este locul 1 sau 2 şi sperăm să practicăm acelaşi joc spectaculos, cu multe goluri, care să fie pe placul spectatorilor”.

Reprezentantul formaţiei Bravo Bodeşti (loc 1), Florin Busuioc, nu a putut fi contactat.

Şi în cazul Ligii a V-a, preşedintele Ioan Costin Toma era destul de optimist, mizând pe promisiunile de la Dumbrava Roşie, Grumăzeşti, Tămăşeni și Girov sau pe discuţiile declanşate cu reprezentanţi de la Oniceni, Cândeşti și Taşca. Poate că invitarea tuturor echipelor de către conducerea AJF Neamţ la o dezbatere, cu propuneri viabile, ar fi o soluţie de luat în seamă în condiţiile actuale.

M. CONSTANTINESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here